Obavijesti

Sport

Komentari 36

Finale stotke: Usain Bolt zlatni za stotinku u Ptičjem gnijezdu

Finale stotke: Usain Bolt zlatni za stotinku u Ptičjem gnijezdu
8

Bolt je prije 7 godina upravo u 'ptičjem gnijezdu' započeo karijeru 'superheroja' srušivši dva svjetska rekorda. Na SP-u je za dlaku bio brži od Justina Gatlina

VIDEO

Jamajčanin Usain Bolt osvojio je zlatnu medalju u utrci na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. U velikom i dugo iščekivanom finalu trčao je 9.79, samo stotinku ispred Amerikanca Justina Gatlina te tako novim zlatom prestigao i velikana Carla Lewisa . Bolt je uzeo 11. odličje na SP-ima, dok legendarni Amerikanac ima 10.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:18

Samo dva sata prije finala Gatlin je u polufinalu trčao 9.77 i da je ponovio takvu utrku u finalu došao bi do zlata , no i psihološka 'igra' odradila je svoje te se američki sprinter mora zadovoljiti sa srebrom .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Treće mjesto su za brončanu medalju s vremenom od 9.911 u tisućinku podijelili Trayvon Bromell i Andre de Grasse .

'Superheroj' Bolt

Bolt je prije sedam godina upravo na stadionu ' ptičje gnijezdo ' započeo svoju karijeru 'superheroja'. Jamajčanin je tada na Olimpijskim igrama srušio dva svjetska rekorda, na 100 i na 200 metara, nešto što nikome prije njega nije uspjelo. Srušio je Bolt tada i velikog Carla Lewisa koji je do tada bio jedini s dvije zlatne medalje s OI u Los Angelesu 1984. godine.

Nakon osvajanja bronce na SP-u u Osaki 2007. godine kao član štafete Jamajke, do ove je utrke osvojio 14 zlatnih medalja na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, a u silnoj dominaciji nedostaje mu jedino medalja sa Svjetskog prvenstva 2011. godine kada je zbog lošeg starta diskvalificiran u finalu stotke. Međutim, Jamajčaninu je najbolji rezultat ove sezone bio 9.87 što je devet stotinki sporije od Justina Gatlina.

Većina javnosti je nakon nekoliko godina sve većeg govora o dopingu u atletici čvrsto bila uz Bolta koji se cijelu karijeru bori protiv onih koji koriste doping , za razliku od četiri godine starijeg Gatlina, koji je zbog dopinga kažnjen s ukupno osam godina zabrane nastupa.

Mnogi se slažu da bi, da je riječ bila o nekom drugom atletičaru, a ne Amerikancu, dobio zasigurno i doživotnu zabranu. Gatlin je na SP-u u Helsinkiju 2003. godine osvojio zlatnu medalju na 100 i 200 metara, a ukupno ima sedam medalja manje od Bolta. U vrijeme osam godina zabrane nastupa Gatlin je s momčadima Houstona i Tampe Bayja trenirao američki nogomet, no nikada nije nastupio na službenoj utakmici.

Finale 'stotke':

  • 1. Usain Bolt (JAM) 9.79
  • 2. Justin Gatlin (USA) 9.80
  • 3. Trayvon Bromell (USA) 9.911
  • 3. Andre De Grasse (CAN) 9.911
  • 5. Mike Rodgers (SA) 9.94
  • 6. Tyson Gay (USA) 10.00
  • 7. Asafa Powell (JAM) 10.00
  • 8. Jimmy Vicaut (FRA) 10.00
  • 9. Bingtian Su (CHN) 10.06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto
ZBOG JEDNOG PRAVILA

Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto

Emiliano Martinez opet je oduševio. Obranio je dva jedanaesterca, baš kao u finalu SP-a i odveo Aston Villu u polufinale Konferencijske lige. No, da nema jednog pravila, možda ga ni ne bi bilo na golu