Obavijesti

Sport

Komentari 18

'Hrvatska država nemilo je izdala hrvatsku košarku, a na svjetskoj razini vlada - nered'

'Hrvatska država nemilo je izdala hrvatsku košarku, a na svjetskoj razini vlada - nered'
9

Ova država je košarku izdala, nemilo! Srbija i Crna Gora daju deset puta više nego što Hrvatska daje dokazanim, svjetski poznatim hrvatskim klubovima. To je nešto: neoprostivo, kaže nam Željko Jerkov

VIDEO

Robert Jurković i ekipa iz Društva za sportsku rekreaciju 'Marinovi prijatelji' napravili su - baš svjetski košarkaški događaj u Opatiji. Liburnia Kup u opatijskoj dvorani 'Marino Cvetković'.

Na parketu: Partizan najtrofejnijeg trenera u povijesti košarke Žoca Obradovića, Carpegna Prosciutto Pesaro našeg Ace Petrovića, Cibona koju vodi Vlado Jovanović i Cedevita Olimpija s Juricom Golemcem.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska košarkaška reprezentacija

Pokretanje videa...

Hrvatska košarkaška reprezentacija 01:14

U srijedu prvi dan turnira, Pesaro vs Olimpija 109-105 nakon produžetaka i mala senzacija: Cibona vs Partizan 71-64! U petak je završnica, za 3. mjesto od 17 sati i finale Cibona-Pesaro od 20.00 u opatijskoj dvorani.

Možda najveći spektakl na rasporedu je u četvrtak. Četiri predavanja četvorice trenera: 16.00 Jovanović, 16.45 Golemac, 17.30 školski sat košarke Aleksandra Petrovića, a od 18.15: predavanje košarkaškog spomenika i putokaza, Željka Obradovića.

David Ebener/DPA/PIXSELL

U predivnom opatijskom ambijentu doslovno ne možete dva koraka napraviti, a da se ne sudarite s nekom sportskom legendom. Ivo Nakić, Neven Spahija, Petar Skansi, Walter Magnifico... Imena poznata na svakom košarkaškom meridijanu i paraleli.

Među njima - Željko Jerkov (67). Svjetski prvak, olimpijski pobjednik, trostruki europski prvak. Centar splitske Jugoplastike i blistave reprezentativne generacije '70-ih i '80-ih koja je pokorila košarkaški svijet, nabila komplekse Sovjetskom Savezu i od košarke napravili sport br. 1 u bivšoj državi.

Košarka je nekad bila i hrvatski ponos. Terapija za naciju. Svi su znali kiksati, košarkaši ne. Sa onim prokletim sedmim danom lipnja 1993. u Denkendorfu zavijeni smo u neprolaznu tugu i još malo pa smo na tri desetljeća neuspjeha, frustracija i nezaustavljivog klizanja nizbrdo.

Željko Jerkov svoj odgovor na pitanje 'Kako objasniti pad hrvatske košarke?' počinje sa riječima: 'Vrlo jednostavno'!

- Prvo, na žalost baš je u košarci najveći nered nego u bilo kojem drugom velikom sportu. Imamo Fibu koja je treća po snazi organizacija, imamo NBA kojeg baš briga za ostatak svijeta i imamo Uleb koji brine samo svoju brigu - priča nam Jerkov.

- Onda na, primjerice, olimpijske kvalifikacije idemo sa pričuvnima igračima, sa igračima koji u duši znaju da nisu reprezentativci nego rezervne varijante. Zbog tog nereda na planetarnoj razni pati i naša košarka, reprezentativna i klupska.

Nije alibi i priča o malim žrtvama svjetskih moćnika jer Jerkov odmah nastavlja:

- Morali smo se bolje snaći, normalno! Na žalost mi imamo sljedeću situaciju: Olimpija ima budžet nekih 10 milijuna eura, Partizan ima i više. To su dva strana kluba na ovom fantastičnom Liburnia Kupu. Podgorička Budućnost im proračun 7-8 milijuna godišnjeg proračuna, a beogradska Crvena Zvezda 13 milijuna. A mi...

Uzdahnuo je pa nastavio:

- Cibona i Jugoplastika su u svoje doba u sedam godina pet puta bili prvaci Europe. A danas? Cibona možda na 2 milijuna eura. Split 1.1 milijun, Zadar 1.8 milijuna. Ljudi moji... S tim, u ovim divljim uvjetima, pa ne možeš zadržat igrača ni do 18 godine. Ova država je košarku izdala, nemilo! Srbija i Crna Gora daju deset puta više nego što Hrvatska daje dokazanim, svjetski poznatim, a hrvatskim klubovima. To je nešto: neoprostivo.

Stavio je u relaciju i one koji su danas tamo gdje su nekad bili Cibona i Split.

- Ispod 25 milijuna eura nema europski ozbiljne priče. A budžeti znaju biti i 50 milijuna. Na razini CSKA, npr. Fenerbahče preko 30, Armani 25 milijuna itd. To smo bili mi! Mi smo bili tamo, oni su nas gledali na vrhu. Sad smo mi na milijun, a oni na 30-40-50 milijuna. A na sve to se lijepi nesrazmjer razine totalnog apsurda: jedan NBA igrač ima 50 milijuna plaće godišnje.

Željko Jerkov

Jerkov zaključuje:

- Te nesrazmjere u tom neredu ne može se pomiriti. A mi u Hrvatskoj smo se, u svemu tome, još užasno loše snašli u zadnjih 30 godina. Košarka je jedini veliki sport koji je neuređen, jedini veliki sport u kojem je svugdje ne igra po istim pravilima. U NBA je 'trica' metar dalje nego u Europi, mi tu igramo 4x10 min, a oni u NBA 4x12 minuta. I Fiba se u svemu tome izgubila. Trećina NBA su europski igrači, a sva pravila određuje Amerika. Hrvatska se, sa brdom svojih pogrešaka, totalno pogubila u cijelom tom velikom neredu koji zovemo: svjetska košarka - rekao nam je Željko Jerkov.

POGLEDAJTE CROATU UOČI BORBE S VASOM U SERIJALU MOJA PRIČA:

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao