Sport

Komentari 27

Dokaz! Rijeci 1999. naslov prvaka definitivno ukraden

Dokaz! Rijeci 1999. naslov prvaka definitivno ukraden

U analizi Matea Beusana u emisiji 'Volim nogomet' na HRT-u definitivno je potvrđeno da Zoran Krečak, linijski sudac utakmice Rijeka - Osijek 1999., nije bio u pravu...

Tog 26. svibnja 1999. cijela je Rijeka bila u suzama, Kantrida pogotovo. Na čelu s Nenadom Gračanom, ta je generacija riječkih nogometaša imala povijesnu priliku da uzme prvi naslov prvaka. Igrali su doma protiv Osijeka, trebalo je 'samo' dobiti utakmicu i naslov bi pripao Rijeci.

Sve do 89. minute bilo je 1-1 i Rijeka je napadala svim snagama. A onda je Barbanas Sztipanovics nabacio, lopta je došla do Admira Hasančića i - gol! Ali slavlje je trajalo samo jedan trenutak, pomoćni sudac Zoran Krečak podignutom zastavicom navukao je bijes cijeloga Kvarnera...

Koji dan nakon desete obljetnice najspornije situacije u povijesti HNL-a, u emisiji 'Volim nogomet' otklonjene su sve dvojbe. Uz pomoć trodimenzionalne analize dokazano je da je posljednji igrač obrane Osijeka bio 12 centimetara ispred Admira Hasančića. Dakle, zaleđa definitivno nema! Ova je kompjutorska simulacija pokazala da zaleđa nema zbog lijevog braniča Osijeka, na kojeg nitko u vrućim danima nakon utakmice nije posebno obraćao pozornost.

- Znate li vi što je ovdje 0,12 metara? Lako je nama sada pričati... - u obranu suca Krečka stao je Mateo Beusan u emisiji.

No problem je što je Krečak zaleđe označio i kod prvog upućivanja lopte, kada je Rijekin igrač najbliži golu bio 27 centimetara iza braniča Osijeka. A to je već mogao primjetiti.

- I danas me mnogi gledaju kao zločinca - rekao je nedavno Zoran Krečak, Šibenčanin koji je svojom pogrešnom odlukom ispisao važnu stranicu povijesti HNL-a. I time donio tadašnjoj Croatiji još jedan u nizu naslova, a Rijeci odnio jedini koji bi ikada osvojila.

Do danas Rijeka nije došla ni blizu takvom uspjehu, pitanje je i hoće li tako skoro... A taj Croatijin naslov proslavilo je 200-tinjak ljudi.

Najčitaniji članci