Epidemija velikih boginja 1972. u Jugoslaviji | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 0

Dinamo navikao na epidemije: Zbog boginja se odgađala kola

Dinamo navikao na epidemije: Zbog boginja se odgađala kola
1

U samoj Hrvatskoj nije bilo zaraženih, ali osmišljen je niz preventivnih mjera za sprječavanje i suzbijanje epidemije. Uvedene su kontrole na prilazima gradovima. Sve zbog velikih boginja

VIDEO

Odgoda nogometnih i košarkaških prvenstvenih utakmica, preventivne epidemiološke mjere za sprječavanje i suzbijanje širenja bolesti, energične mjere u traganju i otkrivanju eventualnih kontakata, zabranjen posjet pacijentima u bolnicama... Bili su to događaji iz ožujka i travnja, ali ne 2020. godine već gotovo pet desetljeća ranije. 

Razlog? Epidemija velikih boginja 1972. koja je poharala bivšu Jugoslaviju. Odgođena su dva prvenstvena kola pa je kalendar natjecanja morao biti revidiran. Događalo se to, kao i danas, uoči Europskog prvenstva. Sportaši su bili u karanteni, a kad se stvar smirila, igrali su u ritmu srijeda-nedjelja. Ipak, danas je situacija puno teža i ozbiljnija.

U prvom vikendu odgode prvenstvenih natjecanja, predviđenih za 2. travnja 1972. godine, na području cijele Jugoslavije zabilježeno je 141 oboljelih pri čemu je 21 čovjek preminuo.

U samoj Hrvatskoj nije bilo zaraženih, ali osmišljen je niz preventivnih mjera za sprječavanje i suzbijanje epidemije. Uvedene su kontrole na prilazima gradovima gdje su liječnici i policajci, svi sa zaštitnim maskama preko lica, provodili cijepljenje na licu mjesta. Slično je bilo i na željezničkim i autobusnim kolodvorima, zračnim lukama... Štoviše, uvedeni su i pištolji za cijepljenje s kojima su liječnici u sat vremena mogli cijepiti i do tisuću osoba, piše na Dinamovoj službenoj stranici.

Vlasti su uvele obvezu cijepljenja, a sportaši, dakako, nisu bili izuzeti tih mjera. Nogometaši su, prema preporukama liječnika, smanjili i intenzitet treninga te su puno više odmarali. Neki su se cijepili i više puta, u razmaku od po mjesec ili više dana.

U takvoj je atmosferi privremeno prekinuto i nogometno i košarkaško prvenstvo. Odgođene su dvije utakmice 22. nogometnog kola: OFK Beograd - Vardar, Partizan - Radnički Niš. Ubrzo nakon toga odgođeno je i cijelo 23. kolo. S obzirom na to da efekti cijepljenja, kao i revakcinacije, nisu posve uspjeli, naknadno je odgođeno i 24. kolo. 

Stanka je trajala tri tjedna što je rezultiralo kasnijim zgusnutim ritmom igranja utakmica srijedom i nedjeljom. U kalendar je trebalo ubaciti dva odgođena prvenstvena kola, utakmice Kupa, dvije kvalifikacijske utakmice Jugoslavije i SSSR-a za plasman na EP, kao i dva odgođena ogleda 22. kola.

U Dinamovu je slučaju to značilo odgodu zagrebačke utakmice protiv ljubljanske Olimpije i gostovanja kod Vojvodine. U zadnjem nastupu prije prekida prvenstva "plavi" su u nedjelju, 26. ožujka, gostovali u Mostaru gdje ih je Velež pobijedio 1-0 golom kapetana i reprezentativca Duška Bajevića koji je nedugo prije toga propustio realizirati i penal.

Samo dva dana kasnije Bajević je otišao u Dinamo i odjenuo "plavi" dres! Maksimirski je klub u utorak, 28. ožujka, dva dana nakon utakmice u Mostaru i samo dan nakon odluke o odgodi prvenstvenih natjecanja, upriličio atraktivnu međunarodnu utakmicu na svom travnjaku. Ugostio je tada aktualnoga prvaka Južne Amerike, osvajača Cope Libertadores, slavni urugvajski Nacional iz Montevidea. "Modri" su pobijedili 2-1 u utakmici u kojoj su za Dinamo nastupila i trojica igrača u statusu gosta, uz Bajevića su tu bili i Rudolf Belin i Slaven Zambata koji su u to vrijeme igrali u Belgiji.

Pokretanje videa...

00:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet
SVEČANA CEREMONIJA

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet

U spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, nakon četiri sata duge ceremonije olimpijski plamen upalili su atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner