Obavijesti

Sport

Komentari 53

Dobitnici i gubitnici prijelaznog roka: Dinamo, Hajduk, Olmo...

Dobitnici i gubitnici prijelaznog roka: Dinamo, Hajduk, Olmo...
1

Olmo, Rakitić i Lovren gubitnici su ovoga roka, dok su tri najjača hrvatska prvoligaša svi napravili dobre poslove. Kao i Perišić, Nikola Kalinić, Rog, Jedvaj, Krovinović...

VIDEO

Joao Felix sa 126 milijuna eura, koliko ga je platio Atletico, postao je četvrti najveći transfer svih vremena, iza Neymara, Coutinha i Mbappea. Barcelona je Antoinnea Griezmanna platila 120 milijuna, Real Edena Hazarda 100 milijuna. A Harry Maguire koštao je Manchester United 87 milijuna eura. Pa, nije ni tako loše bilo ovo ljeto transfera, zar ne?

Pokretanje videa...

Dinamo: Sandro Kulenović potpisao 00:35

Čak je i zadnji dan, unatoč tome što su se Englezi izolirali i (pametno) odlučili prijelazni rok okončati prije početka prvenstva, bio buran. Nestašni Mauro Icardi najprije je produžio ugovor s Interom, pa otišao na posudbu u PSG, Radamela Falcaa više od 10.000 navijača dočekalo je u Galatasarayu, od Dinamovih suparnika Šahtar je doveo Konopljanku, a Atalanta Kjaera...

Ipak ništa od transfera: Ivan Rakitić ostaje igrač Barcelone
Ipak ništa od transfera: Ivan Rakitić ostaje igrač Barcelone

I hrvatski je rekord srušen ovoga ljeta: Kovačićev transfer u Chelsea za 45 milijuna eura najveći je u povijesti nekog hrvatskog igrača. No, još su samo tri zapaženija transfera obavljena: CSKA je otkupio Nikolu Vlašića za 15,7 milijuna eura, Birmingham platio osam milijuna za Ivana Šunjića, a Lille 6.5 milijuna za Domagoja Bradarića.

I 'more' posudbi: Rebić u Milan, Perišić u Bayern, Nikola Kalinić u Romu, Badelj u Fiorentinu, Rog u Cagliari...

Neki su, pak, iščekivali i priželjkivali transfer, molili se za njega, natezali s klubom, ali ništa. Ovo su dobitnici i gubitnici prijelaznog roka iz hrvatskoga kuta.

 

Dobitnici

Dinamo

Četiri najveća aduta Nenada Bjelice u pohodu na Ligu prvaka bili su Dani Olmo, Dominik Livaković, Bruno Petković i Mislav Oršić. I ne bi u Maksimiru imali ništa protiv ni da ih je taj kvartet uveo u LP, do 20-ak milijuna eura, pa onda netko od njih otišao. 

Ali prošao je kolovoz, prošao je i prijelazni rok, a svi su ostali. Pa i taj Dani Olmo, najbolji igrač.

Dani Olmo nije dočekao ponudu i vodit će plave u Ligi prvaka...
Dani Olmo nije dočekao ponudu i vodit će plave u Ligi prvaka...

Još je ktomu došao Luka Ivanušec, i unatoč odlasku jednog od ključnih igrača prošle sezone Ivana Šunjića, Dinamo je ovakvim raspletom definitivno dobitnik prijelaznog roka. Zaradio je od Lige prvaka, plus desetak milijuna eura od transfera Šunjića i Rrahmanija, a zadržao je okosnicu momčadi.

Hajduk

Split: HNK Hajduk i GNK Dinamo u okršaju 7. kola Prve HNL na Poljudu

Navijači 'bijelih' napokon su dočekali da čelnici kluba zapravo ulože u pojačanja. Tri milijuna eura. Sukladno mogućnostima.

Otišli su Palaversa i Bradarić, vrijeme kad će Hajduk moći zadržati (parirati ponudama stranih klubova) svoje najbolje mlade igrače tek će doći, nema više ni Gyurcsa, ali složena je vrlo konkurentna momčad.

Jedna od najskupljih momčadi u povijesti za juriš na trofeje
Jedna od najskupljih momčadi u povijesti za juriš na trofeje

Eduok, Simić, Čolina i Dolček već su potvrdili da su pojačanja, u Posavca se ne sumnja, čeka se Jakoliševa eksplozija, a zadnji dan prijelaznog roka dovedeni su i Filip Bradarić kao nedvojbeno pojačanje, te peruanski napadač Bulos kao nepoznanica.

Rijeka

Velika Gorica: Reakcije Igora Bišćana tijekom utakmice Rijeke i Gorice

Antonio Čolak je otkupljen, stigli su Lorenco Šimić i Dani Iglesias iz Alavesa, te kao šlag u posljednjim satima prijelaznog roka Franko Andrijašević. A znamo što je bilo posljednji put kad je on bio na Rujevici: slavio se naslov prvaka.

I sve to za manje novca (1,2 milijuna eura) nego što je zarađeno od prodaje Simona Sluge (1,7 milijuna). Rijeka bez Europe i s takvom momčadi opet može u borbu za trofeje. Samo ako se Franko uklopi u Bišćanov sustav kao što je u Kekov...

Franko Andrijašević

Matjaž Kek dao mu je slobodu da luta između linija, a Franko mu je vratio s 18 golova u 32 nastupa, te titulom najboljeg igrača sezone u kojoj je Rijeka osvojila duplu krunu.

Nakon toga u Belgiji je zabio dva gola u 38 nastupa za Gent u godini i pol dana. Ljubav nije dugo trajala, Franko se već dva prijelazna roka htio riješiti ugovora s Belgijcima, ali uteg (barem povratku u HNL) bila je velika plaća.

Napokon je dočekao povratak. Koji bi trebao donijeti i igrački preporod.

Ivan Perišić

Bundesliga - Bayern Munich v 1.FSV Mainz 05

Progutao je knedlu više puta kad je htio transfer u Englesku pa ga nije dočekao. Ali kad klubu jasno date do znanja da želite otići, znate da taj odnos više nije idealan.

Obje su strane jedva čekale zadovoljavajući rastanak, još kad je došao Antonio Conte i promijenio sustav igre, sve je postalo jasno.

I premda nije dočekao Premier ligu, Perišić je pronašao novi izazov. U većem klubu.

A u Bayernu je došao u ruke Niki Kovaču, izborniku kod kojeg je bio najbolji igrač Hrvatske, koji je iz njega znao izvući najviše. Tako je počela i suradnja u Münchenu...

Nikola Kalinić

U Atletico je došao kao četvrti napadač, a završio kao - peti. Sumnjiva je to bila kombinacija od početka i Kale se nije uspio nametnuti Diegu Simeoneu.

Odlazak je bio logičan, kao i povratak na mjesto najvećih uspjeha - u Italiju. Fiorentina mu je bila ulaznica za veliku društvo (Milan, Atletico), gdje ipak nije prošao. U Romi kreće novi pokušaj dokazivanja da je - svjetska klasa.

Konkurencija nije baš kao u Atleticu, ali nije ni zajamčeno mjesto u prvoj postavi. Dočekao ga je briljantni Edin Džeko, Schick je otišao, ali došao je Mhitarjan.

No čim je otišao iz Simeoneova 'zatvora' u ligu koju odlično poznaje, to je dobitak.

Badelj, Jedvaj, Krovinović, Rog

Svi u istoj koži, tko dulje tko kraće skupljao je mrvice od minuta. Rog i Jedvaj godinama, Badelj kraće, Krovinović se vratio nakon teške ozljede i gotovo uopće nisu igrali.

Sezonu prije Eura pronašli su momčadi u kojima igraju redovito.

Badelj je opet u Fiorentini, Jedvaj u Augsburgu, Krovinović kod Bilića u WBA, a Rog u Cagliariju.

Gubitnici

Zagreb: Druženje igraèa GNK Dinamo s predstavnicima medija ispod južne tribine stadiona Maksimir

Dani Olmo

Iz njegova tabora (otac, menadžeri) išle su poruke da je vrijeme za odlazak, da je prerastao HNL. Što je točno.

Ali isto tako, kad europski prvak i najbolji igrač finala Eura U-21 odlazi iz kluba sudionika Lige prvaka, zašto bi to bilo za sitniš?!

Dinamo je tom logikom postavio cijenu od 25 milijuna eura. A to je ipak novac koji španjolski i njemački klubovi srednjeg ranga nemaju, odnosno ne daju toliko za pojačanja. A Barcelona, Real, Bayern, Juventus, Englezi... nisu zagrizli.

Ponuda nikad nije sletjela u Maksimir i Olmo ostaje. Super za navijače, ali za njega? Za mladića koji je psihički bio spreman na odlazak, očekivao ga? Teška situacija.

Ohrabruje tek činjenica da je Dani puno puta pokazao da je jak u glavi.

Ivan Rakitić

Joan Gamper Trophy - Barcelona v Arsenal

Zamislite koliko su mu stresni bili zadnji tjedni kad je priznao Zlatku Daliću da se ne osjeća glavom 100 posto unutra i kako je bolje da ne dolazi.

I sad nakon svega, nakon što zna da ga je Barcelona htjela pusiti, pa je gledao kako ga trener nezasluženo drži na klupi, sad se mora vratiti u momčad, na trening. Kao da ništa nije bilo.

Da, Raketa nikad nije želio otići, on karijeru želi završiti na Nou Campu. Ali ne ide to tek tako. Uostalom, već dugo razgovara i o novom ugovoru, pa su pregovori odjednom stali. Nije ih on stopirao...

Dejan Lovren

Još gora situacija nego Rakitićeva. Jürgen Klopp maknuo ga je iz momčadi dok se ne riješi transfer, ali i najozbiljnija opcija, Roma, otpala je zadnjega dana roka i Lovren se nakon reprezentacije vraća u Liverpool.

Jednako svjestan da ga klub nije želio zadržati i da je Kloppu tek četvrta stoperska opcija. Težak je posao nametanja pred njim...

Lovre Kalinić

Stidljivo se zadnjega dana provlačila neka opcija posudbe u Francusku ili Njemačku, ali donedavni prvi golman reprezentacije ostaje u Aston Villi. Gdje je trenutačno nažalost - treći golman.

Ćorić, Halilović, Balić

Nekad najveći talenti hrvatskog nogometa nastavljaju lutanja po posudbama i nikako da se negdje dokažu i skrase.

Halilović je sad prešao u Heerenveen potražiti sreću, Ćorić u Romi gotovo uopće nije igrao pa se vratio nekoliko koraka unatrag odlaskom u španjolskog drugoligaša Almeriju, a Andrija Balić je nakon godina čekanja šanse u Udineseu sad u Perugi.

Sretno, momci!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram