Obavijesti

Sport

Komentari 60

Hoće li Britanci napokon slaviti ili je Novak Đoković ipak prejak

Hoće li Britanci napokon slaviti ili je Novak Đoković ipak prejak
4

Britanci žele kraj negativne tradicije jer je prošlo 77 godina otkad je domaći tenisač osvojio Wimbledon. Andy Murray tvrdi da je mentalno spremniji nego prošle godine

VIDEO

Iako je iza nas turnir s brojnim iznenađenjima, imat ćemo finale koje su mnogi predviđali prije početka Wimbledona. Đoković je do polufinala došao bez izgubljenog seta i većina je očekivala još jedan lagan prolaz prvog igrača svijeta. Ne zato jer Del Potro nema oružja, dapače, ali Argentinac je vukao problematičnu ozljedu koljena od trećeg kola. Iako je zabio samo četiri asa, odveo je najboljeg na svijetu u peti set.

- Bio je to jedan od najboljih mečeva u kojima sam sudjelovao. Sigurno jedan od najnapetijih. Bilo je jako tijesno i ovaj put nije fraza, nijanse su odlučile. Njegova najveća prednost je što u najtežim situacijama izvlači najbolje poteze - pun je bio hvale Đoković za svog suparnika.

Del Potro je osvojio drugi set s jednim breakom iz jedine prilike, a spasio je svih pet break-lopti i četvrti set nakon dvije vezane meč-lopte u tie-breaku za Đokovića. U odlučujućem setu je Del Potro ipak fizički pao, daleko kasnije nego što je itko očekivao i break u osmom gemu je presudio. Čak i tad je Novak morao spasiti break-loptu.

- Mislim da nisam odigrao loše na tim meč-loptama. Možda sam trebao biti agresivniji, ali Del Potro je zasluženo izborio peti set - komentirao je Đoković dvije propuštene meč-lopte u četvrtom setu i nastavio:

- Naravno da sam bio razočaran nakon toga. To je logično, no bio sam svjestan situacije. Nisam ništa uprskao. On je odigrao par odličnih forhenda, borio se, kao i ja. Mislim da smo igrali vrlo visoku razinu tenisa i bio sam spreman za pet setova. Na kraju sam zadovoljan svojom reakcijom u petom setu.

Andy je spreman za finale

Murray je ponovo izgubio prvi set, nakon što je nadoknadio 0-2 u setovima protiv Verdasca, ali ovaj put nije dopustio novi triler. Janowicz je uzeo prvu dionicu kroz tie-break iako je imao upola manje asova od Škota. Do kraja meča je napravio samo jedan break, a to mu nije bilo dovoljno ni za veći otpor. Škot je napravio samo 15 neforsiranih grešaka, čak tri puta manje od Poljaka koji nije uspio ispuniti očekivanja u svom prvom Grand Slam polufinalu. Zabio je samo devet asova, što je mizerna brojka, posebno kad se zna da mu jedan servis išao preko 230kmh.

- Presretan sam zbog pobjede jer je to bio težak meč. Janowicz igra drugačiji tenis i jako je talentiran i nepredvidljiv, a to je opasna kombinacija. Njegov servis je često enigma, ali ja sam dobro reternirao - komentirao je Murray svoj polufinalni meč, a nije ga ni pauza zbog zatvaranja krova omela:

- Wimbledon je turnir na otvorenom i mislim da moramo igrati u takvim uvjetima dok god je moguće. Bio sam ljut zbog prekida. Imao sam igru, a svjetla je bilo dovoljno za još 45 minuta. Otišao sam s terena, smirio se i vratio se u igru koncentriran. Sve je ispalo u redu.

I tad su krenule priče koje Britanci vrte godinama. Prošlo je 77 godina otkad je zadnji Britanac osvojio Wimbledon, a taj teret zadnjih godina nosi Murray. Protiv Federera je zaplakao nakon poraza u finalu, ovaj put će biti čvršći:

- Mislim da sam mentalno spremniji nego tada. Naravno da postoji mogućnost da se probudim u nedjelju nervozan, više nego onda, ali nekako sumnjam da će se to dogoditi.

Đoković i on su igrali 18 puta, često u završnicama turnira i tu nema tajni. Obojica odlično reterniraju, drže se osnovne linije, te se kreću fantastično. Uz to, poznaju se od juniorskih dana i rođeni su u razmaku od sedam dana. Prijateljstvo na ovoj razini ne postoji, bar ne ono klasično, ali poštovanje i respekt su tu. Mogućnost umora Đokovića zbog skoro pet sati protiv Del Potra? Nema šanse, ali ipak morao je odgovoriti upornim novinarima:

- Bio sam i u gorim situacijama, pa sam osvajao naslov. Spreman sam, oporaviti ću se i biti ću svjež za finale.

Možda je važniji mentalni aspekt jer obojica mogu danima igrati. Del Potro je nakon poraza rekao da je igrao bolje nego na US Openu kad ga je osvojio. Đoković je igrao slabije od očekivanog, pa je ipak pobijedio. I to nakon propusta u četvrtom setu. Murray je imao test protiv Verdasca, no Španjolac je jedan od onih koji takve prilike propuštaju.

Škot i Srbin igraju sličan tenis, u principu, to će obojica reći. Odlučit će detalji, potez inspiracije ili mirnoća na break-loptama. Na US Openu je naslov Murrayu donio vjetar. Možda ovaj put krov presudi. U svakom slučaju, Britanci će opet živjeti tenis na jedan dan. Zadnjih par gemova protiv Verdasca je gledalo 10 milijuna gledatelja putem BBC-a. Ako Murray ovaj put osvoji Wimbledon, dobiti će paradu za pamćenje. Kraljevinom će na jedan dan zavladati Škot. Na tronu teniskog svijeta promjena neće biti, tu na vrhu ostaje Novak Đoković.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti