Sport

Komentari 23

Dinamo odigrao više utakmica od svih ostalih izvan liga petice! Livaković i Oršić su rekorderi...

Dinamo odigrao više utakmica od svih ostalih izvan liga petice! Livaković i Oršić su rekorderi...

Čak i Bayern, koji je igrao u šest natjecanja, završit će sezonu s manje utakmica nego Dinamo. A najviše ih je ove sezone odigrao Manchester City

Igrači su na kraju popadali na teren od umora, primjetio je i Damir Krznar nakon derbija na Poljudu. Koji je završio 1-1, a Dinamov je trener to objasnio velikom željom za pobjedom.

Da, umor... Ta se priča povezuje s Dinamom u završnici bitke za naslov prvaka. S pravom ili ne, procijenite sami, ali činjenica kaže da je Dinamo ove sezone odigrao 51 natjecateljsku utakmicu.

I to u svega osam i pol mjeseci, jer ova je, pandemijska, sezona počela 16. kolovoza, a ne kao dosad sredinom srpnja. Pa su utakmice odgađane zbog zaraženih igrača i tako je Dinamo prvi put u povijesti cijeli proljetni dio sezone odigrao u ritmu dvije utakmice tjedno.

U možda najuspješnijoj sezoni u povijesti kluba! Da, ako plavi obrane naslov prvaka i pobijede Istru u finalu Kupa, uz četvrtfinale Europske lige, bit će to rezultat kakav klub nikad nije ostvario u 110 godina postojanja.

Kad tog 22. svibnja završi sezona, iza Osijeka će biti 40 utakmica, a iza Dinama 55 u sezoni. Od kojih je dobar dio povukla najbolja postava. Bjeličin recept dvije momčadi, jedna za Europu, druga za HNL, nije prošao baš zbog Bjelice, koji cijelo vrijeme s Osijekom puše prvaku za vratom i ne dopušta rotacije i odmor glavnih igrača. Zato i sad, sredinom svibnja, Dinamove vedete padaju s nogu u utakmicama nikad boljeg HNL-a da bi skupili dovoljno bodova. A ne daju im ih lako ni Osijek, Rijeka i Hajduk, kao ni Lokomotiva, Šibenik ili Varaždin.

U cijeloj Europi nitko izvan "liga petice" nije odigrao toliko utakmica! Praška Slavia, koja je došla do četvrtfinala Europske lige, kao i Dinamo, odigrala je do ovog vikenda tri utakmice manje, njih 48. Ma čak i europski prvak Bayern, uz dva Superkupa i klupsko Svjetsko prvenstvo, sa čak šest natjecanja ove sezone, zaustavio se na 47 i sezonu će završiti s 50. Jer je rano ispao iz Kupa i iz Lige prvaka.

Više su od Dinama odigrali, recimo, PSG 52, te finalisti Lige prvaka. Chelsea je na 53 i čeka ga još šest (četiri kola prvenstva, finale Lige prvaka i finale FA kupa s Leicesterom), a Manchester City je na 56 i završit će s rekordnom 61.

Pojedinačno, Mislav Oršić ove je sezone, računajući i reprezentaciju, odigrao 52 utakmice i 3944 min (75,8 minuta po utakmici). Dominik Livaković branio je u čak 55 (5010 minuta), a Lovro Majer i Luka Ivanušec odigrali su po 45 utakmica za Dinamo plus tri vrlo zahtjevne u prvom krugu Eura U21 (Majer je jednu propustio).

Gledajući klubove s najviše utakmica u sezoni, Rodri je odigrao 49 utakmica (3686 minuta), Ruben Diaz 46 (3972 minute)...

I na kraju: maestro Luka Modrić. Real se rano oprostio u Kupu, nije ušao u finale Lige prvaka, a samo su Courtois i Vinicius Junior odigrali više utakmica od Modrićeve 44. Luka je odigrao, računajući i "vatrene", 53 utakmice ove sezone i 3989 minuta. Pred Realom su još četiri utakmice, a onda kreću pripreme za Euro. S Modrićem, koji ne posustaje ni na pragu 36. rođendana. I s 53 utakmice iza sebe u osam i pol mjeseci.

Najčitaniji članci