Obavijesti

Sport

Komentari 57

Hajduk je remizirao s Veležom, Dambrauskasu dosta upitnika

Hajduk je remizirao s Veležom, Dambrauskasu dosta upitnika
7

Zadnji ogled Hajduka i Veleža u sklopu Jugo lige odigran je 17. ožujka 1991. i okončan je istim rezultatom kao i ovaj današnji. Nakon 1-1 u raspucavanju kaznenih udaraca i tada i danas slavio je Hajduk.

VIDEO

Nakon više od 30 godina Hajduk i Velež opet su odigrali međusobnu utakmicu, ovoga puta bio je to pripremni susret uoči nastavka HNL-a i Premijer lige, a okončan je remijem 1-1. Susret starih nogometnih znanaca odigran je po sunčanom, ali i hladnom vremenu, tako da na Poljud nije privukao veći broj gledatelja, svega 1.252. Golove su zabili Marko Livaja i Omar Pršeš.

Pokretanje videa...

Pripreme Hajduka VIDEO
VIDEO Hajduk pobijedio Široki! Debitirao Grgić, zabio Brkljača
VIDEO Hajduk pobijedio Široki! Debitirao Grgić, zabio Brkljača

Nekad najbliže nogometne susjede u vrijeme zajedničke države, pa i velike rivale na terenu i pogotovo na tribinama, spajaju brojni veliki igrači koji su nosili dresove oba kluba. Uglavnom su Mostarci poput Sulejmana Repca, Bore Primorca, Blaža Sliškovića, Milija Hadžiabdića... tražili afirmaciju preko kud i kamo jačeg i uspješnijeg Hajduka, ali je primjerice i aktualni hrvatski izbornik Zlatko Dalić kao igrač Hajduka igrao i za Velež. No često su i Mostarci, poznati po tehnički potkovanim igračima, znali nadigrati Splićane.

Zadnji međusobni susret "bili" i "rođeni" odigrali su 17. ožujka 1991., u prvenstvenom ogledu odigranom na Poljudu Hajduk je slavio nakon raspucavanja kaznenih udaraca 3-1, nakon što je u 90 minuta bilo 1-1. Napomena za mlađe čitatelje, čelnici tadašnjeg Fudbalskog saveza Jugoslavije smislili su kako doskočiti namještanju rezultata, pa se nakon remija u prvenstvenim ogledima odmah pristupalo izvođenju kaznenih udaraca, nakon kojih bi pobjednik zadržao osvojeni bod a poraženi ostajao praznih ruku.

'Ne vrijedi plakati zbog propalih priprema u Portugalu, moramo se fokusirati na ono što imamo'
'Ne vrijedi plakati zbog propalih priprema u Portugalu, moramo se fokusirati na ono  što imamo'

Bio je to dakle zadnji susret Hajduka i Veleža, raspadom zajedničke države i nogomet se u Mostaru podijelio na hrvatski Zrinjski i bošnjački Velež, svako je krenuo svojim putem a Hajduk je, prirodno, sada puno bliži "plemićima" nego "rođenima". Od tada do danas Hajduk i Velež nisu se sastajali.

I danas je trener Hajduka Dambrauskas iskombinirao momčad, koristio je čak 20 igrača, s tim da je od prve minute krenulo s nominalno prvom postavom s tim da su planirano bili odsutni Kalinić i Simić. Na golu je stajao Subašić, ispred njega Lovrencsics, Katić, Elez i Melnjak, u veznom je redu uz Fossatija bio novopridošli  Grgić, ispred njih Krovinović, Livaja i Biuk te u špici napada Mlakar.

Počeo je prijelazni rok: Prava bomba s Poljuda se tek očekuje
Počeo je prijelazni rok: Prava bomba s Poljuda se tek očekuje

Hajduk je u startu imao više od igre, dvije lijepe prilike propustio je realizirati Stipe Biuk, uzvratio je Peco, nakon njega i Dejanović, i Zajmović..., a definitivno najbolju priliku zapucao je Mlakar. Livaja ga je lijepo izbacio u priliku, krenuo je centarfor Hajduka sam prema Bogdanoviću ali mu je golman Veleža nogom skinuo zicer.

I u drugo poluvrijeme Hajduk je krenuo bolje i opet je mladi Biuk u slalomu prošao nekoliko igrača Veleža, no oklijevao je zapucati i na kraju je pored bloka loše šutirao uz vratnicu. No vrlo brzo sve je sjelo na svoje mjesto a gol je zabio, tko drugi nego Marko Livaja. Odličan posao odradio je Grgić, koji je odigrao dupli pas s Livajom, a onda mu uputio loptu u dubinu gostujućeg kaznenog prostora, koju je Livaja rutinirano pretvorio u gol.

Nakon sat vremena igre Dambrauskas je u tri navrata zamijenio gotovo cijelu momčad, ušli su Silić, Čolina, Dimitrov, Vuković, Atanasov, Brkljača, Pukštas, Kačaniklić. Ćubelić i Ljubičić. Imao je Hajduk do kraja susreta još jednu lijepu priliku ali se Ljubičić umjesto šuta odlučio potražiti nekoga od suigrača pred golom Veleža ali bez uspjeha. Minutu prije kraja Velež je stigao do izjednačenja, kontra napad iskoristili su i stvorili višak igrača a mladog Silića matirao je Pršeš.

Tako su i zadnji i današnji susret završili identičnim rezultatom 1-1, a u raspucavanju s bijele točke i ovoga puta je bio bolji Hajduk, za koga su  zabili Ljubičić, Atanasov, Vuković, Čolina i Katić, za Velež su zabijali Haskić, Brandao i Pršeš, dok je Salčinu udarac obranio golman Hajduka Toni Silić. 

Otišao iz Hajduka bez odigrane utakmice, sad je trener u PSG-u: Radim po uzoru na Pochettina
Otišao iz Hajduka bez odigrane utakmice, sad je trener u PSG-u: Radim po uzoru na Pochettina

Iako je Hajduk nakon Širokog Brijega slavio i protiv Veleža, treneru Dambrauskasu ostaje još dosta posla na uigravanju momčadi i ispravljanju nedostataka. Činjenica je da su sve prilike koje im je danas stvorio Velež dolazile nakon loših reakcija i krivih dodavanja veznoga reda, kao i da su linije bile jako razvučene, daleko jedna od druge i igrači Veleža su koristili međuprostore za prijem i distribuciju lopte.

Brine i neefikasnost, izuzevši Marka Livaju, Hajduk jako teško postiže golove, tako da se navijači nadaju uspješnom završetku operacije povratka Nikole Kalinića. Kalinić je zabio gol Bologni, u zadnjem ogledu Verone uoči stanke,  a više o mogućem povratku trebalo bi se znati u narednih nekoliko dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve