Obavijesti

Sport

Komentari 30

Život Hrvata na Islandu: Ovdje je ljeto najljepši dan u godini...

Život Hrvata na Islandu: Ovdje je ljeto najljepši dan u godini...
2

Prvo što su mi rekli kad sam došao je bilo: "Jedva čekam ljeto. To mi je najdraži dan u godini". Snježi i u kolovozu, ne znam kako će igrati u studenom, kaže Grizelj

VIDEO

Prema službenim podacima, na Islandu živi 29 Hrvata, 22 muškarca i sedam žena. Među njima su i dva nogometaša, Juraj Grizelj i Luka Jagačić. Obojica su u “zemlju leda i vatre” stigla trbuhom za kruhom.

- Otišao sam jer mi je bilo dosta obećanja u hrvatskom nogometu, a nitko ne plaća. Tamo to nije problem. Evo baš sam se vratio kući u Duće, pobjegao sam od minusa - šali se Juraj Grizelj (27), nekadašnji igrač Hajduka i Splita, koji je u ožujku ove godine potpisao za islandskog drugoligaša Grindavik.

- Uvjeti za trening su fantastični, a čisto sumnjam da bih u hrvatskoj drugoj ligi bilo gdje više zarađivao - priznaje.

S njim se slaže nekadašnji igrač Varaždina i Gorice, Luka Jagačić (23), koji je također isprobao život na sjeveru.

- Živim u Selfossu, koji je od Reykjavika udaljen otprilike isto kao Grindavik. Igrao sam protiv Grizelja. Sad je tamo prvenstvena pauza, vraćam se vjerojatno na proljeće - rekao nam je Luka.

Noćni život u Reykjaviku isprobat će i hrvatski navijači koji će u studenom dopratiti našu reprezentaciju. Grizelj im preporučuje da lete preko Londona za Keflavik, koji je najveća islandska zračna luka.

- Neka se dobro odjenu. Hladnoća nije takav problem kao vjetar, neusporedivo neugodniji od bure - kaže 27-godišnjak.

- Prvo što mi je kapetan kluba rekao kad sam stigao bilo je: ‘Jedva čekam ljeto, to mi je najdraži dan u godini!’. Mislio sam da se čovjek šali, ali zaista je bilo tako. Ljeto traje dan-dva. Mi smo 1. kolovoza igrali na sjeveru i već je bilo snijega - rekao je Grizelj i dodao:

- Inače, kvalifikacijske utakmice koje se igraju u ovom terminu Island igra u gostima, nemam pojma kako će organizirati utakmicu u studenom.

Hrvatske navijače dočekat će hladnoća, a islandski barmeni “hladno” će im naplatiti pivo skuplje nego oni engleski.

- Alkohol je ovdje luksuz. Pivo je oko 50 kuna, a pizza oko 100 kuna - otkrio je Grizelj i dodao kako je riba na Islandu najčešći specijalitet.

- Šest mjeseci sam jeo samo ribu, a nisam naišao na kost. Doma nisam mogao smisliti bakalar, a tamo ga nisam prestao jesti - rekao je Grizelj.

Minimalac određen zakonom je 1100 eura na mjesec...

- Ovdje nećete vidjeti prosjaka na cesti. Svi dobro zarađuju, a i prehladno je. Otpuhalo bi ih - šali se, a navijačima preporučuje posjet Plavoj laguni:

- Ako dođete na Island a ne vidite Plavu lagunu, to je kao da posjetite Rim i ne vidite papu. Temperatura je deset ispod ništice, a voda je 40 Celzijevih stupnjeva. Nešto posebno...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'