Obavijesti

Sport

Komentari 28

Eurokamen: Osijek je tražio zabranjenu stvar, upozorili smo ih, a oni su nam još ostali dužni

Eurokamen: Osijek je tražio  zabranjenu stvar, upozorili smo ih, a oni su nam još ostali dužni

"Naručitelj je u fazama nakon naše izvodio radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije s drugim izvođačima i to na način na koji smo ga unaprijed upozorili da je neispravan", tvrdi direktor tvrtke Eurokamen

VIDEO

Slike urušavanja Opus Arene zabrinule su sve ljubitelje nogometa. Radi se o stadionu koji je otvoren prije osam mjeseci, a kamenje sa istočne tribine počelo je padati za vrijeme utakmice. Na svu sreću nitko nije ozlijeđen, a radi se o poprilično velikim komadima kamenja. Policija je ogradila područje i još nisu poznate okolnosti događaja, odnosno koja je šteta na stadionu. Nakon svega se priopćenjem oglasio i NK Osijek.

- Odmah po saznanju o spomenutom događaju, izvršen je inicijalni pregled istočne tribine te je utvrđeno da je došlo do odvajanja zaštitnog sloja betona, a ti su radovi izvođeni u prvoj fazi izgradnje stadiona Opus Arena, tijekom 2020. godine, kada je radove izvodila tvrtka Eurokamen d.o.o  - naveli su iz Osijeka. Nekoliko sati nakon Osijeka oglasila se i direktor prozvane tvrtke Eurokamen:

EUROKAMEN je bio izvođač konstruktivnog dijela novog stadiona NK Osijek, radovi tzv. 1. faze, sve radove je izveo bez ikakvih, dakle niti najmanjih nedostataka sa svojom vlastitom operativom i stručnim kadrom. Sudskim osiguranjem dokaza i Potvrdama samog Naručitelja radova potvrđena je kvaliteta i opseg radova EUROKAMENA.

VIDEO Osijek o oštećenjima na Opus Areni: Neugodno smo iznenađeni. Poduzet ćemo sve
VIDEO Osijek o oštećenjima na Opus Areni: Neugodno smo iznenađeni. Poduzet ćemo sve

Radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije NIJE IZVODIO EUROKAMEN. Te radove su izvodili izvođači narednih faza radova koji su uslijedili poslije naših konstruktivnih radova.

EUROKAMEN je izvodio radove montažne i monolitne konstrukcije, konstruktivne radove. U svom priopćenju NK Osijek i sam navodi, a što je razvidno i iz snimke, da se ne radi o konstrukcijskim oštećenjima već oštećenjima , citat: „na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu stadiona“.

Kohorta napustila stadion prije kraja utakmice s Dinamom...
Kohorta napustila stadion prije kraja utakmice s Dinamom...

Naručitelj je u fazama nakon naše izvodio radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije s drugim izvođačima i to na način na koji smo ga unaprijed upozorili da je neispravan. Naime, postupajući kao savjestan i stručan Izvođač radova, a o čemu je bilješku sastavio stručni nadzor i tadašnji voditelj projekta, upozorili smo Naručitelja da „dobetoniranje“ nije prihvatljivo rješenje za spoj konstrukcija i da ga nikako ne preporučujemo Naručitelju. Voditelji projekta su tada, nakon našeg upozorenja, isto tako preporučili Naručitelju drugačija rješenja koja su primjenjivana na drugim stadionima.

U drugoj fazi radova, Naručitelj je radio spojeve montažne i monolitne konstrukcije ¨dobetoniranjem¨ što je i razlog aktualnog otpadanja betona sa stadiona. Dobetoniranje je zabranjena metoda za izvedbu na čiju neprikladnost smo na vrijeme upozorili Naručitelja. Drugi objekti slične namjene su riješili spojeve podkonstrukcijom čiju metodu je prezentirao i tada aktualni nadzor ZDL i voditelj projekta kao prijedlog za drugu fazu radova.

Zbog čega se je Naručitelj ipak odlučio za „dobetoniranje“ i koji Izvođači su pristali izvoditi takve radove na spoju konstrukcija to morate pitati Naručitelja radova.

Prilažemo Vam i fotografije iz kojih je razvidno kako je EUROKAMEN izveo konstrukcijske elemente istočne tribine prema pravilima struke kontinuiranom betonažom bez prekida elemenata montažne i monolitne konstrukcije. Montažni elementi su se montirali na monolitnu konstrukciju. Svi elementi su izvedeni u kontinuitetu, ovjereni kvalitetom i ispitivanjima.

Naša stručna upozorenja su se nažalost pokazala ispravnima.

EUROKAMEN je ponosan na kvalitetu konstrukcijske izvedbe stadiona, a čemu su sastavljena sva mjerodavna izvješća. Eurokamen ne može odgovarati za radove koje su uslijedili nakon završetka naše faze radova.

Ekskluzivne fotografije s Opus Arene: Odlomile se krhotine betona, vide se oštećenja...
Ekskluzivne fotografije s Opus Arene: Odlomile se krhotine betona, vide se oštećenja...

Svoja potraživanja koja imamo zbog toga što nam Naručitelj nije platio radove koje smo izveli u zadnjih šest mjeseci rada na stadionu, naplaćujemo sudskim putem - zaključio je Zvonimir Novak.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Slaven Belupo - Hajduk 0-1: Gol Trajkovskog za pobjedu nakon pet poraza! Perišiću pola sata
31. KOLO HNL-A

Slaven Belupo - Hajduk 0-1: Gol Trajkovskog za pobjedu nakon pet poraza! Perišiću pola sata

Na teškom terenu u Koprivnici uspjeli su izabranici Jure Ivankovića slaviti, a iako su se mnogi nadali da hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića (35) neće vidjeti zbog lošeg stanja terena, odigrao je pola sata
Velikani Dinama na okupu u domu Luke Modrića: Legende u Madrid došle gledati El Clasico
KAKVA EKIPA

Velikani Dinama na okupu u domu Luke Modrića: Legende u Madrid došle gledati El Clasico

Hrvatskom kapetanu su u goste stigli Silvio Marić, Hrvoje Čale, Igor Bišćan, Ivica Vrdoljak, Antonio Franja, Ante Tomić, Branko Hucika... Real Madrid u nedjelju igra bitan derbi protiv Barcelone