Obavijesti

Sport

Komentari 10

Hrvatima sam pomogao '91., a '95. sam im zadao teški udarac

Hrvatima sam pomogao '91., a '95. sam im zadao teški udarac
3

Gotovo stoljeće života, često na udaru uskogrudnih... A čovjek je samo volio košarku i svoju zemlju. Nitko nije bezgrešan no iza Bore Stankovića ostaje testament velikih i dobrih poteza na korist - košarke

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Odlazak Bore: Da nije njega, ne bismo igrali s 'dream teamom'

Preminuo je Bora Stanković, u 95. godini života. Srbin rođen u Bihaću, diplomirani veteriran, sanitarni inspektor i - 'Gospodin košarka' bez kojeg Dražen, Kukoč i Rađa 1992. ne bi igrali finale sa Jordanom, Birdom, Magicom i 'Dream Teamom'.

Pokretanje videa...

02:10

Prvi čovjek svjetske košarke tj. generalni sekretar Fibe bio je više od četvrt stoljeća, 26 godina. Sa spomenikom hrvatske košarke i sporta, Mirkom Novoselom, dijelio je viziju nužnosti spajanja američke i europske košarke.

Novosel, Stanković i Amerikanac Dave Gavitt svoj su san ispunili 1992. na Olimpijskim igrama u Barceloni kada je najjača sportska momčad u povijesti, američka košarkaška reprezentacija, u finalu pobijedila - Hrvatsku.

A mlade države Hrvatske na Olimpijskim igrama ne bi ni bilo da Stanković nije savio pravila i odredbe do krajnjih granica, odgodivši olimpijske kvalifikacije u čekanju na međunarodno priznanje Hrvatske od najutjecajnijih europskih država.

Hrvatska mora u Barcelonu

Svoj dio posla onda su napravili Španjolci, predsjednik MOO-a Samaranch i šef španjolske košarke Saporta. Hrvatska je na Olimpijskim igrama bila europski Dream Team!

Stanković se tada, u jeku hrvatske obrane od srpskih pobunjenika, paravojnih formacija i jugoslavenske armije, susreo sa bezbroj optužbi i žestokih kritika u vlastitoj zemlji, ali čovjek nije gledao granice i nacionalnosti nego sport, košarku.

- Jugoslavija se raspala, a i da nije ne bi mogla ugroziti SAD u Barceloni. Hrvatska je bila priznata država sa fenomenalnim košarkašima, njen nastup na OI bio je dobar za košarku - govorio je kasnije Stanković.

Očevo četničko naslijeđe

Čovjek čiji je otac strijeljan kao pristalica četničkog vođe Draže Mihailovića napravio je odmak od crne prošlosti. No Hrvatskoj nije zaboravio odlaženje s postolja na EP u Ateni, da se ne bi pozdravilo jugoslavensku himnu.

- Fiba tada nije imala pravilo za kažnjavanje takvog poteza. Niko nije predvidio da bi se takvo što uopće moglo dogoditi! A to su tako glupo izveli. No... Prokletstvo traje. Hrvati imaju dobre košarkaše, ali klubovi i reprezentacija su bez rezultata - komentirao je Stanković prije dvije godine. I dodao:

- Pomogao sam da Hrvatska igra OI '92, a 1995. sam odlukom Fibe da Srbija i Crna Gora nastupi na Europskom prvenstvu zapravo zadao odlučni udarac Hrvatima. Sve je od tada krenulo. Mi smo osvojili Euro 1995. i 1997, Svjetsko prvenstvo 1998., olimpijsko srebro 1996...

Košarka uvijek najvažnija

Odluku o silasku s postolja donio je hrvatski državni vrh. Koliko se god nesportskom činila ta je odluka u srpnju 1995., dok je pola Hrvatske bilo okupirano, imala temelja. Kao što je, budimo realni, sportskog temelja imali i Stankovićeva odluka da svjetski jaka reprezentacija Srbije i Crna Gore igra na tom Europskom prvenstvu.

Za košarku je bilo bolje da Hrvatska igra OI 1992. i Stanković je u tome pomogao. Za košarku je bilo bolje da Srbija i Crna Gora igra EP 1995. i Stanković je i u tome pomogao.

Olimpijske igre bile su praznik sporta, Europsko prvenstvo bilo je krađa na štetu Sabonisove Litve, a u korist Srba i Crnogoraca, ali što se košarkaša tiče - svi najbolji  bili su na parketu.

Amerika je ispred nas

Spajao je europsku i američku košarku, ali Amerika i NBA i dalje su nedostižno visoko. Stanković je objasnio zašto.

- Uvjeti igranja košarke u Americi i Europi nisu jednaki, u prvom redu financijski uvjeti. Onda dolazi tradicija. U Americi: košarka je zakon. Uz baseball i football ona dominira sportskom scenom. Ali... Polako. Mi u Europi napredujemo. Mislim da više nije pitanje desetljeća nego godina u kojima će se ta priča posve izjednačiti - rekao je Borislav Stanković.

Gotovo stoljeće života, često na udaru uskogrudnih... A čovjek je samo volio košarku i svoju zemlju. Nitko nije bezgrešan no iza Bore Stankovića ostaje testament velikih i dobrih poteza na korist - košarke. Pa ma što mislili 'krkani' bilo koje nacionalnosti koje koprena primitivizma sprječava da vide i shvate išta dalje od vlastitog sela.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Orao je lijepio bananu Jordanu: Divac? Ne bih se s njim mirio...

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

01:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani