Obavijesti

Sport

Komentari 0

Došli iz JAR i Argentine igrati za Hrvatsku: Obitelj je ponosna

Došli iz JAR i Argentine igrati za Hrvatsku: Obitelj je ponosna
8

Jason Davor Newton (26) iz Johannesburga je i u kockastom je dresu još od 2013. Damir Conci (18) došao je iz Cordobe i prvi je put u Hrvatskoj: Ali cijeli život odlazim u Hrvatski dom, uz naše pjesme, nošnje...

VIDEO

Uh, kad sam kod kuće rekao da idem u Hrvatsku igrati ragbi, oduševili su se. A još kad sam pozvan u reprezentaciju, bilo je suza, svi su bili ponosni... A to mi je bio i jedan od ciljeva, da se ponose mnome.

Priča nam to na dobrom engleskom jeziku Damir Conci (18). Prvi je put došao u domovinu svojih predaka.

- Zapravo mi se prezime čita Konsi, talijansko je. A majčino djevojačko prezime je Šprljan. Moj je djed iz Vodica i 70-ih je godina otišao u Argentinu, dok je baka iz Istre.

I cijelo vrijeme veza s domovinom bila je jaka.

- Znao sam za svoje porijeklo i sretan sam zbog toga. Vodili su me stalno u Hrvatski dom, gdje smo jeli hrvatske specijalitete, plesali na hrvatsku glazbu, nosili nošnje... - nabraja Damir, te povremeno ubacuje hrvatske riječi.

- Razumijem hrvatski jezik, ali ne znam ga govoriti. Nisu me učili, ali slušao sam njih kako pričaju. Bili su jako iznenađeni kad sam odlučio otići s 18 godina, to je test za mene.

Majka mu je, kaže, ravnateljica škole za posebne potrebe, a otac ima svoju tvrtku. Damir je odrastao u selu u pokrajini Cordoba. Pa kako dječak hrvatskog porijekla u Argentini počne igrati ragbi?

- Zato što sam bio loš u svemu ostalom! - priznaje dječački iskreno.

- Probao sam košarku, tenis, nogomet... i bio sam jako loš. A u ragbiju su me ostala djeca uvela i prihvatila, nije im bilo važno koliko sam loš - a bio sam - ali osjećao sam se ugodno.

U Argentini je ragbi popularan. Dakako, daleko od nogometa, ali gauči su redoviti sudionici svjetskih prvenstava.

- Pa u Hrvatskoj postoje dvije lige sa po pet klubova, a u Argentini svaka od 27 pokrajina ima tri lige sa po 11 klubova.

I premda je prvi put u Hrvatskoj, naše dokumente ima već neko vrijeme.

- Izvadio sam ih, držao kod kuće nadajući se da će mi trebati. Prijatelj moje tetke pričao mi je o klubu Zagrebu, skupio sam informacije na webu, te prošle godine poslao video i informacije o sebi, da sam zainteresiran za dolazak.

Odigrao je Conci jednu prijateljsku utakmicu, protiv prvaka Nade, kad je dobio zanimljiv mail...

- Stigla je lista igrača za reprezentaciju i vidio sam svoje ime na njoj! Jako me iznenadilo jer odigrao sam samo jednu utakmicu.

Bit će to okršaj s Oxfordom, koji će izborniku Milanu Jelaviću pomoći da odabere igrače za dolazeće listopadske utakmice Europskog prvenstva (Hrvatska je u trećem rangu) s Izraelom i Ciprom.

Damir je u Argentini završio srednju školu.

- Htio sam studirati kineziologiju i fizioterapiju, ali sam propustio prijemni. I došao ovdje. Htio bih ostati i preko zimskih praznika, obići državu, posjetiti Vodice, Istru... Sviđa mi se ovdje, ali prijatelji i obitelj ipak su mu u Argentini, pa se ne bih trajno preselio. Da dobijem ugovor u Francuskoj, Škotskoj, Engleskoj...? E, to je već nešto drugo!

Jason Newton nije novo ime u hrvatskoj reprezentaciji. Ali nakon što je debitirao 2013. godine, proživio je pravu dramu. Prije tri godine u rodnom je Johannesburgu hospitaliziran zbog teškog krvarenja u mozgu. Skoro je umro...

- Trebala su mi četiri mjeseca da počnem normalno hodati te još godina dana da mi se vid vrati u normalu i da uspijem trčati. Krvarenje je bilo vrlo duboko u mozgu... - pričao je.

Vidio je dvostruko, izgubio motoričke sposobnosti na desnoj strani tijela. Ispočetka su mu davali 25 posto šansi da će preživjeti... Danas je Jason opet ponosni reprezentativac Hrvatske i trener ragbijaša Zagreba.

- Prvi put sam došao jer sam znao koliko Hrvatska znači mojim roditeljima te baki i djedu, a sad se vraćam jer toliko znači meni - rekao je Jason.

- Mama nam je Hrvatica te smo oduvijek imali posebnu vezu s Hrvatskom. Dolazili smo na odmor te smo, kao i svi, navijali za nogometnu reprezentaciju i provodili ljeta na moru. Mama i baka bi po cijele dane govorile hrvatski, tako da ga i brat Jared i ja razumijemo, iako nam je malo teže govoriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''