Obavijesti

Sport

Komentari 55

Hajduk dobio najviše penala i crvenih, Šibenčanin prvi dribler

Hajduk dobio najviše penala i crvenih, Šibenčanin prvi dribler

Ramon Mierez zabio je deset golova glavom i po tome je drugi najbolji u Europi, jedan više zabio je 201 centimetar visoki Nigerijac Paul Onuachu iz Genka. Emir Sahiti je, pak, napravio 10 driblinga na utakmici

VIDEO

Spušten je zastor na još jednu, možda i najuzbudljiviju, sezonu 1. HNL. Izabrali smo najboljih, ali i najlošijih prvih 11 ove kampanje. Da je sezona bila veličanstvena, potvrđuje i činjenica da su pali neki dugogodišnji rekordi.

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamovci proslavili naslov na Maksimiru

Pokretanje videa...

Dinamovci slave naslov prvaka 12:03

Najveći rezultati ove sezone

Dinamo je došao do 22. naslova prvaka 1. HNL. Na šest je ostao Hajduk, a po jedan imaju Rijeka i Zagreb. "Modre" je dugo ganjao Osijek, ali naslov je osvojen dosta suvereno. Igrači Dinama vlasnici su najveće pobjede u ligi ove sezone. U prvom kolu pobijedili su Lokomotivu 6-0, a impresivan je podatak da su vlasnici pet najvećih rezultata ove sezone.

Najbolji strijelci

Nagrada za prvog strijelca lige ide Ramonu Mierezu (24). Osijek ga je nedavno otkupio od Alavesa za 2,5 milijuna eura, a trener Nenad Bjelica kazao je da ga neće pustiti ispod 10 milijuna eura.

Zabio je Mierez 22 gola te oborio rekord 1. HNL po broju golova glavom. Zabio ih je 10 i u tom je segmentu drugi najbolji u Europi, jedan više zabio je 201 centimetar visoki Nigerijac Paul Onuachu iz Genka.

Još samo treba popraviti izvođenje penala. Ove sezone promašio ih je tri, kao i Mijo Caktaš (29). Potonji je oborio i negativni rekord lige, s osam promašenih penala prestigao je Stipu Bačelića-Grgića, koji je imao šest promašenih pokušaja s bijele točke. 

Mierez je, uz Dinamova Mislava Oršića (28) i Slavenova Törlesa Knölla (23), promašio najviše velikih prilika u ligi ove sezone. Nabrojani su ih promašili 10, a Mierez je i triput gađao okvir gola. Da je bio koncentriraniji, mogao je njegov golgeterski učinak biti i izraženiji.

Ove sezone nedostajalo je golova iz slobodnjaka. Po dva su zabili spomenuti Oršić te krilo Gorice Kristijan Lovrić (25).

Najbolji asistenti

Petar Bočkaj (24) iz Osijeka isporučio je 10 asistencija. Možda smo i premalo pisali o njemu, ali kad se radi o Peri, to je vjerojatno dobro. Skandali su iza njega, sredio je i privatni dio priče i sad se sve glasnije priča o njegovu transferu.

Imao je 47 ključnih dodavanja, a kreirao je još pet velikih prilika. Zna nogomet i gotovo.

Najbolji dribleri

Albanski krilni napadač Emir Sahiti (22) vratio se na nogometnu mapu vrhunskom sezonom u Šibeniku. Tamo je otišao na posudbu iz Hajduka, a po završetku sezone vraća se u "bilo jato". Imao je sedam golova i dvije asistencije, a posebno se istaknuo atraktivnim potezima.

U 33. kolu je protiv Istre napravio 10 driblinga i tako postao igrač s najviše istih u jednoj utakmici HNL-a. Iza sebe je ostavio dinamovce Joška Gvardiola (19) i Brunu Petkovića (26), koji su napravili po sedam driblinga.

Također, Sahiti je ove sezone napravio najviše driblinga u ligi uopće. Napravio ih je čak 48 i konkurenciju ostavio u prašini.

Najviše 'čistih mreža'

Naša liga ima sjajne golmane i ne čudi što se za njih tuku jaki europski klubovi. Istaknuo se Osijekov Ivica Ivušić (26). Bio je jedini igrač s maksimalnom minutažom u ovom prvenstvu. U 36 kola na golu Osijeka skupio je svih 3240 minuta. Slavenov golman Ivan Filipović imao je 3150 minuta, a Rijekin Ivan Nevistić 2970.

Ivušić je, uz Varaždinova Dinka Horkaša (22) i Kristijana Kahlinu (28), skinuo dva penala. Također, Ivušić je primio samo 25 golova, a s 20 clean sheetova najuspješniji je golman lige te jedan od najboljih u Europi. Stivi Frashëri iz Teute te Mike Maignan iz Lillea u 21 utakmici nisu primili gol.

Najmlađi strijelac HNL-a u povijesti

Nedavno je, kao novopečeni 16-godišnjak, debitirao za prvu momčad Slavena Belupa, a u subotu je, u svom drugom nastupu, prvim seniorskim golom poslao Varaždin u drugu ligu i postao najmlađi strijelac u povijesti HNL-a. Dečko je zabio gol (i to vrlo važan!) sa samo 16 godina i 14 dana. Zove se - Lovro Zvonarek. Iza sebe je ostavio Alena Halilovića i Matea Kovačića...

Najgrublje momčadi i igrači

Grubijani, uglavnom, dolaze iz donjeg doma HNL-a. Po 86 žutih kartona dobili su nogometaši devete Istre i sedmog Slaven Belupa. Po nogama je najviše "peglao" Istrin Bask Einar Galilea (26), koji je zaradio 12 žutih kartona.

Najviše crvenih kartona dobio je Hajduk, čak sedam. Po dva isključenja zaradili su Marco Fossati (Hajduk), Jessie Guera Djou (Varaždin), Nihad Mujakić (Hajduk) i Matthew Steenvoorden (Gorica).

Split: Hrvatski Telekom Prva liga, 27. kolo, HNK Hajduk - NK Inter Zaprešić

Penali za i protiv

Najviše penala suđeno je za Hajduk i Osijek - 12. Najviše penala je, pak, suđeno protiv Istre 1961 i Varaždina - 11. To ne treba čuditi, radi se o momčadima sa samog dna tablice. U utakmicama tih klubova akcija se uglavnom odvija u njihovih 16 metara pa su braniči pod velikim pritiskom i češće moraju intervenirati, a tko radi, taj i griješi.

Krstanović kao vino

Svi mi govore da mi Hajduk dobro leži, ali za svaku se utakmicu isto pripremim. Svaka mi je utakmica ista, ali tako ispada, da mi protiv Hajduka ide. U svim klubovima u kojima sam igrao zabijao sam Hajduku, ispričao nam je prije mjesec dana napadač Slaven Belupa Ivan Krstanović (38).

“Bilima” je zabio 16 golova i oni su mu omiljena žrtva. Oborio je rekord. Postao je igrač s najviše golova protiv jednoga kluba u 1. HNL. Po 14 su Davor Vugrinec i Igor Cvitanović zabili Osijeku, a Krstanović je još 14 golova zabio Istri.

Krstanović je sezone završio sa osam golova i tako stigao do brojke od 108 golova u elitnom razredu hrvatskog nogometa uopće. Napadač Slavena tako je preskočio Miljenka Mumleka, koji se zaustavio na 106 golova. Sljedeće sezone lovit će Joška Popovića, koji je na ljestvici treći sa 111 golova. Drugi je Igor Cvitanović sa 126 golova, a prvi Davor Vugrinec sa 146.

Kustić: Vjerujemo da u novu sezonu ulazimo s gledateljima
Kustić: Vjerujemo da u novu sezonu ulazimo s gledateljima
Toplakovo prokletstvo: Ne daj mu otkaz jer ćeš ispasti iz HNL-a
Toplakovo prokletstvo: Ne daj mu otkaz jer ćeš ispasti iz HNL-a

Od spomenutih 108 golova, iz kaznenih udaraca zabio ih je 29, najviše u povijesti. Mumlek je “s kreča” zabio jedan manje. Krstanović ima samo dva promašaja. Jedan mu je obranio Simon Sluga u dresu Lokomotive, a ove sezone promašio je cijeli gol kad se našao oči u oči s Nediljkom Labrovićem iz Šibenika.

Ove sezone postao je drugi najstariji igrač koji je zabijao u elitnom razredu hrvatskog nogometa. Najstariji je Vugrinec, koji je imao 39 godina, 11 mjeseci i 21 dan, kad je za Slaven zabio dva gola Lokomotivi. Također, Krstanović je igrač s najviše golova nakon ulaska s klupe. Zabio ih je 20, a pratitelj Zvonimir Deranja 18.

Slaven Belupo i Šibenik sastali se u 4. kolu HT Prve lige
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu