Obavijesti

Sport

Komentari 31

Ovo je čudo od tehnologije na kojem igra Hrvatska: 'Dijamant u pustinji' stajao 620 mil. eura

Ovo je čudo od tehnologije na kojem igra Hrvatska: 'Dijamant u pustinji' stajao 620 mil. eura

Stadion Education City, koji se nalazi nedaleko od Dohe, kretanjem sunčevih zraka mijenja boje, a njegov izgled zbog složenih geometrijskih uzoraka nalikuje na dijamant

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak je sletjela u Dohu gdje igraju prijateljske utakmice protiv Slovenije i Bugarske uoči Svjetskog prvenstva 2022. koje počinje krajem godine. 

Pokretanje videa...

Press konferencija izbornika Dalića uoči dva pripremna susreta Hrvatske nogometne reprezentacije protiv Slovenije i Bugarske VIDEO

'Vatreni' će na pripremnom turniru prvo snage odmjeriti protiv susjedne Slovenije 26. ožujka, a tri dana kasnije igraju protiv Bugarske. 

Obje utakmice igrat će se na stadionu Education City koji je izgrađen u Al Rayyanu, a ime mu otkriva kako se nalazi u blizini nekoliko sveučilišnih kampusa, zajedno s istraživačkim i razvojnim institucijama. Njegov će se kapacitet od 45.350 smanjiti na 25.000 mjesta. Prije nešto više od godinu dana Bayern je tu postao svjetski klupski prvak.

'Vatreni' su na stadionu Education City trebali igrati u ožujku 2020. protiv Portugala i Švicarske i tako se upoznati s infrastrukturom za Svjetsko prvenstvo, ali sve je poremetila pandemija korona virusa pa je turnir otkazan.

Stadion se nalazi u periferiji glavnog grada Dohe, a nadimak mu je 'dijamant u pustinji'. Valja istaknuti da je 29 posto građevinskih materijala 'zeleno' odnosno ekološki prihvatljivo čime je jedan od najodrživijih stadiona na svijetu. U svibnju 2019. godine  dobio je pet zvjezdica od Globalnog sustava procjene održivost (GSAS) koji je razvijen za ocjenu zgrada i infrastrukture u regijama Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. 

Na pročelju stadiona nalaze se trokuti koji tvore složene geometrijske uzorke nalik dijamantu, a kretanjem sunca po nebu mijenjaju boju. Dizajn stadiona odiše kvalitetom, izdržljivosti i otpornošću, baš kao dijamant. 

Njegov raspon značajki održivosti uključuje izravan pristup javnom prijevozu, niskotoksične materijale u zatvorenom prostoru i LED sportsku rasvjetu. Stadion također ima senzore ugljičnog dioksida za prostore s velikim brojem posjetitelja kako bi se osigurala kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru.

Stadion je, kao i ostalih sedam, izgrađen za potrebe Svjetskog prvenstva, a izvođači radova su zbog uvjeta rada na gradilištima naišli na brojne kritike zbog broja umrlih. U Fifi su svjesni kako je stradavanje radnika na gradilištima uobičajena pojava, koliko god teška bila, ali i kažu kako je broj smrtnih slučajeva puno manji u Kataru nego na drugim većim projektima sličnog tipa u svijetu.

Stadion Education City završen je u lipnju 2020. godine čime je postao treći stadion Svjetskog prvenstva, a službeno je otvoren 15. lipnja iste godine. Troškovi izgradnje stadiona ukupno su iznosili vrtoglavih 620 milijuna eura.

Cijena ulaznice za Hrvatsku iznosi 20 riala što je malo manje od pet eura odnosno 37 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku