Obavijesti

Sport

Komentari 69

Eduardo: Moćni smo, na Euru najviše očekujem od Perišića!

Eduardo: Moćni smo, na Euru najviše očekujem od Perišića!
1

Svaka je važna, svaka utakmica! I zato treba ići korak po korak, ne smije se uletjeti u euforiju nakon pobjede niti potonuti bude li lošeg rezultata, rekao je Eduardo da Silva

VIDEO

Unatoč kratkom odmoru, naš bivši reprezentativac Eduardo da Silva ipak je pronašao malo vremena - prošloga je tjedna na dva-tri dana “skoknuo” do Zagreba. No već je u petak otputovao u Brazil, a krajem sljedećeg tjedna vraća se u Kijev jer mu 13. lipnja počinju pripreme sa Šahtarom za novu sezonu.

Upoznao novog trenera

- Igramo u kvalifikacijama za Ligu prvaka, pa je i odmor bio kraći. Prvih ćemo dana biti u Ukrajini, a onda idemo u Nizozemsku - rekao nam je Eduardo uz kavu u svojoj zagrebačkoj “bazi”, brazilskom baru “Belize”, koji u Zagrebu drži njegov sunarodnjak Sergio, također bivši nogometaš (Rijeka, Hrvatski dragovoljac).

Eduardu ugovor sa Šahtarom traje do zime, ovih dana stižu mu i neke druge ponude, ali još ništa nije bilo toliko ozbiljno da bi ga zaintrigiralo da promijeni sredinu. Nakon 12 godina, Šahtar je napustio trener Mircea Lucescu, zamijenio ga je 43-godišnji Portugalac Paulo Fonseca, koji je ove sezone osvojio portugalski kup s Bragom...

- Pružili smo si ruke kad smo igrali s Bragom u četvrtfinalu Europske lige, no bilo je to kurtoazno upoznavanje. Još nismo razgovarali, bit će to velika promjena u svlačionici, jer smo navikli na Lucescua. Pet godina sam s njim radio, prije njegova dolaska nitko nije znao tko je Šahtar, a sad je to respektabilan europski klub.

Plasman u Ligu prvaka svake vam je sezone imperativ, i ove sezone, kao i lani, krećete od 3. pretkola...

- Trebat će nam dosta sreće. Lani smo, primjerice, igrali protiv Fenerbahčea i Rapida, uspjeli smo, nadam se da će tako biti i ovoga ljeta.

Rat je u Ukrajini, kao i svuda gdje se ratuje, poremetio sve životne i društvene sfere. Stižu vijesti da postoje veliki problemi i u ukrajinskom nogometu...

- Situacija nije dobra, neki se klubovi gase, zadnji je, eto, potonuo Zaporožje. Još se ne zna kakva će se liga igrati, postoje dvije ideje: Liga 12 trokružno ili Liga 10 četverokružno. Mi bismo trebali domaće prvenstvene utakmice igrati u Harkovu (Harkiv), koji je znatno bliže Kijevu od Lavova (Lviv), u kojem smo dosad igrali sve utakmice, a u novoj bismo sezoni tamo trebali igrati samo europske okršaje. U Harkivu i okolici živi oko 250.000 ljudi koji su zbog rata napustili regiju Donjeck i očekuje se da bismo onda imali i veći broj navijača na stadionu. A i dalje ćemo živjeti i trenirati u Kijevu - objasnio je naš bivši reprezentativac.

Najjača Hrvatska? Možda i jest

Bliži se Euro, kakvu Hrvatsku očekujete u Francuskoj?

- Dobru i uspješnu! Kad pogledam imena naših igrača, u kojim klubovima igraju, onda optimizam raste do krajnjih granica! S gotovo svima njima sam igrao, iskusni su, dobro ih poznajem i vjerujem da su sad bolji nego prije dvije godine.

Je li ovo naša najjača reprezentacija u posljednjih desetak godina?

- Možda i jest. Ali, sve će pokazati rezultat. Do tada je još uvijek najjača Hrvatska u povijesti ona koja je 1998. osvojila broncu u Francuskoj. A ovo je velika prilika generacije...

Stručnjaci kažu da će na Euru najvažnija biti prva utakmica protiv Turske?

Talijani uvijek odu daleko

- Svaka je važna, svaka utakmica! I zato treba ići korak po korak, ne smije se uletjeti u euforiju nakon pobjede, niti potonuti bude li lošeg rezultata. Hrvatska je papirnati favorit i protiv Turske i protiv Češke, uvjeren sam da imamo bolju momčad od njih, ali sve to treba potvrditi na travnjaku.

Nedostaju nam vaši golovi, nedostajat ćete i na Euru...

- Nemojmo sad o tome. A na Euru i ne bih trebao nedostajati jer nikad nisam zabio gol na velikom natjecanju, a bio sam na EP-u 2012. i SP-u 2014. godine!

Koji bi naš igrač mogao golgeterski eksplodirati u Francuskoj?

- Imamo dobrih napadača. Tu je Mandžukić, ali nekako mi se najviše sviđa Perišić! Iz godine u godinu sve je bolji, zabija i dodaje, jedan je od naših ključnih igrača! Možda i ključni, od njega najviše očekujem!

Favoriti Eura?

- Njemačka, Španjolska i Francuska! Tu je i Italija, koja nije favorit, ali uvijek daleko “dogura”, pa mladi i ambiciozni Englezi, a od Portugala s Ronaldom svi mnogo očekuju.

Iznenađenja Eura?

- Nadam se da će najveće iznenađenje biti - Hrvatska! A uz nas, samo bi Belgija mogla još iznenaditi ove velike - kazao je Eduardo.

Tko će osvojiti Euro?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'