Obavijesti

Sport

Komentari 47

Hrvati vs. Hrvatska: Australija protiv 'kockastih' sa 7 'naših'

Hrvati vs. Hrvatska: Australija protiv 'kockastih' sa 7 'naših'
4

Posljednju utakmicu na svjetskim prvenstvima Hrvatska je igrala upravo protiv Australije. Zadnji gol dao je današnji izbornik reprezentacije, Niko Kovač...

VIDEO

Sedam mjeseci priprema na svim razinama, nepunih 20 dana treninga i tri brazilska dana su iza Nike Kovača i hrvatske reprezentacije. A ispred njih je generalna proba. U Bahiji, jedan sat nakon ponoći u noći na subotu, kontra Australije.

S istim protivnikom Hrvatska je posljednju utakmicu uoči Mundijala odigrala i one slavne 1998. godine. Tada je Australija bila nogometni patuljak, Hrvatska je pobijedila 7-0, a ovaj put se i jedni i drugi pripremaju za Svjetsko prvenstvo.

- Nećemo se zamarati rezultatom u ovoj utakmici, važnije mi je pronaći odgovore na još neka otvorena pitanja uoči Brazila - rekao je Niko Kovač, misleći vjerojatno na dvojbe Schifo ili Lovren, odnosno Jelavić ili Eduardo.

Iako je izbornik najavio kako protiv Australije neće igrati prvih 11 koji će istrčati na otvaranju SP-a, jasno je da će šansu u kockastom dresu dobiti naša dva Brazilca, a u australskom dresu - sedam Hrvata. Točnije, igrača hrvatskih korijena. Uostalom, kapetan je Michael John Jedinak zvani Mile.

- Kapetanska vrpca je čast i izazov. Uvijek sam pokušavao biti primjer suigračima, tako će biti i na SP-u - kaže Jedinak, čiji je otac Ivan iz Osijeka, a majka Katica iz Požege.

Otpadanjem Joea Šimunića, koji je u sudaru sa “svojom” Australijom na SP-u 2006. dobio tri žuta kartona, u hrvatskom sastavu više nema “Australaca”. Prošla su ta vremena, Joe Didulica je odavno u mirovini, a Anthonyju Šeriću je 35 godina i igra u portugalskom Olhanenseu. Nova generacija australskih Hrvata, čini se, odabire isključivo Australiju.

A to je, zapravo, i logično. Puno je lakše doći do australskog nego do hrvatskog dresa. Sva 23 igrača Australije vrijede malo više od 21 milijun eura, a naš Luka Modrić sam je gotovo dvostruko vrijedniji - procijenjen je na 40 milijuna eura. Cijela momčad Nike Kovača vrijedi 193 milijuna eura, čak devet puta više nego australska momčad.

U zadnjoj utakmici koju je Hrvatska odigrala na SP-u protivnik nam je bila Australija, a strijelac zadnjeg našega gola bio je Niko Kovač. Osam godina poslije Niko je izbornik, a Australija je “generalka” za 12. lipnja i Sao Paulo...

  • Mile Jedinak kapetan je ove momčadi i vezni igrač Crystal Palacea. Probao je kao 19-godišnjak u Varteksu, ali nije prošao kod Ćire.
  • Ivan Franjić desni branič Brisbanea sin je Hrvata koji su vrlo aktivni u našoj zajednici u Australiji. Još nije igrao u Europi.
  • Dario Vidošić rođen je 1987. u Osijeku, a godinu poslije je otac nogometaš dobio poziv da dođe u Australiju. Dario igra u Sionu.
  • Mark Bresciano igrao je u Parmi i Laziju, a danas je, s 34 godine, u Katru. Njemu je majka Hrvatica, a otac Talijan.
  • Mate Špiranović bio je svojedobno i želja Dinama, igrao je u Nürnbergu, a sad je opet doma, u Australiji. Ondje ga zovu Matthew, kod kuće Mate...
  • Oliver Bozanić je sin Vica Bozanića, reprezentativca Australije iz prvog dijela 80-ih godina. Vezni je igrač švicarskog prvoligaša Luzerna.
  • Josip Galeković treći je golman za SP, Australci ga zovu Eugene, brani u Adelaide Unitedu. Njegov prvi klub u karijeri zvao se Chelsea Hajduk. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku