Obavijesti

Sport

Komentari 75

Dok se hrvatski prvak školuje, ciparski je već - 'doktorirao'

Dok se hrvatski prvak školuje, ciparski je već - 'doktorirao'
1

ONI MOGU, A MI NE Bugarski, bjeloruski i ciparski prvaci iz sezone u sezonu osvajaju bodove u Europi. APOEL je jučer ušao u osminu finala Europske lige, a našeg prvaka nema nigdje. Kako oni mogu, a mi ne?

VIDEO

U Ligi prvaka klubovi iz tzv. nižih kvalitativnih rangova teško dobivaju prostora za poneku senzaciju. Sam ulazak u najelitnije klupsko nogometno natjecanje za klubove poput ciparskog APOEL-a, bugarskog Ludogoreca, bjeloruskog BATE Borisova ili hrvatskog prvaka, zagrebačkog Dinama, velika je stvar. Prvenstveno, financijski.

Dinamo obara negativne rekorde

I dok su Bjelorusi osvojili 18 bodova od 2008. kada su prvi put zaigrali u skupinama, naš prvak Dinamo obara negativne rekorde u tom razdoblju unatoč, barem na papiru, daleko talentiranijim igračima te raskošnijem budžetu. Recimo, ove sezone nisu zabili niti jedan jedini gol u skupini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Modri' u istom razdoblju broje četiri boda, a vjerojatno vam neće dugo trebati da se sjetite velike pobjede nad Arsenalom te boda protiv kijevskog Dinama na ledenom Maksimiru.

BATE je znao izvući po bod u svakoj utakmici protiv Juventusa, pobijediti na svom terenu Bayerna i Romu. Ludogorec, klub kojeg su zagrepčani u ludoj utakmici eliminirali u kvalifikacijama 2012., u skupinama Lige prvaka debitirao je tek prije tri godine. I odmah su uzeli jednak broj bodova koliko Dinamo u devet godina!

Ludogorec je pobijedio Basela, izvukao bod protiv Liverpoola u Bugarskoj 2014., a ove su sezone Bugarsku učinili ponosni remijem protiv momčadi koja je demolirala Barcelonu ovog mjeseca.

PSG ih nije uspio pobijediti na Parku prinčeva gdje je zavšrilo 2-2, a u dva meča protiv švicarskog prvaka Basela uzeli su po bod. Dakle, bugarski prvak u tri godine na kontu ima sedam bodova, tri više od Dinama.

APOEL izbacio Bilbao, ali to i nije prevelika senzacija

Ako proširimo priču pa uključimo ciparski APOEL, tri prethodno nabrojana kluba imaju kod koga na školovanje. Ciparski klub u skupinama Lige prvaka debitirao je 2009. gdje su u konkurenciji Chelsea, Atletico Madrida i Porta završili uz tri osvojena boda. Na novi ulazak čekali su do 2011., a te njihove fantastične sezone sjećaju se svi. 

Ciparski prvak je osvojio skupinu gdje su još bili Zenit, Šahtar Donjeck i Porto uz devet bodova. U osmini finala protivnik im je bio francuski Lyon i svi su govorili kao i cijele te sezone: 'Ma, nemaju šanse!' Lyon je pao poslije lošijeg izvođenja penala pa je APOEL izašao na megdan madridskom Realu gdje su pali uz ukupnih 2-8.

Spomenio i to da je baš taj Lyon te sezone Dinamu utrpao sedam komada na Maksimiru.

Podsjećamo, Hrvatska nije imala predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka od 1995., a naš aktualni prvak Dinamo prezimljavanje u Europi sanja od davne, davne 1970. godine!

Apoel je jučer izborio osminu finala Europske lige tako što su izbacili uvijek neugodni Athletic Bilbao. Iako su u Baskiji izgubili 2-1, u uzvratnoj utakmici na Cipru pali su uz 2-0. Njihova momčad prema transfermarktu vrijedi 17,73 milijuna eura, odnosno triput manje od Dinamove koja je procjenjena na 56,45.

Soteriu i Gianniotas ili Henriquez i Fernandes?

Neće vam puno značiti ako spomenemo imena jučerašnjih strijelaca - to su ciparski napadač Pieros Soteriu te grčki veznjak Giannis Gianniotas. Čak niti s igračem više od 65. minute Španjolci nisu uspjeli naštetiti favoriziranijem rivalu. 

Naravno, imaju u oni plejadu stranaca, no velika većina klubova i trenera prije bi odabrala Soudanija, Fernandesa, Sigalija, Machada i Henriqueza prije 'nekih tamo' Nuno Moraisa, Viniciusa, Vandera i Barrala koji plaću zarađuju igrajući u ciparskoj ligi gdje postoji jaka konkurencija između četiri kluba.

Apollon, AEK i AEL nalaze se u rasponu od šest do osam bodova zaostatka za Apoelom koji korača prema tituli, a istovremeno stigne igrati kvalitetno i Europi. U Maksimiru se u ovoj priči ne mogu vaditi na to kako im 'nedostaje jakih utakmica' - pa, jači su Dinamovi derbiji protiv Hajduka i Rijeke nego APOEL-ovi protiv Apollona ili AEK-a!

'Školica' je na Cipru

Priču o transferima nije potrebno dodatno predstavljati. Dinamo ima neusporedivo veće prihode od Ciprana po tom pitanju, ali niti to im nije dovoljno da ostvare barem pola njihovih europskih uspjeha. 

Naš prvak se iz godine u godinu 'školuje' u Europskoj ligi i Ligi prvaka gdje uglavnom obara negativne rekorde, a ciparski, bugarski i bjeloruski prvaci gladno uzimaju 'komadiće' koje im ostavljaju velikani.

Možda bi se ipak konkretnije lekcije mogle izvući na nekim ciparskim adresama umjesto redovnog 'tamburanja', pardon... 'školovanja' u skupinama Lige prvaka.

Tko zna, možda tu dođe do zaokreta uloliko Rijeka prekine 'modru' dominaciju pa zaigra od jeseni u Ligi prvaka...
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi