Obavijesti

Sport

Komentari 24

'Bijeli', oprez! 'Delap Special': Iz auta je asistirao za 42 gola

'Bijeli', oprez! 'Delap Special': Iz auta je asistirao za 42 gola
5

Irski branič Rory Delap loptu rukom može baciti 38 metara, a putuje 60 km/h. U osnovnoj školi bio je prvak u bacanju koplja. Asistirao je za nevjerojatna 42 gola

VIDEO

Kad sam imao pet godina, opalio sam lopticu za golf, koja je uletjela u kuću moga ujaka kroz lagano odškrinuti prozor. Nadrapao sam, ali sam tada shvatio da dobro bacam, rekao je branič Stoke Cityja Rory Delap, koji najbolje na svijetu ubacuje loptu iz auta. Na njegova će ubacivanja Hajdukova obrana morati posebno pripaziti 28. srpnja kad će igrati u Stokeu.

U osnovnoj je školi bio prvak u bacanju koplja, a njegovi su ubačaji rukom iz auta opasni kao i centaršutevi.

- Ma, nikakav poseban trening. To mu je dao Bog. Zaleti se, zamahne i baci je kao metak - rekao je Branko Strupar, koji je s Delapom dvije sezone dijelio svlačionicu u Derby Countyju.

- U Premiershipu skok-igra je najvažnija. Puno smo trenirali prekide, a kad imaš Delapa, radiš ih i nakon ubacivanja iz auta - rekao je Strupar i dodao:

- Delap bi dobio deset lopti i gađao bi nas najveće, a ti onda probaš zabiti ili preneseš loptu na drugu stativu.

Strupar nije zabio nakon njegova ubacivanja, ali se sjeća da su protivnicima stalno stvarali paniku u šesnaestercu. Delap je u karijeri 42 puta asistirao za gol nakon ubacivanja. Dodao je i za gol, kojim su izborili finale FA Cupa lani, zbog čega će igrati u Europskoj ligi.

U Stoke je stigao 2006. , ali je slomio nogu, na isti način kao i Eduardo. Nakon što su 2008. prvi puta ušli u Premiership, asistirao je za sedam od uvodnih 13 golova koji su “lončari” zabili te sezone. 

Njegovim su se ubacivanjem bavili fizičari i matematičari, pa su tako izračunali da lopta nakon njegova ubacivanja u prosjeku putuje 38 metara. Kreće se 60 kilometara na sat pod kutem od 20 stupnjeva. Pod tim kutem mišići ruku i leđa proizvode najveću silu. 

- Njegova su ubacivanja opasnija od kornera. Njih možeš vježbati, imaš kornera protiv Arsenala i Ponikvi. Ovo je rijetkost i zato je opasno - rekao je Slaven Bilić.

- Ne radim posebne vježbe za ruke i leđa. To je nešto što jednostavno imaš. Moja je tajna u ručniku - našalio se Delap, kojemu, dok igraju na Britannia Stadiumu, ručnik dodaju skupljači lopti, a u gostima se briše dresom.

Delapov je rekord 45 metara. Svjetski rekorder je profesor tjelesnog iz Yorkshirea Danny Brooks. Loptu je bacio 50 metara.

Njegovom se tehnikom bave i matematičari:

1. Prije ubacivanja obriše loptu. Ručnik mu na domaćem terenu dodaju skupljači lopti, a u gostima je briše dresom.

2. Zalet je najvažniji. Napravi četiri koraka od reklama do ruba terena. Posljednji korak, prije nego što baci loptu, je duži.

3. Loptu izbacuje pod kutem od 20 stupnjeva jer su tada mišići ruku i leđa u najboljem položaju za dugo ubacivanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići