Obavijesti

Sport

Komentari 94

Dr. Pokos skupštinaru Dinama: U Zagreb ste došli s 33 i uzimate pravo pričati o provincijalizmu

Dr. Pokos skupštinaru Dinama: U Zagreb ste došli s 33 i uzimate pravo pričati o provincijalizmu

Nakon što je član skupštine Dinama Jure Zovko omalovažio Cicu, napisavši da je njegova Ferenčica selo pored Zagreba, javilo se stotine dinamovaca i zahtijevaju da ga se odmah izbaci iz skupštine kluba

VIDEO

Da je bio izvrstan igrač prodao bi se u bolji klub, Cico je ostvario prosječan transfer, pretjerano ga se glorificira u medijima, iritira me isticanje Kranjčarove purgerske prošlosti i još niz neshvatljivih stvari, samo dan nakon pokopa Dinamove legende napisao je na Facebook filozof Jure Zovko

U želji da se, tako se barem čini, dodvori Z.M., bjeguncu od hrvatskog pravosuđa, Širokobriježanin je izabrao krivu osobu. Odlučio je to preko leđa Cice Kranjčara, igrača na koji su svi dinamovci, a ne samo oni, izuzetno osjetljivi. Izabrao je prvog kapetana Hrvatske, izbornika koji je odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo 2006, čovjeka koji je Dinamu donio naslov nakon 24 godina. Izabrao je - Ciceka! A to dinamovci ne praštaju.

POGLEDAJTE VIDEO: Opraštaj Boysa od Cice Kranjčara

Pokretanje videa...

Boysi se oprostili od Cice Kranjčara 01:57

Dinamovi navijači "zasuli" su društvene mreže, traže od kluba, koji se još nije izjasnio, da Zovka izbace iz skupštine Dinama, da čovjek koji se, možemo to i tako nazvati, javno obračunava s legendom kluba i simbolom grada, ne može biti u Dinamu. Javili su se i bivši Dinamovi igrači, koji također traže od kluba da ga se udalji i koji je uvrijedio čovjeka zbog kojih su oni i počeli igrati nogomet i zavoljeli Dinamo.

Tko je taj Zovko? Član skupštine Dinama koji je 'popljuvao' Cicu: Ferenščica je selo do Zagreba
Tko je taj Zovko? Član skupštine Dinama koji je 'popljuvao' Cicu: Ferenščica je selo do Zagreba

Netko je jednom rekao da su skupštinari Dinama kukavice jer u pravilu ne oponiraju. Jure Zovko zorno je potvrdio pretpostavke obrisavši komentar o Cici Kranjčaru, obrisavši vlastito mišljenje nakon što je shvatio da ono baš i nije u skladu sa skupštinarom Dinama. Ako već smatra da je Cico prosječan igrač, da je Ferenščica selo pored Zagreba, onda je mišljenje trebao i braniti. No zaboravio je da smo u 21. stoljeću i da mu je mišljenje i stav dokumentirano. 

 

Jedan od onih koji se osjetio uvrijeđenim je i sveučilišni profesor dr. sc. Nenad Pokos, koji mu je odlučio napisati pismo i pitati ga, gdje je, između ostalog, bio 13. svibnja 1990. i godinama poslije kad su "agramerski provincijalci", kako ih Zovko naziva, punili grobna mjesta. Pa pročitajte.

- Poštovani gospodine Zovko,

javljam Vam se s poštovanjem jer ste, ako Vam je vjerovati, postali vatreni dinamovac kao klinac. Po tome ispada kako pamtite i Dinamovo osvajanje Kupa velesajamskih gradova 1967. jer ste tada imali nepunih deset godina. Na tome Vam zavidim jer sam ja postao vatreni dinamovac tek 1972. godine u sedmoj godini života. Od te 1972. godine dobar dio moga života posvećen je praćenju najdražeg nam kluba. Budući da ste osam godina stariji od mene, vjerojatno ste bolje upućeni kako su tih 1970-ih neki klubovi u bivšoj državi bili privilegirani za razliku od Dinama. Sjetimo se samo prvenstva 1975./1976. kada je sudac Maksimović za više od pet minuta produžio utakmicu Olimpija-Partizan nakon koje je beogradski klub postao državni prvak zbog pobjede u toj sudačkoj nadoknadi, koje tada službeno nije trebalo biti.

Taj i slični događaji (npr. slučaj Tomić iz 1979.) stvarali su kod navijača Dinama frustraciju sve do 1982. godine kada nakon 24 godine ponovno osvajamo naslov prvaka. Kao vatrenom dinamovcu možda Vam je taj naslov značio više nego meni jer smo prije toga zadnji puta bili prvaci upravo u sezoni kada ste i Vi rođeni. Jedan od najistaknutijih igrača Dinama tada je bio i Zlatko Kranjčar, koji je odigrao ukupno 556 utakmica za naš klub, a kojeg Vi tako besramno omalovažavate. Priznajem, više sam te godine volio Snješka Cerina jer je bio iz mojeg rodnog Trnja, ali po Vama, možda je i on dolazio iz sela pored Zagreba, kako etiketirate i Ferenščicu.

Međutim, taj Zlatko Kranjčar već je nekoliko godina ranije postao maskota Dinama i nedvojbeno ljubimac, ne samo Dinamovih navijača iz Zagreba, već i šire. Međutim, ovdje bih se prije svega htio osvrnuti na Vašu tvrdnju kako je Zlatko Kranjčar na vrhuncu karijere ostvario prosječan transfer u austrijski Rapid. Ne ulazeći u to da su u tadašnjoj državi nogometaši mogli otići u inozemstvo tek s odsluženim vojnim rokom i navršenih 27 godina života, htio bih naglasiti kako je Kranjčar u siječnju 1983. potpisao ugovor za Rapid koji sezonu prije toga (1981./82.) osvojio titulu prvaka Austrije.

Nekako u doba kada je Kranjčar započeo seniorsku karijeru u Dinamu, u Hajduku su igrala tri rođena Splićana, kojima nitko ne može osporiti status vječnih legendi splitskog kluba (Jerković, Šurjak i Mužinić). Prvi od njih, Jurica Jerković, odigrao je 529 utakmica za Hajduk (manje od 556 Kranjčarevih utakmica za naš klub), a nakon toga otišao je 1978. u švicarski FC Zürich koji je u prethodnoj sezoni zauzeo peto mjesto u švicarskom prvenstvu. Ivica Šurjak potpisao je na početku sezone 1981./1982. za PSG koji je prethodnu sezonu završio na petom mjestu u francuskom prvenstvu. Dražen Mužinić (354 službene utakmice za Hajduk) nakon odlaska iz Hajduka počeo je igrati za engleski Norwich City na početku sezone 1980./1981., a sezonu ranije taj je klub zauzeo 12. mjesto u engleskom prvenstvu. Zanima me bi li neki vatreni navijač

Hajduka osporio njihove tadašnje transfere i pitao se zavrjeđuje li se stadion Hajduka nazvati po nekome od njih trojice.

Međutim, ono što me u Vašoj objavi najviše pogodilo je termin „agramerski provincijalizam“. Iz Vaše biografije proizlazi kako ste došli u Zagreb 1990. godine u 33-oj godini života. Dakle, niti ste s Zagrepčanima išli u školu niti studirali, a uzimate si za pravo govoriti o njihovom provincijalizmu. Na kraju, zanima me gdje ste kao vatreni dinamovac, kako ste predstavljate, bili 13.5.1990. i nekoliko godina kasnije kada su mnogi „agramerski provincijalci“ popunili grobna mjesta.

S poštovanjem,

prof. dr. sc. Nenad Pokos,
„agramerski provincijalac“

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome