Obavijesti

Sport

Komentari 68

Francuze smo 'skinuli', idemo dalje: Još samo dvije momčadi Hrvatska nikad nije pobijedila

Francuze smo 'skinuli', idemo dalje: Još samo dvije momčadi Hrvatska nikad nije pobijedila
12

Hrvatska će nakon lipanjske akcije zadržati poziciju koja joj jamči mjesto nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro 2024. A dva giganta koja još nije, imat će priliku srušiti u Kataru

VIDEO

Počelo je na St. Denisu, tada posve novom stadionu, u utakmici za koju smo mislili da je neponovljiva - polufinale Svjetskog prvenstva. Filigranska asistencija Asanovića, maestralno primanje i gol Šukera pa jedini golovi u životu Lilliana Thurama i ništa od sna o finalu.

Pokretanje videa...

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Francuze prvi put u povijesti 01:08

Nastavilo se dvjema porcijama u prijateljskim susretima, od kojih je prva bila oproštaj Zvone Bobana od reprezentacije, pa smo uspjeli uloviti prvi remi na Euru 2004. odigravši 2-2, pa Bilićevih 0-0 u prijateljskoj utakmici i onda najveća moguća utakmica - finale SP-a. I novi niz od tri poraza: tih 4-2 u finalu u Moskvi, pa 4-2 i 2-1 prošle sezone u Ligi nacija.

Pa remi 1-1 na Poljudu i onda napokon, u desetom pokušaju - bam! Pali su i ti Francuzi! Ma i da je prijateljska utakmica, lijepo je, a kamoli kad je natjecateljska, pet mjeseci prije Svjetskog prvenstva. Pa i kad je pobjeda koja je "vatrenima" zacementirala mjesto nositelja u kvalifikacijama za Euro 2024.

UEFA Nations League - Group A - France v Croatia

- Ovo mi je jedna od najdražih pobjeda u izborničkoj karijeri, ipak smo ja iz petog, a Hrvatska iz desetog pokušaja, uspjeli srušiti Francuze - priznao je i Zlatko Dalić, osvjedočeni mrzitelj Lige nacija.

Ostala su još samo dva. Dva nogometna giganta koja Hrvatska nikad nije pobijedila: Portugal i Brazil.

S Portugalcima smo igrali sedam puta, tek u petoj utakmici zabili smo im prvi gol, a samo je jedna, prijateljska utakmica završila remijem 1-1. Najbolniji je poraz 1-0 u osmini finala Eura 2016. golom u 119. minuti, na Euru 1996. razbili su Ćirine rezerve 3-0, kao i prošle sezone u Ligi nacija (4-1), iako smo na Poljudu bili blizu uspjeha, ali opet su Portugalci slavili 3-2. Ukupno: jedan remi i šest poraza, gol-razlika 4-15.

Split: Trening hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu

S Brazilom su, pak, "vatreni" igrali četiri puta, u prvom međusobnom okršaju, prijateljskom na Poljudu, remizirali 1-1, ostala su tri izgubili, od čega dvaput na otvaranju SP-a: 2006. u Njemačkoj 1-0 i 2014. u Brazilu 3-1.

Još sedam reprezentacija Hrvatska nikad nije pobijedila, ali igrali su samo po jednom. I od toga jedino Ekvador u važnoj utakmici, na SP-u 2002. u Japanu, gdje su Jozićevu momčad pobijedili 1-0.

UEFA Nations League - Group A - France v Croatia

Peru (2-0) i Tunis (2-1) pobijedili su naše u prijateljskim ogledima, a s Armenijom (1-1), Čileom (1-1 i poraz na penale), Egiptom (2-2) i Kinom (1-1, poraz na penale) smo remizirali u pripremnim susretima.

Svi ostali osjetili su moć "vatrenih"! Neki i više puta. Italija nikad nije svladala Hrvatsku, imamo tri pobjede i pet remija. S Nizozemskom pobjedu i poraz, s Argentinom i Njemačkom po dvije pobjede i poraza, s Belgijom po tri pobjede i poraza, s Danskom tri pobjede i dva poraza, sa Španjolskom tri pobjede i pet poraza, s Engleskom tri pobjede i šest poraza...

Sad je u tom društvu i Francuska. Napokon.

OVDJE KUPI PPV I GLEDAJ FNC 6! Vaso Bakočević, Satoshi Ishii, Ivan Vitasović i ostale regionalne megazvijezde gledajte na 24sata PLUS+!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 68

VIDEO

Portal koji prati Manchester City ocijenio je sve igrače. Iznenadit će vas ocjena Jošku Gvardiolu...
NIJE ODUŠEVIO

Portal koji prati Manchester City ocijenio je sve igrače. Iznenadit će vas ocjena Jošku Gvardiolu...

Najveću ocjenu dobio je Phil Foden, čak 9,5 od mogućih 10. Iza 23-godišnjeg Engleza je sjajna sezona s 19 golova i osam asistencija u 35 utakmica, a proglašen je i najboljim igračem Premier lige

Evo tko su najveći dobitnici, a tko najveći gubitnici popisa
NEKI ĆE BITI LJUTITI

Evo tko su najveći dobitnici, a tko najveći gubitnici popisa

Plus+ Dalić je pri objavi popisa naglasio da će s nekim igračima porazgovarati i kazati im da je od njih ove sezone očekivao više i da se moraju trgnuti ako i dalje žele biti dio reprezentacije. Nema pretplaćenih na pozive
Igrači Cityja partijali do zore! Jednog izbacili zbog tučnjave, Grealish nije znao za sebe...
PROSLAVILI KAKO I SPADA

Igrači Cityja partijali do zore! Jednog izbacili zbog tučnjave, Grealish nije znao za sebe...

Manchester City osvojio je u nedjelju deseti naslov prvaka Engleske, a igrači su jedva dočekali da se opuste i popiju koju čašicu. Proslava je bila u jednom grčkom restoranu