Sport

Komentari 1

Dirljiva poruka afganistanske olimpijke: Možda je ovo zadnji put da sam nosila zastavu na OI

Dirljiva poruka afganistanske olimpijke: Možda je ovo zadnji put da sam nosila zastavu na OI

Kako li su samo okrutno napustili vašu domovinu, kako li su samo okrutno učinili sve u svojoj moći da zauzmu našu dragocjenu zemlju, naizgled prijateljski neprijatelji, napisala je Kamia Yousufi

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu nakon 20 godina, predsjednik je pobjegao iz zemlje, a njegova vojska predala je oružje. Policija u Kabulu je pobjegla, a ulicama Afganistana zavladao je kaos. 

POGLEDAJTE VIDEO:Talibani preuzeli vlast u Afganistanu

Nakon zauzimanja Kabula od strane talibana, afganistanska sprinterica Kamia Yousufi (25) na društvenim je mrežama objavila dirljivu poruku uz fotografiju na kojoj nosi zastavu na ovogodišnjim Oilimpijskim igrama u Tokiju. 

"Kako li su samo okrutno napustili vašu domovinu, kako li su samo okrutno učinili sve u svojoj moći da zauzmu našu dragocijenu zemlju, naizgled prijateljski neprijatelji. Ne znam je li ovo bio posljednji put da sam nosila časnu zastavu na natjecanjima. Ne znam mogu li i dalje ponosno nositi ime na svom čelu ili ući na trkalište. Samo znam da ovo nije pravedno prema nama. Dragi ljudi, snažne djevojke moje zemlje, neka vas čuva Bog. Ja ću zauvijek biti dio Afganistana", napisala je Kamia Yousufi. 

Oči svijeta uprte su u Afganistan pa tako i njihove sportaše. Afganistanska olimpijka zabrinuta je za svoju budućnost, ali i za budućnost svih djevojaka u domovini. Prema posljednjim saznanjima, talibani su dali naslutiti kako namjeravaju skratiti pravo na obrazovanje svim djevojčicama starijima od 12 godina, zabraniti ženama zapošljavanje te ponovo uvesti zakon koji zahtijeva da žene u javnosti uvijek budu u pratnji muške osobe. 

Zbog izrazito složene situacije u zemlji, delegacija za Paraolimpijske igre nije uspjela otputovati u Tokio.