Obavijesti

Sport

Komentari 5

Grgić: Plasmanom na OI u Riju ispunio sam sve svoje snove...

Grgić: Plasmanom na OI u Riju ispunio sam sve svoje snove...
1

"Važno je sudjelovati, a ne pobijediti" geslo je Olimpijskih igara. Hrvatska će u Riju prvi put imati muškog predstavnika u taekwondou. Bit će to Zagrepčanin Filip Grgić

VIDEO

Taekwondo je, uz tenis, po broju medalja najuspješniji hrvatski olimpijski sport. Martina Zubčić, Sandra Šarić i Lucija Zaninović osvajale su brončana odličja, a na Igrama su nastupale i Miet Filipović, Nataša Vezmar i Ana Zaninović - sve same djevojke. Ali taj podatak od prošlog vikenda odlazi u povijest.

Filip Grgić na kvalifikacijskom turniru u Istanbulu u kategoriji do 68 kilograma osvojio je drugo mjesto, čime je postao prvi hrvatski muški predstavnik u taekwondou na Olimpijskim igrama u povijesti.

- Osjećaj je fenomenalan. Nakon što mi se ostvario san da postanem prvi Hrvat sa svjetskim zlatom, uspio sam postati i prvi Hrvat koji se plasirao na Olimpijske igre - nije 26-godišnji Zagrepčanin skrivao oduševljenje uspjehom.

Grgić je u Istanbulu svladao reprezentativca BiH Emira Kaljanca (6-3), potom zlatnim bodom izbacio Izraelca Ilana Braginskog (7-6), a Rio je osigurao uvjerljivom pobjedom protiv Srbina Damira Fejzića (16-9). U finalu, koje se održalo tek za prestiž, izgubio je od Poljaka Karola Robaka 22-7.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šlag na torti

Još 2007. u Pekingu, sa samo 17 godina, Filip je osvojio svjetski naslov, a sada se upisao i u hrvatsku olimpijsku povijest. Te je godine, uz Ivana Balića, proglašen najboljim hrvatskim sportašem u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Osim što je uspješan u sportu, Filip je završio i studij kondicijske pripreme na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a zaposlenik je Oružanih snaga RH.

- Puno muke, truda i odricanja bilo je potrebno da bi se došlo do Rija. Praktički sam posljednje 22 godine posvetio svakodnevnim treninzima kako bih stigao do vrha - priznao je Grgić, član zagrebačkog Metalca, kojega trenira Ivica Klaić.

Nakon svjetskog naslova u Kini, Filip je 2010. i 2012. osvajao srebra na europskim prvenstvima, baš kao i prošle godine na EP-u olimpijskih kategorija u ruskom gradu Naljčiku. Jedini je hrvatski osvajač svjetskog zlata od svih pojedinačnih muških olimpijskih sportova.

- Plasman na Olimpijske igre u Riju šlag je na torti kojim sam ostvario sve svoje snove - zaključio je Filip Grgić, koji će u Brazilu nastupiti uz sestre Luciju (-49kg) i Anu Zaninović (-57 kg).

Brečićeva prilagodba neuspjela, Golec ljutit

Grgićevim putom nije uspio poći Splićanin Lovre Brečić (-58 kg) koji je ispao u 1. kolu kvalifikacija od 3. nositelja, Moldavca Stepana Dimitrova zlatnim bodom za 6-5 iako je hrvatski predstavnik vodio 5-2.

Podsjetimo, Hrvatski taekwondo savez mogao je prijaviti samo dvojicu kandidata za OI, a među njima nije bio naš najbolji taekwondoaš Vedran Golec u kategoriji iznad 80 kilograma jer su Grgić i Brečić, kako su rekli, imali veće šanse da izbore plasman na Igre.

Golecu je takva odluka neshvatljiva jer je Brečić, koji na kraju nije uspio, morao skinuti pet kilograma kako bi se natjecao u olimpijskoj kategoriji. U istupu ga je podržao i glavni tajnik HOO-a Josip Čop, ali pritužbe ipak nisu urodile plodom. Da jesu, možda bismo u Brazilu imali i dvojicu predstavnika...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener