Obavijesti

Sport

Komentari 67

Dinamo je za prvi derbi morao skupljati momčad po Zagrebu

Dinamo je za prvi derbi morao skupljati momčad po Zagrebu
1

Bogata povijest utakmica Dinama i Hajduka započela je davne 1946., nedugo nakon osnutka zagrebačkih plavih, kada su iz Splita pozvali "modre" na gostovanje. Ali puno je bilo zapreka...

VIDEO

Godinu nakon službenog osnutka kao nasljednika Građanskog, kojega su ugasile jugoslavenske vlasti nakon formiranja druge Jugoslavije, Dinamo je odigrao prvu utakmicu pod tim imenom protiv splitskog Hajduka. Bilo je to na današnji dan 1946.

Brojni igrači bivšega Građanskog prešli su u Dinamo koji je prvih mjeseci svoga postojanja mljeo sve pred sobom. Ujesen 1945. protutnjao je kvalifikacijama, potom i ligom Zagrebačkoga nogometnog podsaveza s 13 pobjeda u 14 utakmica.

Vijest o osnutku Dinama brzo se proširila diljem bivše Jugoslavije, tako i u Split. Tadašnji član uprave Hajduka dr. Šime Poduje stigao je u Zagreb kako bi dogovorio dolazak Dinama. Brzo su se obje strane dogovorile o utakmici, ali upitan je bio prijevoz. Vlakovi tada nisu vozili zbog obnove pruge. Autobus je bila jedina opcija, ali trebalo ga je pronaći jer su tada oni imali preslabe gume za tako dugačak put. Na kraju je autobus posudio ZET, a gume - vojska.

No prije puta u Dinamu su morali skupiti i momčad koja bi krenula na put. Tada je dio igrača bio u vojsci pa su iz Zagreba molili za odgodu utakmice, ali dr. Poduje nije se složio s tim pa je tadašnji trener Márton Bukovi morao skrpati momčad od raspoloživih igrača. Zakazao je okupljanje ispred električne centrale u ponoć, ali polovica momčadi nije stigla do 2 ujutro, piše Povijest Dinama.

Kako se u Splitu već danima najavljivalo gostovanje Zagrepčana - na velikim plakatima čak su najavljeni i sastavi koji su trebali igrati, odgoda utakmice nije dolazila u obzir. Morali su po Zagrebu skupljati igrače koji su pozaspali!

Jedan od njih, Dragutin Drvodelić, krenuo je ranije za Split. Pričalo se tada da se krio pod krevetom da ne mora putovati jer se bojao ustaša i četnika po Lici i Dalmaciji?! Dinamo je skrpao momčad i od mladih igrača, a tu je čak bio i jedan rukometaš Marijan Marold i veteran Zvonimir Stanković.

Nakon dugog puta po lošoj cesti "modri" su nekako stigli u Split gdje su ih sjajno dočekali. Spavali su u privatnim kućama i jeli u Domu ratne mornarice. Kad je došao red na utakmicu, spomenuti Stanković riješio je jednu dvojbu:

- Ja ću na desno krilo, a vi kako znate!

Hajduk je na koncu na kultnom Starom placu pobijedio 2-0, no rezultat tada nije bio toliko bitan. Nakon utakmice igrači su se podružili na banketu uz zdravicu, a stoji i kako su izrečene ove riječi:

- Neka opet Zagreb i Split budu nositelji dobroga, kvalitetnoga i vrhunskog nogometa u zemlji!

Hajduk je te godine osvojio naslov najbolje momčadi NR Hrvatske, Frano Matošić bio je najbolji strijelac s 14 golova, a titulu prvaka bivše države osvojio je beogradski Partizan.

>>> Pogledajte videoprilog HRT-a OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija