Obavijesti

Sport

Komentari 162

Napokon: U srijedu pada potpis sporazuma oko izgradnje novog gradskog stadiona Maksimir!

Napokon: U srijedu pada potpis sporazuma oko izgradnje novog gradskog stadiona Maksimir!

Nakon 27 godina rješava se imovinsko-pravni spor oko zemljišta na kojemu se nalazi stadion Maksimir, pokrenut još 1997.

VIDEO

Ovu srijedu i službeno kreće projekt rušenja i izgradnje novog stadiona u Maksimiru! Naime, nakon što je početkom prosinca Grad Zagreb objavio kako je postigao dogovor s Vladom i Zagrebačkom nadbiskupijom oko zemljišta na kojem se sad nalazi stadion, stigla je informacija da će u srijedu, 21. veljače u 13 sati u zgradi Vlade pasti i potpis sporazuma triju strana.

Pokretanje videa...

specka milanović i tomašević o izgradnji stadiona 01:50

Sporazum uključuje razmjenu u kojoj će Crkva Gradu darovati zemljište na kojem se nalazi stadion, a Grad i država će na deset lokacija u Zagrebu Crkvi dati zemljišta za izgradnju novih crkava.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije mons. Dražen Kutleša potpisat će u srijedu u 13h u zgradi Vlade dva sporazuma kojima se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor oko zemljišta na kojemu se nalazi stadion Maksimir, pokrenut još 1997. godine.

Sporazumima se otvara put ka izgradnji novoga gradskog stadiona Maksimir. Sporazum koji potpisuje gradonačelnik je u prosincu usvojila Gradska skupština Grada Zagreba.

Izgradnja ili rekonstrukcija deset crkava

Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb obvezuju se u slijedeće dvije godine osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava ili drugih objekata Katoličke crkve u Zagrebu na lokacijama Botinec, Sveta Klara/Podbrežje, Jakuševec, Blato, Jelkovec/Sopnica, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko Zapad i Trnjanska Savica.

  • 1) BOTINEC u tzv. parku Betlehem
  • 2) PODBREŽJE još nema točne lokacije
  • 3) JAKUŠEVEC crkva je planirana uz Tišinsku ulicu, južno od nogometnog igrališta
  • 4) BLATO crkva je planirana uz Holjakovu ulicu
  • 5) JELKOVEC /SOPNICA postavili kamen temeljac između Ulice 144. brigade Hrvatske vojske, Borisa Ulricha i Dragana Plamenca
  • 6) SESVETSKA SELA između Dugoselske i Lukovdolske ulice
  • 7) KAJZERICA na raskrižju Dolinarove i Cimermanove ulice
  • 8) ŠPANSKO livada između Šoljanove i Stenjevačke ulice
  • 9) SAVICA livada/park na Trnjanskoj Savici
  • 10) SESVETSKI KRALJEVEC nema točne lokacije

Grad Zagreb naručio je studiju predizvodljivosti koja će definirati prateće sadržaje uz sami stadion, koji će omogućiti održivost investicije, budući za izgradnju stadiona neće biti utrošen javni novac. Po dovršetku studije, Grad Zagreb će raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj za najbolje rješenje organizacije ovog prostora, te pokrenuti ostale radnje za što skoriji početak izgradnje novog stadiona na Maksimiru.

A što je s Kranjčevićevom?

Sukladno izgradnji novog stadiona na Maksimiru, potrebna je i renovacija stadiona u Kranjčevićevoj ulici, koji trenutno služi kao dom za HNL utakmice Lokomotive i Rudeša. Stadion u Kranjčevićevoj trenutačno ima nešto više od 5000 mjesta, a predviđeno je da nakon renovacije, koja bi trebala početi na proljeće, broji između 10.000 i 12.000 mjesta. 

Upravo bi renovirani stadion u Kranjčevićevoj služio Dinamu kao dom dok traje izgradnja novog stadiona na Maksimiru, ali istaknimo kako je u proračunu Grada Zagreba za 2024. predviđeno tek tri milijuna eura za renovaciju stadiona u Kranjčevićevoj, što nije dovoljno za takav projekt.

Pokretanje videa...

Nova Kranjčevićeva 01:55

Francuska građevinska tvrtka Bouygues, koja je izgradila Stade de France, najveći stadion u Francuskoj, jedan je od kandidata za projekt novog stadiona u Maksimiru. Ista je tvrtka u Zagrebu izgradila i Zračnu luku Franjo Tuđman, ali su i druge opcije za investitora otvorene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

UŽIVO Lokomotiva - Rijeka 2-0: Mudražija i Šotiček nokautirali Rijeku! Ori se 'Dinamo, Dinamo'
SUSRET 32. KOLA HNL-A

UŽIVO Lokomotiva - Rijeka 2-0: Mudražija i Šotiček nokautirali Rijeku! Ori se 'Dinamo, Dinamo'

Lokomotiva cijelu sezonu igra sjajan nogomet i Rijeku čeka jako težak zadatak vratiti se na vrh HNL-a. Pogotovo jer se momčad Silvija Čabraje bori s Osijekom za jedino preostalo mjesto koje vodi u Europu

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige