Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
29 komentara

Vlada podržava kandidaturu za kvalifikacijski turnir u Splitu

Vlada Republike Hrvatske podržat će kandidaturu Hrvatske za organizaciju kvalifikacijskoga košarkaškog turnira za odlazak na OI. Turnir bi se održao u Spaladium Areni

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
29 komentara

Hrvatska će se kandidirati za domaćinstvo jednoga od kvalifikacijskih košarkaških turnira za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju, a u tome će dobiti punu potporu Vlade Republike Hrvatske. 

Premijer Andrej Plenković poslat će pismo glavnom tajniku Fibe u kojem će napisati kako Vlada daje punu potporu kandidaturi Hrvatske. Ako Fiba prihvati našu kandidaturu, Vlada će pomoći koliko bude trebalo, ali očekuje da se u organizaciju uključe i drugi akteri - Grad Split i Savez.

Fibi za troškove organizacije turnira treba priložiti jamstvo o uplati tri milijuna eura, a premijer Plenković će ga dati svojim pismom glavnom tajniku Fibe. Od tih novaca, 2,3 milijuna eura ide na kotizaciju za turnir, a 700.000 eura na ostale troškove organizacije.

Na svakom od četiri kvalifikacijska turnira nastupit će po šest momčadi, a na jednom od njih bit će i Hrvatska. Gdje će se održati, ovisi o kandidaturama i odluci Fibe. Pobjednici svakog turnira pridružit će se Argentini, Australiji, Francuskoj, Iranu, Japanu, Nigeriji, Španjolskoj i SAD-u.

Europa bi trebala imati domaćinstvo najmanje dvaju turnira, a moguće i njih tri. Kanada bi trebala biti jedan od domaćina, a ozbiljni kandidati su i Litva i Grčka. Odluči li Fiba dati Europi i treći kvalifikacijskih turnir Europi, Hrvatska bi mogla imati prednost ispred Srbije, Turske i Poljske.

Prednost domaćeg terena svakako bi bio veliki vjetar u leđa izabranicima Veljka Mršića da drugi put u nizu nastupimo na Igrama nakon četvrtfinala u Riju 2016., a dobijemo li domaćinstvo, turnir će se održati u Spaladium Areni u Splitu.

Kvalifikacijski turnir održat će se od 23. do 28. lipnja, a olimpijski turnir od 25. srpnja do 9. kolovoza 2020.

Sudionici kvalifikacijskih turnira za OI:

  • Afrika: Tunis, Angola, Senegal
  • Amerika: Brazil, Venezuela, Portoriko, Dominikanska Republika, Kanada, Meksiko, Urugvaj
  • Europa: Srbija, Češka, Poljska, Litva, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka, Turska, Hrvatska, Slovenija
  • Azija i Oceanija: Novi Zeland, Kina, Južna Koreja
Naši partneri pišu
Message