Obavijesti

Sport

Komentari 2

Hrvatica živi američke snove: Htjelo ju 'pola' SAD-a, a sada juri po sveučilišni naslov...

Hrvatica živi američke snove: Htjelo ju 'pola' SAD-a, a sada juri po sveučilišni naslov...

Talentirana Hrvatica Nika Mühl je u žižu javnosti došla prije tri godine kada je na utakmici kadetkinja napravila prvi quadruple-double u hrvatskoj košarci. Danas igra za Connecticut...

VIDEO

U legendarnoj Kutiji šibica krenula je s tesanjem svojih snova, sa 17 godina napravila je prvi quadruple-double u povijesti hrvatske košarke, nešto što nije uspio napraviti niti Michael Jordan, a s 18 godina 'pola' SAD-a se borilo za nju. Danas je jedna od najboljih igrača u ženskoj verziji američke NCAA lige, odnosno sveučilišnoj ligi, i pitanje dana je kada će zaigrati u WNBA ligi. Živi američke snove.

Nika Mühl (20) je hrvatska košarkašica i sljedeća velika zvijezda naše košarke od koje se očekuju samo najveće stvari. Karijeru je započela u ŽKK Trešnjevki 2009 sa samo 14 godina, a bila je toliko toliko talentirana da je nedugo nakon toga zaigrala za seniorke.

Roditelji su strahovali da se ne ozlijedi, ali Nika je oduvijek bila neustrašiva. Zbog svog odabira su je često drugi dječaci zadirkivali, ali ona ništa nije prepuštala slučaju. Izazvala bi ih na jedan na jedan na terenu koji se nalazio blizu njezine zgrade te bi ih bez problema pobijedila. 

- Pokazala bi im što znam kako bi ih ušutkala. Nitko me ne može pobijediti na mome terenu. 

Bila je predodređena za košarku, fizički spremna da se odmah natječe u najjačem hrvatskom rangu, a prije tri godine postala je hit nakon što je u polufinalu prvenstva Hrvatske za kadetkinje imala 10 poena, 17 asistencija, 10 skokova i 10 ukradenih lopti, za čudesni quadruple-double, četverostruki-dvostruki učinak. Usporedbe radi, takvim se brojkama u cijeloj 72-godišnjoj povijesti NBA lige mogu pohvaliti samo četvorica... Nešto takvo nisu napravili niti Michael Jordan, LeBron James, Magic Johnson...

- Individualna priznanja velika su čast i uspjeh, ali prvenstveno želim da kao ekipa odigramo odlično, pratimo zamisli trenera i da smo na kraju svi zadovoljni. Iz takvog pristupa stižu individualni dosezi. Igrački uzori? Scottie Pippen zbog stila igre, Dražen Petrović kao veliki radnik. I Ana Lelas, s kojom sam imala čast igrati, ona me naučila puno toga i na terenu i izvan njega - govorila nam je tada Nika i upravo zbog takvog razmišljanja je postala ono što je danas.

Već tada je prerasla hrvatsku ligu, želja joj je bila otići u SAD-a, a tamošnji koledži su to jedva dočekali jer su je krenuli obasipati ponudama. Još 2019. godine, kada je igrala u Trešnjevci, trener Connecticuta Geno Auriemma te treneri sa Sveučilišta u Oregonu, Ohiju, Floridi su samo zbog nje dolazili u Hrvatsku kako bi njezine roditelje nagovorili da upiše baš njihov koledž, a Nika se odlučila za UConn gdje je došla 2020. godine.

- Jednostavno je teško reći ne takvom koledžu. Ako odbiješ, jednom ćeš požaliti. Žudi za igranjem obrane. Loptom gura tempo. Strastvena je i ne boji se pokazati svoje emocije na terenu. Neustrašiva je. Volio bih da imam pet igračica koje su kao ona - kazala je Nika.

U SAD-u je već bila 2019. godine u sklopu projekta Košarka bez granica kada je zajedno s 24 talentirane igračice iz cijelog svijeta trenirala u sklopu NBA kampa i prisustvovala All-Star utakmici. Upoznala je i velikog Gregga Popovicha.

- Najljepših tjedan dana u mom životu. Najzanimljivije mi je bilo upoznati Gregga Popovicha - definitivno legendu košarke. To mi je bilo high life. Rekao mi je, naravno, samo da nastavim raditi.

Ali ovo je bilo drugačije. Došla je živjeti u SAD.

Svaki početak je težak i neizvjesno je kako će se stvari odvijati, a tako je bilo i kod Nike. Po dolasku u SAD je često plakala. Falila joj je Hrvatska, falila joj je obitelj i prijatelji te se plašila izazova. Bila je potpuno sama, a uz to je došla i ozljeda noge na početku sezone.  

No ubrzo joj je legendarni trener Auriemma, koji trenira UConn Huskiese od 1986. godine, počeo vjerovati. Zabila je 19 koševa Creightonu, a ubrzo su Amerikanci vidjeli njezinu All-around igru. Za razigravačicu od 178 cm je poprilično skočna, uz to je izvanredna u obrani, a njezina energija i natjecateljski duh su ono što daje momčadi posebnu dimenziju. Ima i odličan šut, posebno s linije za tri poena.

Njezina momčad je u veljači osigurala titulu u regularnom dijelu sezone u konferenciji Big East, a velika želja im je Final Four koji počinje u San Antoniju početkom travnja.

Nažalost, njezin početak iz snova u američkoj košarci usporen je na utakmici protiv High Pointa. Njezina momčad pobijedila je 102-59, ali Hrvatica je izvrnula desni gležanj u prvom poluvremenu. Izašla je sa štakama iz dvorane, ali brzo bi se trebala vratiti. I morala. Jer šanse Huskiesa za naslov su bez nje bitno manje. 

A dalje? Naravno, WNBA, tu nema govora. No, prije toga ima još nešto. A to su uspjesi s hrvatskom reprezentacijom.

- Napraviti nešto veće s reprezentacijom Hrvatske. Mislim da mi je to stvarno velik cilj koji bi htjela ostvariti. A onda naravno i WNBA - govorila je Mühl.

Jako dugo Hrvatska nije imala ovako talentiranu košarkašicu, posljednja i jedina Hrvatica u WNBA ligi bila je Koraljka Hleda koja je igrala 1998. godine. A uskoro bi je mogla naslijediti Nika.

Samo da je zdravlja. Jer talenta i znanja ima napretek...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače