Obavijesti

Sport

Komentari 0

Francuzi u strahu od terorizma uoči Olimpijskih igara. Podigli upozorenje na najvišu razinu

Francuzi u strahu od terorizma uoči Olimpijskih igara. Podigli upozorenje na najvišu razinu

Francuski sustav terorističkih uzbuna ima tri razine, a najviša se razina aktivira nakon napada u Francuskoj ili inozemstvu ili kada se smatra da je prijetnja od napada neizbježna

VIDEO

Francuska vlada podiže upozorenje na terorističke napade na najvišu razinu nakon pucnjave u Moskvi, rekao je u nedjelju premijer Gabriel Attal nakon sastanka s visokim sigurnosnim i obrambenim dužnosnicima s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Attal je u objavi na X rekao da je odluka, koja dolazi nekoliko mjeseci prije nego što će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara, donesena "u svjetlu preuzimanja odgovornosti za napad (u Moskvi) od strane Islamske države i prijetnji koje opterećuju našu zemlju."

POGLEDAJTE VIDEO: Teroristički napad u Moskvi

Pokretanje videa...

Pucnjava u Moskvi 02:50

Francuski sustav terorističkih uzbuna ima tri razine, a najviša se razina aktivira nakon napada u Francuskoj ili inozemstvu ili kada se smatra da je prijetnja od napada neizbježna. Omogućuje iznimne sigurnosne mjere kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mjestima kao što su željezničke postaje, zračne luke i vjerska mjesta.

Četrdeset osam sati nakon napada u Moskvi u petak, čiji je bilans zasad još privremen, 137 mrtvih, državni je vrh pokušao odvagnuti geopolitičke reperkusije napada za koji je odgovornost preuzela Islamska država i njegovih posljedica na francuskom tlu. "Vigipirate" plan je u siječnju smanjen na razinu 2 ("pojačana sigurnost - rizik od napada"), međutim sada je ponovo aktiviran najviši stupanj uzbune.

"Tvrdnja za napad na Moskvu dolazi od Islamske države u Khorasanu. Međutim, ova organizacija prijeti Francuskoj i bila je uključena u nekoliko nedavnih osujećenih planova napada u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku," dodaje se.

U ponedjeljak bi se trebao održati sastanak svih sigurnosnih službi, a policija će izvršiti dodatni pregled osoba koje su identificirane kao "rizični profili" na tom području. Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. srpnja do 11. kolovoza, dok su Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 8. rujna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa

VIDEO Dodir majstora: Modrić 'frapirao' navijače na treningu
GENIJALAC S LOPTOM

VIDEO Dodir majstora: Modrić 'frapirao' navijače na treningu

Realovci su trenirali na Allianz Areni u Münchenu uoči polufinala Lige prvaka, a Modrić je bio posebno raspoložen. S dvije majstorije je oduševio navijače i na sjajan način najavio utakmicu
UŽIVO Polufinale Lige prvaka, evo gdje gledati Bayern - Real
OD 21 SAT

UŽIVO Polufinale Lige prvaka, evo gdje gledati Bayern - Real

Želimo se izolirati od drugih stvari u ovoj utakmici. Važno je da imamo slobodu kako bi odigrali vrhunsku utakmicu. Dat ćemo sve od sebe kako bi pobijedili, znamo kakva je situacija za uzvrat, najavio je trener Bayerna