Sport

Komentari 32

Dinamo slavi 110. rođendan: Mi smo više od običnog kluba...

Dinamo slavi 110. rođendan: Mi smo više od običnog kluba...

Dva mjeseca nakon osnivanja kluba, Građanski je upisao prvu pobjedu te tako započeo nešto veliko. Tadašnji igrači vjerojatno nisu bili niti svjesni što su počeli, rekao je jednom prilikom Mirko Barišić

Davnog 26. travnja 1911. godine osnovan je Dinamo. 'Modri' danas slave 110. rođendan, a igrači su na najbolji mogući način čestitali rođendan svim navijačima. Dinamo je u nedjelju navečer u 31. kolu Prve HNL pobijedio najvećeg rivala Hajduka (2-0) i došao na korak od novog naslova prvaka, samo pet kola prije kraja prvenstva.

Klub je nekoliko puta mijenjao ime, a GNK Dinamo se zove od 2010. godine. Sve je počelo 1911. godine osnutkom Građanskog, a 9. lipnja 1945. godine klub je preoblikovan i preimenovan u današnji Dinamo.

- Dva mjeseca nakon osnivanja kluba, Građanski je upisao prvu pobjedu te tako započeo nešto veliko. Tadašnji igrači vjerojatno nisu bili niti svjesni što su počeli, dres kakvog kluba su imali prvi čast nositi, te što će se sve događati iza njih. Ugodno je biti na čelu Dinama. Ponosan sam, a Dinamo i njegova povijest nisu samo klub nego puno više od toga, ne može se zanemariti. Jedan od prijelomnih trenutaka je svakako 1945. godina kada je odlukom državnog vrha ukinut Građanski, čiji je Dinamo sljednik. To je zapravo bio novi početak. Danas smo omiljeni klub u Hrvatskoj - rekao je jednom prilikom dugogodišnji predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Građanski je bio prvi zagrebački klub koji je oko sebe okupljao sve građane, sve staleže... Bilo je to doba kad su zagrebačkim nogometom vladali HAŠK koji je bio naslonjen na akademsku zajednicu i Concordia, klub srednjoškolske omladine. Pobjede protiv Barcelone u gostima, protiv Liverpoola, dvije protiv Juventusa, brojni zapaženi međunarodni nastupi, a naposljetku i pet naslova prvaka u tadašnjoj Kraljevini SHS/Jugoslaviji etablirali su Građanski kao iznimno snažni srednjoeuropski klub.

Završetkom Drugoga svjetskog rata uslijedio je politički manevar: naziv Građanski zabranjen je zato što je asocirao na društvo jedne klase neovisno o paradoksu da je sam klub stvoren baš na suprotnim načelima, na ideji zajedništva svih staleža. Skupština je održana 9. lipnja u kino dvorani Zagrebačke električne centrale, a upravo je Građanski ondje imao svoju „bazu“, jer je tu bila zaposlena većina igrača purgerskoga kluba. Dinamo je predstavljen kao klub gradskih komunalaca, a u to su doba, dakle, većina igrača Gradjanskog bili namještenici gradskih komunalnih poduzeća.

Promjene su bile u imenu i ustroju. Naposljetku, i današnji Dinamov grb osmišljen je još 1969. i službeno prihvaćen godinu kasnije upravo po uzoru na poznati grb iz doba Građanskog.

Dinamo je još prije 10 godina, na 100. obljetnicu osnutka, promijenio prefiks iz NK u GNK čime je i na simboličnoj, identitetskoj razini ugradio drago i slavno ime Građanski kao „uvod“ u jednako drago i slavno ime Dinamo.

Danas ga pamtimo kao jedan od najuspješnijih hrvatskih klubova u povijesti. Čak 21 put je bio prvak HNL-a, a četiri puta prvak Jugoslavije. Uz to je osvojio 15 Kupova u Hrvatskoj te osam u Jugoslaviji. No najviše se pamti najveći uspjeh u povijesti kluba kada su 'modri' 1967. godine u Kupu velesajamskih gradova pobijedili Leeds u finalu i okitili se naslovom.

Najčitaniji članci