Obavijesti

Sport

Komentari 24

Dražena nema 22 godine, ali njegova ostavština ne umire

Dražena nema 22 godine, ali njegova ostavština ne umire
12

Ostavština Dražena Petrovića uistinu je velika i bio bi ogroman grijeh kada njegov duh i njegov karakter ne bi inspirirali tisuće, pa i milijune, nekih novih naraštaja...

VIDEO

Već 22 godine ne prolazi niti jedan sedmi dan u mjesecu lipnju, a da se ne prisjetimo tužne pogibije jednog od najboljih hrvatskih, ali i europskih, košarkaša svih vremena. Tog je 7. lipnja 1993. godine na autocesti u njemačkom Denkendorfu 28-godišnji Dražen Petrović poginuo u automobilskoj nesreći kao suvozač, dok je automobilom upravljala njegova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog porijekla Klara Szalatzy. Svaki hrvatski ljubitelj sporta, koji tada nije bio premlad, sjeća se gdje ga je zatekla vijest o pogibiji Dražena, no svi oni koji vole Dražena znaju kako njegov duh zapravo nikada neće otići te kako je njegova ostavština toliko bogata da je prisjećanje na taj bolni 7. lipanj 1993. samo trenutna tuga jer ostala 364 dana u godini Draženov je osmijeh i karakter, i dalje s nama.

- Kad sam došao u Šibenku u ljeto 1979. čuo sam za Acina talentirana brata . Pitao sam u klubu gdje je Dražen , a oni mi kažu da igra za juniore. Kažem im ja: ‘Ma, kakvi juniori, odmah mi ga dovedite na trening’. Imao je tada samo 14 i pol godina, no na njemu se vidjelo da je gladan uspjeha i da se ne želi vratiti u juniore. Zadržao sam ga, a ostalo je povijest - ispričao je Zoran Slavnić pod čijim je vodstvom Dražen Petrović 29. prosinca 1979. godine debitirao za seniorsku momčad Šibenke u prvoj ligi bivše države.

Nakon Šibenke Dražen je u četiri godine provedene u Ciboni osvojio jedno prvenstvo bivše države, tri kupa, dva Kupa prvaka i Kup pobjednika kupova. Proveo je tada jednu sezonu u Real Madridu , a onda otišao u NBA . Bilo je to vrijeme kada 'preko bare' nisu baš vjerovali europskim igračima i zbog toga je njegovo vrijeme provedeno u Portland Trail Blazersima bilo izrazito teško. Međutim, nakon prelaska u New Jersey Netse , Dražen je svoj talent i svoju genijalnost zorno dočarao i 'nevjernim američkim Tomama'. Ako netko slučajno nije bio očaran njegovom kvalitetom, dobro se zamislio dvaput nakon što bi čuo ili pročitao riječi koje su o Draženu izgovorili neki od najvećih košarkaša svih vremena.

'Dražen je najbolji europski košarkaš, u to nema nikakve sumnje'

- Dražen se ničeg nije bojao. Bio je samouvjeren i koncentriran i bio je stvarno veliki igrač. Uživao sam igrati protiv njega. Imali smo prave dvoboje koji su išli, kako se kaže, do kraja. Nažalost, ti dvoboji nisu dugo potrajali, ali Dražen je ostavio jako dubok trag i upravo je on otvorio vrata drugim Europljanima u NBA - rekao je Michael Jordan .

- Kada sam čuo vijest da je stradao, igrao sam za Phoenix finale protiv Bullsa i svi u NBA-u smo osjećali kao da nam je umro netko u obitelji - rekao je neponovljivi Charles Barkley .

- Dražen je tip igrača kakvog volim. Igrao sam protiv njega mnogo puta, bio je fantastičan šuter i odlično je koristio blokove suigrača - izjavila je legenda Bostona i svjetske košarke, Larry Bird .

- O Draženu sam mnogo slušao od oca, nevjerojatan šuter, čuo sam da je bio veliki radnik. Šteta što je otišao u naponu snage - rekao je Kobe Bryant .

- Tko je bio najbolji europski košarkaš u povijesti? Dražen Petrović. Bio je velik strijelac i strašno fizički moćan igrač. Ničega se nije bojao, nije se bojao trenutka. Sjećam se da me znao oduševljavati i svojim asistencijama, a to je dokaz da je itekako razumio igru. Bio je talent iz Europe kakav NBA liga do tada nije vidjela. Neviđen šuter - izjavio je LeBron James .

- Dražen Petrović je definitivno najbolji europski košarkaš svih vremena. Nema nikakve sumnje u to. Bio je čudo od igrača - rekao je veliki Tim Duncan .

- Sjećam se kad sam igrao za Orlando, a on za New Jersey, bio je nezaustavljiv, nismo ga mogli spriječiti da zabije svoju normu. Bio je šuter kakav se rijetko viđa. Šteta što više nije među nama jer Dražen je bio jedan od najvećih - rekao je legendarni Shaquille O'Neal , dok je jednu od najvećih pohvala izrekao po mnogima najbolji šuter svih vremena:

- Malo ću se pohvaliti, smatram se najboljim šuterom svih vremena, ali ipak postoji jedan bolji. Bio mi je bez sumnje najveći rival na terenu. Uvukao mi se ispod kože, među ostalim i zato što često nisam razumio kad je pričao. Radi se o pokojnom velikanu Draženu Petroviću. Ako sam ikad nekoga htio zadaviti onda je to on. Dražen je bio moj 'neprijatelj', nisam ga mogao smisliti - rekao je Reggie Miller kroz šalu i dodao:

- Silno ga poštujem, on je najbolji šuter kojeg sam ikad vidio .

VIDEO

Nedavno je Australac Todd Spehr napisao knjigu o Draženu naziva ' DRAZEN: The Remarkable Life & Legacy of the Mozart of Basketball ', ili u prijevodu ' DRAŽEN: Znameniti život i ostavština košarkaškog Mozarta ', i u jednom dijelu detaljno opisao rivalstvo Petrovića s Millerom pa i na taj način otkrio kakav je bio Dražen.

Zoran Čutura je u prisjećanju svog igranja s Draženom na trenutak sve uspjehe stavio na stranu i otkrio kako su se u doba najveće Cibonine slave dogodila dva teška poraza. Klupski gubitak naslova od Zadra te reprezentativni poraz u polufinalu SP-a u Španjolskoj od SSSR-a. Oba s 'pola koša' i oba koja svim akterima i danas izazivaju noćne more. Takvi se porazi događaju jednom u sto, ili jednom u tisuću, slučajeva i sastavni su dio sportskih karijera, čak i najvećih sportskih karijera. Pa tako i Draženove karijere. Samo što je Dražen imao takvu mentalnu snagu da se jutro nakon tih poraza dizao s odlukom da mu se više nikad ne dogode. Čutura je istaknuo kako je baš u tome razlika između njega i svih ostalih.

Dražen je 27. rujna 2002. godine primljen u košarkašku ' Kuću slavnih ' u američkom Springfieldu , no Dražen nije bio samo košarkaš.

Više od košarkaša

- Obožavao je vaterpolo te išao na Mladost i Dinamo . Ponekad bi zakrčili promet na Maksimiru. Bio je ljudina, uvijek nasmiješen - objasnio je veliki Draženov prijatelj, Zvonimir Sunara Suki .

Draženov brat Aco i majka Biserka , otputovali su prije mjesec dana u Afriku, točnije u španjolsku enklavu Melillu na afričkom teritoriju, na otvorenje izložbe o Draženu, koju organiziraju lokalni fanovi.

- Prije nekoliko mjeseci u Muzeju su bili ljudi koji vode tamošnji drugoligaški klub, oduševili su se, sve su snimili, ali o izložbi ništa nisu govorili. Nekidan su nazvali i pitali pristajemo li mi na to da oni pokažu svoje suvenire i sjećanja o Draženu . Naravno da smo pristali, a oni su nas pozvali da im budemo gosti i otvorimo izložbu. Oni su razne suvenire sakupljali cijeli život - ispričala je Biserka Petrović , prisjetivši se sličnih posjetitelja i uradaka iz Italije te dodala kako je ne bi iznenadilo da se s vremenom javljaju i s ostalih strana svijeta.

VIDEO

Dražen je juniorima Olimpije 1985. godine zabio nevjerojatnih 112 koševa , a u finalu Kupa pobjednika kupova za Real protiv Caserte čak 62 koša . Američkom Dream Teamu je u finalu Olimpijskih igara 1992. godine u Barceloni zabio 24 koša . U dresu New Jerseyja je Houstonu jednom prilikom zabio 44 koša , no to su brojke koje će nekome više značiti, a nekome manje.

VIDEO

Draženov brat Aco je jednom izjavio kako košarka u zemlji sa samo četiri milijuna stanovnika, bez Dražena radi tri koraka unatrag i bio je nažalost u pravu. Fizička odsutnost Dražena je nešto što smo odavno prihvatili, ali Draženov duh i njegov pristup sportu je nešto što nikada ne bi trebalo biti odsutno. Umrijeti svi moramo, no naša ostavština je zauvijek. Draženova je uistinu velika i bio bi ogroman grijeh kada njegov duh i njegov karakter ne bi inspirirali tisuće, pa i milijune, novih naraštaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti