Obavijesti

Sport

Komentari 26

Kako igra Benfica? Španeri na krilima, a oduševio Joao Felix

Kako igra Benfica? Španeri na krilima, a oduševio Joao Felix
1

Haris Seferović igra u čudesnoj formi, u posljednjih sedam prvenstvenih utakmica zabio je čak 11 golova. A sjajno se nadopunjuje s mladim Joao Felixom, 'lutalicom' u vrhu napada...

VIDEO

Benfica je u dvoboju 23. kola portugalske Primere bez većih problema stigla do nove pobjede, nogometaši Brune Lage s 4-0 bili su bolji od pretposljednjeg Chavesa. Strijelci u pobjedi drugoplasirane momčadi lige bili su Rafa Silva, Joao Felix, Seferović i Jonas, a sve je bilo riješeno već u prvih 45 minuta igre. Za goste je cijelu utakmicu odigrao i Jefferson, bivši igrač splitskog Hajduka koji u sredini terena nije uspjevao parirati domaćim nogometašima.

Već od prve minute bilo je jasno kako Chaves očekuje teška večer na Luzu, te kako će njihov vratar Antonio Filipe biti na ozbiljnoj 'streljani'. Ovu utakmicu posjetio je i Nenad Bjelica koji poslije ovog dvoboja ne spava mirno. Trener Dinama mogao je vidjeti jednu modernu momčad u sustavu 4-4-2 koja igra brz, atraktivan i efikasan nogomet.

Bruno Lage stvorio je jednu opasnu i okomitu momčad koja igra s četiri igrača u zadnjoj liniji, ali i prilično visoko postavljenim bočnim igračima Corchijom i Grimaldom. Malo iznenađenje bilo je postavljanje iskusnog Grka Samarisa na stopersku poziciju uz mladog Diasa, ali trener domaće momčadi ovoga puta na raspolaganju nije imao Jardela, Ferra ili Ebuehija.

Andreas Samaris donio je mirnoću u zadnju liniju portugalskog velikana, ali i siguran pas. A to su vezni igrači znali iskoristiti. Najbolji dojam uz nevjerojatnog napadača Seferovića ostavila je vezna linija u kojoj se nalaze pravi 'španeri' (Pizzi, Rafa Silva), zahvalni Gabriel i poletni Florentino Luis.

U sredini terena Benfica igra s puno kratkih pasova, ali i promjena strana, a u većini slučajeva Pizzi i Rafa Silva pretvaraju se u dodatne napadače. Pa u nekim situacijama Benfica djeluje i u 4-2-4 sustavu. Haris Seferović iskusan je napadač koji puno teži igri, dolazi po loptu, dok u tim situacijama Joao Felix traži dubinu i ulaske pred suparnička vrata iz drugog plana.

Veliki problem za Chaves predstavljao je presing Benfice, izlasci u visoki pritisak poslije kojih su gosti tražili duge lopte. A to je za Samarisa i Diasa bio prilično lak plijen. Velika opasnost za sve suparnike Benfice su i česte promjene strana Pizzija i Rafa Silve, a ovaj dvojac sjajnim loptama redovito 'hrani' Gabriel.

Benfica je do prvog pogotka stigla u 19. minuti. Corchia se postavio visoko na desnoj strani i ubacio loptu prema drugoj vratnici, tamo ju je u gužvu vratio Joao Felix, a nakon velike pomutnje u gostujućim redovima u mrežu ubacio Rafa Silva. Za 2:0 zabio je Joao Felix iz tipične akcije Benfice; Seferović je prišao po loptu, pa dubinski odigrao za Joao Felixa koji se ubacio iz drugog plana, pa iz drugog pokušaja svladao Antonia Filipea.

Treći gol pokazao je svu lucidnost Benfice, Joao Felix je na lijevoj strani ostavio jednu petu za Gabriela, ovaj sjajnom loptom uposlio Seferovića koji sad bježi gostima i mirno pogađa bliži kut suparničkih vrata. I tu se još jednom vidjelo koliko je asistent Gabriel jak na lopti', te koliko u Maksimiru moraju biti spremni na njegovu 'ljevicu'. A posebna priča je taj Seferović, švicarski napadač koji je u posljednjih osam prvenstvenih utakmica postigao čak 11 pogodaka.

Cijelu priču je završio Jonas, koji je primio jedno dodavanje Joao Felixa (sudjelovao u akcijama kod sva četiri gola!), pa uz koji odbijanac matirao Filipea. Benfica večeras nije imala suparnika po mjeri, Chaves nije uspjevao parirati moćnijem rivalu, niti pokazati neke slabije stvari u igri sljedećeg europskog suparnika Dinama. Za takve stvari Nenad Bjelica će ipak morati pričekati sljedeći tjedan i veliki derbi s Portom.

Benfica (4-4-2): Vlachomidos - Corchia, Dias, Samaris, Grimaldo - Pizzi (od 81. Jota), Luis, Gabriel, Rafa Silva (od 71. Jonas) - Joao Felix, Seferović (od 83. Živković).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica