Obavijesti

Sport

Komentari 0

Godišnjica stravične tragedije: Dan kad je Gvatemala plakala

Godišnjica stravične tragedije: Dan kad je Gvatemala plakala
4

Nije se reagiralo na vrijeme, a onda se sve odvilo munjevito, prebrzo da se spriječi horor. Kada je vapaje upomoć zamijenila tišina postalo je jasno da će se zbog nogometa brojati žrtve

VIDEO

Prije točno 23 godine u Srednjoj Americi dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti nogometa.

Navečer 16. listopada 1996. na stadionu 'Mateo Flores' Gvatemala je ugostila Kostariku. Kvalifikacije za ono Svjetsko prvenstvo 1998. na kojem su Boban, Šuker, Ladić i društvo čuda radili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Utakmica je trebala početi u 20 sati. Kapacitet stadiona je procijenjen na 45.796 tisuća ljudi, a ljude su na tribine počeli puštati šest sati ranije (?). U tako velikoj vremenskoj rupi na stadion su se uvukli i oni s ulaznicom i oni bez njih.

Kako se bližilo vrijeme početka utakmice, a na svoje mjesto pokušavao sjesti sve veći broj onih koji je mislio da su kupnjom karata osigurali mirno gledanje tekme koju je željno očekivalo 15 milijuna Gvatemalaca, postalo je jasno da za sve mjesta na stadionu neće biti.

Scene užasa: Tragedija u Peruu najveća je u povijesti nogometa
Scene užasa: Tragedija u Peruu najveća je u povijesti nogometa

Samo nekoliko minuta prije prvog sučeva zvižduka masa nezadovoljnih navijača koji nisu mogli na svoje mjesto srušila je nekoliko ograda na sjevernom ulazu i nahrupila na sjevernu tribinu...

S vrha tribine krenuo je val mase koji je potiskivao one u donjim redovima. Vrlo brzo ljudi su doslovno zgnječeni na ogradu, zgaženi ili ugušeni. Ozlijeđeno je 200-tinjak, a smrtno stradalo 80 ljudi.

Nije se reagiralo na vrijeme, a onda se sve odvilo munjevito, prebrzo da se spriječi horor. Kada je jauke i vapaje upomoć zamijenila tišina, postalo je jasno da će se zbog nogometa brojati žrtve.

Utakmica je otkazana, tadašnji predsjednik Alvaro Arzu proglasio je tri dana nacionalne žalosti. Fifa je zabranila da se na 'Mateo Floresu' igra nogomet naredne dvije godine, na optuženičku klupu posjednuto je 13 osumnjičenih, ali - nitko nikada nije osuđen za užas u Guatemala Cityju.

A tragedija na stadionu 'Mateo Flores' ostaje kao jedan od najcrnjih dana u povijesti nogometa i sporta uopće.

Pokretanje videa...

00:44
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića