Obavijesti

Sport

Komentari 3

Estonija - 23 godine poslije: Vraćamo se gdje je sve počelo

Estonija - 23 godine poslije: Vraćamo se gdje je sve počelo
1

DEBI Hrvatska je prvu natjecateljsku utakmicu odigrala u rujnu 1994. u Tallinu protiv Estonije. Miroslav Ćiro Blažević je tad slavio, a legendarni Tomislav Ivić se ljutio

VIDEO

Bila nam je to prva utakmica i svi smo se pomalo tresli. Čini mi se da smo se svi ‘premotivirali’, tako mi je to izgledalo. Da smo ušli lakše u utakmicu, lakše bismo i pobijedili. Ovako, bilo je to mučenje, rekao je Aljoša Asanović.

Estonija je stekla neovisnost 1991., a na dan kad je dolazila Hrvatska, 4. rujna 1994., i posljednji ruski vojnik napustio je ovu baltičku državu. Trener je bio Miroslav Blažević, a nakon što je izvučena skupina s Italijom, Litvom, Ukrajinom, Estonijom i Slovenijom, odlučeno je da se prvi susret igra u Tallinu.

- Svi su pričali da se moramo pobrinuti da budemo drugi, a ja sam udario šakom o stol i rekao: ‘Kakvo drugo mjesto?! O čemu vi pričate? Moramo biti prvi! Kakva Italija, koja Italija, što vam je? Mi ćemo biti prvi i basta’ - prisjetio se Ćiro Blažević.

U Tallin je istrčao “dream team”: Ladić, Jerkan, Bilić, Štimac, Turković, Jarni, Asanović, Boban, Prosinečki, Šuker, Bokšić. Hrvatska je igrala u grču, bilo je mučno to gledati, no golovima Davora Šukera nekako smo pobijedili 2-0.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pobjeda je pobjeda i mi smo bili zadovoljni. No kad smo se vratili u Hrvatsku, dočekao nas je bijes javnosti zbog slabe igre. Ljudi u Hrvatskoj su imalo toliko povjerenje u nas da su odmah očekivali spektakl. Da smo kojim slučajem remizirali, upali bismo u depresiju, a za depresiju stvarno nije bilo razloga - opisao je Asanović u knjizi “Vatreni lakat” atmosferu nakon te utakmice.

Osim navijača, koji su očekivali da će se Hrvatska poigrati s Estonijom, nezadovoljan je bio pokojni Tomislav Ivić, tada direktor reprezentacije. I dok je Ćiro slavio pobjedu, Ivić je nezadovoljno klimao glavom.

- Nije dobro, nikako nije dobro - rekao je Ivić.

Prisjetio se tog detalja i Aljoša Asanović.

- Slutili smo da će suradnja Ivića i Blaževića biti jako teška. Nakon utakmice Ivić je bio nezadovoljan, dok je Ćiro bio presretan zbog tri boda. Zvonim Boban mi je rekao da se mi kao momčad tek stvaramo i da ne možemo pobjeđivati sa sedam-osam golova razlike.

Dževadu Turkoviću to je bila posljednja utakmica za Hrvatsku koju je igrao 90 minuta. Poslije je odigrao još dvije, protiv Ukrajine i Estonije u Maksimiru, i nikad više nije dobio poziv.

- Ja sam tu utakmicu protiv Estonije postavio našu najbolju momčad. Možda tu utakmicu nismo odigrali atraktivno, ali smo je odigrali svrsishodno. Morali smo do tri boda i tu nije smjelo biti zabune. To se moralo dobiti kako se god znalo - rekao je Ćiro.

I dobili smo je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener