Obavijesti

Sport

Komentari 8

Hrabri sportaši: Iako im nema lijeka, oni su jači i od alergije...

Hrabri sportaši: Iako im nema lijeka, oni su jači i od alergije...
7

Lijekovima se alergija može držati pod kontrolom, ali rješenje je izbjegavati kontakt s travom. A to je nemoguće u slučaju nogometaša, kaže Hajdukov liječnik dr. Rakić

VIDEO

Gazio je travnjacima u Australiji, Hrvatskoj, Belgiji, Turskoj i Engleskoj, bio na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, a početkom veljače Josip Skoko je odlučio da je vrijeme za odlazak.

- Moja nogometna karijera došla je kraju. Kako zbog godina, ipak mi je već 36, tako i zbog želje da više vremena provodim s obitelji - rekao je na oproštaju bivši igrač Wigana, Genka, Hajduka...

I koliko god se veseli provođenju vremena s obitelji, sretan je i što se konačno maknuo od - trave.

- Da, Josip Skoko je alergičan na travu - kaže Hajdukov liječnik dr. Jurica Rakić, koji je godinama pomagao Skoki u borbi s alergijom.

- Najteže mu je bilo na proljeće, ali uspijevali smo je držati pod kontrolom histaminicima, lijekovima protiv alergije - rekao je dr. Rakić i dodatno pojasnio:

- Alergija se najčešće manifestirala peckanjem po tijelu, šmrcanjem, ali i zatvaranjem dišnih puteva u određenom postotku. U istom tom postotku mu se smanjivao i kapacitet pluća.

Za nogometaša prilično neugodno, za veznog igrača pogotovo. Ali Skoko je napravio lijepu karijeru iako se borio i s protivničkim igračima i s alergijom.

- Nema za to lijeka. Jedino rješenje je izbjegavati kontakt s travom, no naravno da je to nemoguće kad su u pitanju nogometaši - kaže dr. Rakić.

Slične bitke vode i njegove kolege iz Manchester Cityja. Njihov “Skoko” je Mario Balotelli, i Talijan je alergičan na travu.

- Morao sam ga izvaditi na poluvremenu, cijelo lice mu je nateklo. Iako je on želio igrati dalje - rekao je trener Mancini nakon ogleda s Dinamom u Kijevu.

No dok se Skoko mučio s peckanjem i šmrcanjem, Balotellijevi simptomi su bitno drugačiji. Svađanje sa suigračima i trenerima, brutalni nasrtaji na protivnike, sulude izjave... Sve je to, valjda, od te grozne alergije.

Lako za igrače, alergičan je i doktor

Onoga trenutka kad je Josip Skoko došao dr. Jurici Rakiću i rekao mu što ga muči, Hajdukov liječnik našao se na “domaćem terenu”. Ako o ičemu puno zna, zna o tome...

- Tko je sve u Hajduku alergičan na travu? Bio je Skoko, a sad sam samo ja! - rekao je dr. Rakić, koji uživa barem u sretnoj okolnosti da ne mora s alergijom trčati i zabijati golove.

- Igrači s alergijom mogu jedino prijeći na umjetnu travu, nema druge - kaže dr. Rakić.

Pobjedama i medaljama u bitku protiv alergije

Osvojio Wimbledon, a ni njemu trava nije draga

U finalu Wimbledona 2002. Lleyton Hewitt nije dao nikakvu šansu Nalbandianu, otišao je do kraja i uzeo trofej na “svetoj travi”. A alergičan je na travu, to je posebno težak protivnik...

'Sramota je što Yoann Gouffran ima alergiju'

Nogometaš Bordeauxa također trči po uzroku svojih problema.

- Za nogometaša je sramotno što je alergičan na travu. Neka onda ide u Nancy ili Lorient - rekao je trener Jean Tigana.

Taibi zbog alergije morao stalno nositi duge hlače

Čak ni u ljetnim mjesecima bivši golman Milana Massimo Taibi nije branio u kratkim hlačicama. Morao se puno valjati po travi, a brzo je shvatio da su simptomi manje izraženi ako mu tijelo nema izravnog dodira s travom.

Zbog boje Giuseppe Sculli izgledao poput škampa...

Lice mu je nabubrilo i pocrvenjeilo, izgledao je kao škamp, opisao je Giuseppea Scullija trener Lazija Eddy Reja. No pregledi su pokazali da Sculli nije alergičan na travu, negoveć na umjetnu boju kojom se kriju rupe na travnjaku.

Pet olimpijskih zlata nakon alergije na klor

Dečko, drži se podalje od bazena, rekli su liječnici Ianu Thorpeu nakon što mu je otkrivena alergija na klor. No australski plivač pobijedio je alergiju i osvojio pet zlatnih olimpijskih medalja.

Jade Johnson skakala je u najgoru noćnu moru

Zaletjela se, odrazila, skočila i - završila u pijesku. Ustala je i shvatila da je osvojila srebro na EP-u 2002. Engleskinja Jade Johnson alergična je na pijesak, no bila je sjajna u skoku u dalj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka