Sport

Komentari 5

Suspendiran ponajbolji hrvatski hrvač, pao je na doping testu!

Suspendiran ponajbolji hrvatski hrvač, pao je na doping testu!

Dominiku Etlingeru je utvrđena prisutnost metabolita zabranjene tvari GW1516 koja se nalazi na Popisu zabranjenih sredstava. A u siječnju je analiza B uzorka potvrdila cijeli slučaj...

Hrvatski hrvač Dominik Etlinger (29) suspendiran je privremeno i protiv njega je pokrenut stegovni postupak zbog dopinga, priopćio je u srijedu Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Naime, na prvenstvu Hrvatske u hrvanju, održanom u Gospiću 17. listopada 2020., Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provodila je dopinško testiranje te je prikupljen i uzorak urina sportaša Dominika Etlingera.

Uzorak urina analiziran je u akreditiranom laboratoriju u Seibersdorfu (Austrija). Analizom uzorka A utvrđena je prisutnost metabolita zabranjene tvari GW1516 koja se nalazi u kategoriji S4.5.1 Modulatori metabolizma (S4. HORMONI I MODULATORI METABOLIZMA) Popisa zabranjenih sredstava. Služba za antidoping je 17. studenog 2020. obavijestila sportaša o nepovoljnom analitičkom nalazu, navodi se u priopćenju.

Kako je otkrivena tvar kvalificirana kao nespecificirana tvar prema Popisu zabranjenih sredstava 2020., sportašu je određena privremena suspenzija od dana 17. studenog 2020. Služba za antidoping je 30. studenog 2020. zaprimila zahtjev sportaša za otvaranjem i analizom B uzorka.

Uz prisutnost sportaša, putem videolinka, 28. siječnja 2021. otvoren je B uzorak, ali je i njegova analiza potvrdila analizu uzorka A, odnosno utvrđen je metabolit zabranjene tvari GW1516. Stoga je Služba za antidoping podnijela prijedlog za pokretanje stegovnog postupka protiv Etlingera zbog kršenja odredbe 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopinga, dodaje se u priopćenju. 

Etlinger je u studenom prošle godine sudjelovao na Zagreb Openu gdje je osvojio zlato u kategoriji do 72 kilograma, a prije dvije godine osvojio je broncu na Europskom prvenstvu u Bukureštu kada je za medalju pobijedio Armenca Kalačjana.
 

Najčitaniji članci