Obavijesti

Sport

Komentari 15

Fenomenalni Goran Čolak roni kao dupin, a oborio je i rekord

Fenomenalni Goran Čolak roni kao dupin, a oborio je i rekord
6

REKORD Nitko u povijesti ronjenja na dah nije uzeo tri zlata i srebro na Euru u četiri discipline. Uspjelo je to našem roniocu. Čolak je u jednom dahu više od četiri puta preplivao 50-metarski bazen (205,97 m)

VIDEO

Ne znam kako bih vam opisao. Kao da u atletici pobijedite na 100, 200, 400 i 800 metara. Nitko u povijesti ronjenja na dah nije nastupio u četiri discipline, kamoli osvojio medalje, javio se iz Cagliarija Goran Čolak

Sa EP-a u ronjenju na dah Goran se vratio s tri zlata i jednim srebrom. Pomeo je konkurenciju kao Janica Kostelić 2002., kada je u četiri različite discipline osvojila tri zlata i srebro. Zlato je uzeo u dinamici bez peraja, statici (9 minuta, 58 sekundi i 66 stotinki), dinamici s monoperajom, a srebro u dinamici s dvije peraje. S tim da je u dinamici bez peraja postavio svjetski rekord, 205,97 metara.

Pokretanje videa...

01:01

Pod vodom nije ugodno

- Rekord je bio 200, ali mogao sam i do 220. Imao sam problema s opremom - kaže Goran, koji je za taj rekord pod vodom proveo četiri minute i 15 sekundi.

Hrvatska je jedina na Euro došla bez ijednog trenera, pa su se natjecatelji sami snalazili na putu do bazena, lovili su taksije po Italiji. No svejedno su pokorili Europu.

- Ljudi misle da je pod bazenom ugodno. Uh... Već nakon 30 posto prijeđene dužine počinju muke, a u nogama se laktati počnu skupljati - objasnio je Goran.

Njegova priča počela je 1993. na otoku Viru.

- Gledao sam Bessonov film “Veliko plavetnilo”, ugasio televizor i otišao s barkom na more. Bacio sam se u more da vidim koliko mogu i shvatio sam da mogu dvostruko više od vršnjaka.

Život ronioca na dah obavijen je mistikom, smatra se da su nadnaravnih sposobnosti, pričaju s dupinima.

- Takva je percepcija, ali to je glupost. Nikad nisam ni razgovarao sa sirenom. Ha-ha!

Da bi dogurao do najboljeg morao se ostaviti stalnog posla. Životna odluka.

Dao otkaz zbog ronjenja

- Bio sam zaposlen kao fizioterapeut, radio sam osam sati na dan. Nisam imao vremena za treninge i dao sam otkaz, pa što bude. Bila je to jako rizična odluka. Oko 95 ronilaca odluči se za posao, ja nisam. Danas živim od ronjenja. Može li se živjeti? Ha, može ako ste među najboljima na svijetu. Nije to nogomet i košarka. To vam je kao plivanje, Phelps živi odlično, a ostali?

Pod vodom rad srca morate usporiti na minimum.

BEZ POGREŠKE U svakoj sekundi u bazenu znam na kojem sam metru. Čim sam izronio znao sam da je 205,97. Pa milijardu puta sam ga preronio, otkrio je Čolak

Svakih 10 metara - martini

- To je teško. Nabrijani ste 100 na sat, srce divlja, a morate smanjiti puls. To je oksimoron. Neki na startu rade jogu, mantraju, treći pričaju s psihologom, četvrti vježbaju disanje... Ja se skuliram i spustim u bazen. 

Čolaka su zvali i bogati šeici da roni u Dubaiju. Došao je, porušio rekorde i dvaput osvojio Range Rover. No ne vozi ih, procedura uvoza je prilično komplicirana. 

- Kako je pod morem? Kad prođete 30-ak metara, svakih sljedećih deset metara vam je kao da popijete jedan martini. Na Bahamima je jedan ronilac umro. Nije lako kad tako nešto vidite, a znate da morate roniti...

Gledao sam ‘Veliko plavetnilo’ na Viru, ugasio TV, otišao s barkom na more i bacio se. Tako je sve počelo, otkrio je Goran Čolak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani