Obavijesti

Sport

Komentari 224

Dinamo je opet prvi favorit za naslov, šanse mu od ponora do pobjede skočile za čak 19 posto

Dinamo je opet prvi favorit za naslov, šanse mu od ponora do pobjede skočile za čak 19 posto

Hajduk je u jednom trenutku bio favorit da će uzeti titulu, Osijek imao solidnih 12 posto šanse, ali su mu se izgledi srozali nakon poraza

VIDEO

Sedmo kolo HNL-a bilo je puno neočekivanih i šokantnih raspleta u utakmicama na Poljudu i Opus Areni, a profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Globan otkrio je kako su se tijekom derbija Osijeka i Dinama mijenjale šanse za naslov prem Elo modelu.

Nakon pobjede Dinama nad Rijekom u pretprošlom kolu kladionice su davale jednake šanse za osvajanje titule i "modrima" i "bilima", a statistički model koji je objavio profesor Globan sad u prvi plan opet gura dinamovce, koji imaju 59 posto šanse da će sezonu završiti prvi, a Hajduk 34 posto.

POGLEDAJTE SAŽETAK: Osijek - Dinamo 2-3

Pokretanje videa...

Osijek - Dinamo 2-3 (sažetak) 01:59

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

Zanimljivo, tijekom utakmice izgledi su se dramatično mijenjali, pa je tako Hajduk bio prvi favorit nakon što je Osijek vodio 2-0 početkom drugog poluvremena, dok su "bijelo-plavima" šanse porasle na 12 posto.

Nakon gola Mahira Emrelija i panenke Brune Petkovića Dinamo je skočio na 49 posto, Hajduk pao na 39, a Osijek na sedam posto, dok je totalnim preokretom domaćin ostao na samo tri posto šanse da će doći do povijesne titule na novom stadionu.

"I model je ludovao tijekom utakmice Osijek - Dinamo. Ovakvi swingovi u vjerojatnostima za titulu su veliki za utakmicu 7. kola. Ali kada su ti 1. i 2. ekipa lige projicirane završiti unutar 2 boda razlike, pobjeda ili poraz u jednoj utakmici čini veliku razliku", objasnio je profesor Globan.

Što je ELO model?

Globan bazira model na ELO bodovima, istom sustavu koji se koristi u šahu i po kojem se tvore rangovi najboljih šahista i šahistica na svijetu. Svaka momčad ima startnu razinu bodova koja ovisi o tome koliko je pobjeđivala u prošlosti i prema tome se računa vjerojatnost za svaku iduću utakmicu.

Što je razlika veća, veća je šansa da će favorit pobijediti, a što je razlika manja, to je neizvjesnije. ELO model u obzir uzima razliku bodova između suparničkih strana. Jasno, kada izgubite od velikog autsajdera, gubitak bodova bit će puno izraženiji nego kada izgubite od podjednako jake momčadi ili od favorita.

- ELO model koristi se u puno sportova, a danas čak i investicijske kuće, banke i financijske institucije rade svoje projekcije za sportska natjecanja koje se baziraju na ELO modelu. Simulacije nisu nužno korisne za jednu utakmicu, već kakve su vjerojatnosti kroz cijelo natjecanje da neka ekipa osvoji naslov - rekao je Globan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 224
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom
Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede
DVOMETRAŠ IZ NOVE BILE

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede

Prema Transfermarktu vrijedi 600.000 eura. Sergej Barbarez, novi izbornik BiH, pozvat će ga za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom u lipnju