Obavijesti

Sport

Komentari 11

Finci o hrvatskom hokejskom čudu: Luka je naučio klizati prije nego hodati! Zadivio je sve...

Finci o hrvatskom hokejskom čudu: Luka je naučio klizati prije nego hodati! Zadivio je sve...
8

Hokej na ledu mi je poboljšao koordinaciju. Nakon godinu dana dobio sam štap u ruke i počeo igrati. Zahvaljujući hokeju na ledu, mogu hodati, priča Luka Bodiroga

VIDEO

Luka Bodiroga (17) ponajveći je talent hrvatskog hokeja na ledu, iza kojeg je nevjerojatna, filmska životna priča. Bodiroga je za 24sata prošle godine pričao kako je pobijedio liječničku dijagnozu da nikad neće moći hodati, da medalje osvaja za pokojnu majku, a ove sezone igra u Finskoj. I tamošnji su mediji objavili priču o "čudu iz Hrvatske".

Pokretanje videa...

Hokej 01:17

Priču o Luki list Österbottens naslovio je "Luka iz Hrvatske naučio je klizati prije nego što je prohodao: 'Zahvaljujući hokeju, mogu hodati svojim nogama".

Dalje pišu: Za 17-godišnjeg Luku Bodirogu, Karleby je samo prva postaja u nevjerojatnoj hokejaškoj avanturi, u kojoj je već pobijedio izglede. U U-20 momčadi Hermesa igra igrač iz Hrvatske, koja se može smatrati egzotičnom hokejaškom zemljom.

No, hokejaški put hrvatskog Luke Bodiroge nije neobičan samo zbog njegove domovine koja je godinama briljirala u sasvim drugim sportovima s loptom. Za njega je gotovo pravo čudo da se uopće može baviti sportom, jer rodio se neurorizičan i stopala su mu bila drugačija neko kod drugih ljudi.

- Rođen sam sa stopalima na kojima su prsti i peta bili gotovo skupa. Liječnici su rekli da nikad neću moći hodati - kaže Luka koji će ove godine napuniti 18 godina.

Liječnik u Zagrebu preporučio mu je da počne klizati, zbog motorike. A Luka Bodiroga to je već učinio kao dvogodišnjak.

- To mi je poboljšalo koordinaciju. Nakon godinu dana dobio sam štap u ruke i počeo igrati hokej na ledu. Zahvaljujući hokeju na ledu, mogu hodati.

I dalje je na tom putu, hokej je postao njegov sport. Luka je bio u juniorskoj reprezentaciji svoje zemlje i ostvario je san da može igrati hokej na ledu na vrhunskoj razini. U Hrvatskoj se takvi snovi ne mogu ostvariti.

- Hokej na ledu nije popularan sport u Hrvatskoj. Nema puno igrača i razina lige nije visoka.

Imao je ponuda iz Austrije i Njemačke, ali izbor je pao na Finsku. U ljeto 2022. pojavila se objava u grupi Karleby na Facebooku. Njegov otac Želimir je napisao da je Luka nakon probnih utakmica dobio ugovor s U18 momčadi Hermesa te da mu je potrebna obitelj u kojoj će živjeti. Brzo su je pronašli, a njegov prošlosezonski trener Tony Witick kaže:

- Jako voli trenirati i simpatičan je. Naravno, ima stvari na kojima treba raditi, ali to se odnosi i na sve ostale u toj dobi.

Prva sezona počela je dobro, Luka je u Mestisu imao 24 poena u 16 utakmica, no zimus ga je zadesila ozljeda zbog koje je propustio veliki dio sezone. Ipak je ostavio dovoljno dobar dojam da mu ove sezone ponude ugovor s U20 momčadi Hermesa.

- Utakmice U-20 su tjelesno zahtjevnije, neki igrači su tri godine stariji od mene. Imamo dobrog trenera (Taneli Hautala) i ovo je dobra momčad, u kojoj se mogu razvijati.

Hermes je tijekom godina bio i odskočna daska mnogim hokejašima u veće kontekste. Kao primjer može se navesti Ivo Jan iz Slovenije. Jan je igrao za Hermes kasnih 1990-ih prije nego što je nastavio dugu hokejašku avanturu, među ostalim, u Švedskoj i Austriji. Dalje od Karlebyja želi i Luka Bodiroga. Nakon ove sezone, sljedeći cilj je putovati dalje preko Atlantika u Sjevernu Ameriku.

- Moj agent je iz SAD-a i cilj je pronaći momčad koja igra u sveučilišnoj ligi. Ove godine ću završiti studij u Hrvatskoj. Prošle godine sam također išao u školu u Karlebyju.

Ali nije školska klupa glavni cilj u ovoj fazi njegova života, već klizalište. A Luka ima uzora: njegov sunarodnjak Borna Rendulić odigrao je 15 NHL utakmica u Colorado Avalancheu sredinom 2010-ih i cilj je krenuti njegovim stopama.

- Još kao 13-14-godišnjak počeo sam sanjati da postanem profesionalac, a to još uvijek sanjam - kaže Luka Bodiroga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao