Obavijesti

Sport

Komentari 26

Eksluzivno iz Seville: Kada pajde zovu Raketa šalje lovu

Eksluzivno iz Seville: Kada pajde zovu Raketa šalje lovu
6

KLUB RAKITIĆA Pajde Möhlin igra u 3. švicarskoj ligi. Predsjednik je Ivanov otac, sportski direktor ujak, trener i igrač mu je brat Dejan, a glavni sponzor - Ivan Rakitić

VIDEO

Neki dan dođem na kavu i konobar mi ne donese šećer. Pozovem ga i pitam: ‘Oprostite, može šećer’. On me pogleda i kaže: ‘Za tebe ne!’. Odmah sam shvatio što je - čovjek navija za Betis i prepoznao me. Rivalstvo moje Seville s njima je nezamislivo, počeo je priču Ivan Rakitić ispijajući sok na Plazi San Francisco u samom centru Seville.

- Otac Luka bio je jako talentirani nogometaš. Igrao je u Čeliku zajedno s Goranom Jurićem i dogurao do mlade reprezentacije Jugoslavije. No kako djed nije imao novca, tata je nažalost morao prestati igrati i početi raditi kako bi prehranio obitelj - priča Ivan. 

Dejan je bio talentiraniji od mene, no s 18 godina imao je tri loma kostiju

Ocu zahvaljuje što mu je omogućio sve da uspije. Tata Rakitić krajem 80-ih otišao je raditi u Švicarsku, u malo mjesto imenom Möhlin, gdje je danas gazda lokalnog kluba.

- Klub se zove Pajde, kao pajdaši, prijatelji. Otac je predsjednik, brat Dejan trener-igrač, ujak direktor, a ja glavni sponzor. Čim nađu igrača, zovu: ‘Ajde sponzore, javi se’. Evo, nakon 11 kola smo bez poraza. Prvi smo i cilj nam je ući u drugu, a potom i u 1. ligu. Rakitić family dovest će klub do vrha. U selu ima još jedan klub, Möhlin. To je rivalstvo skoro kao ovo naše, Betis - Sevilla. Ha-ha.

Ivan je počeo igrati baš u Möhlinu.

Govorim pet jezika, možda se zaposlim i kao prevoditelj...

- Otac je bio trener. Teren mi je bio sto metara od kuće. Do osme godine sam igrao u Möhlinu. Onda su jednog dana organizirali turnir za momčadi iz tog dijela Švicarske. Imao sam osam godina. U finalu smo pobijedili Basel, a ja sam zabio gol. Čelnici Basela došli su ocu i rekli: ‘Mali je sjajan!’. No do Basela je bilo 17 kilometara i ocu nije bilo lako svaki dan voziti me na trening. Jedva bi skrpao novac.

Teško razdoblje u Ivanovoj karijeri bili su dani odluke za koga igrati - Švicarsku ili Hrvatsku. Bilo je i raznih prijetnji.

- Ivanu nisam ni pokazala sva prijeteća pisma koja su svakodnevno dolazila. Zapravo, pokazala sam mu jedno, ostala sam spremala - rekla je majka Kata.

Mourinho me htio dovesti kad mi je bilo 17

U to vrijeme igrao je za Basel, a prije sedam godina počeli su ga kontaktirati velikani.

- Igrali smo kvalifikacije za EP do 17 godina. Protiv Španjolske. Znam da je za njih igrao Diego Capel. Mislim i Fabregas. Na toj utakmici je bilo jako puno skauta, bio je i pomoćnik Josea Mourinha, koji je u to vrijeme bio trener Chelseaja. Došao je i razgovarali smo o mom prelasku u London. No odlučio sam ostati u Baselu. Da sam potpisao za Chelsea, zarađivao bih pet, šest puta više. 

Ako je konobar navijač Betisa, pijem gorku kavu. Ne želi mi donijeti šećer jer zna tko sam

- Ocu su nudili posao u Londonu, a njemu bi plaćali onoliko koliko zarađuje na svom poslu u Švicarskoj. Sjeli smo za stol, otac, brat, koji mi je najbolji prijatelj i ja. Razgovarali smo i odbili. Da sam otišao, mislim da bih počeo od nule. Ponovno bih se morao dokazivati. Zvali su i brojni klubovi, među ostalima i Dinamo. S ocem Lukom razgovarao je i Zdravko Mamić.

Ocu je u toj situaciji bilo puno teže nego meni. Menadžeri su ga zvali na telefon, pa je bio na većim mukama nego ja, ha, ha... - kaže Ivan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...