Obavijesti

Sport

Komentari 27

'Hrvatska ima puno kvalitetnih igrača, ali nije sve u talentu...'

'Hrvatska ima puno kvalitetnih igrača, ali nije sve u talentu...'
1

Nadam se da će ovi mlađi momci naučiti da je nogomet jedan kolektivni sport, kao što se traži u Njemačkoj, Španjolskoj, Bayernu, Barceloni, rekao je Niko Kovač

VIDEO

Hrvatska U-21 nogometna reprezentacija u utorak igra prvu kvalifikacijsku utakmicu za EP 2015. godine. Prvi protivnik izabranicima Nike Kovača bit će Lihtenštajn u Vaduzu.

- Odradili smo pet prijateljskih utakmica, no kvalifikacije su nešto drugo. Svi smo uzbuđeni, svi se veselimo prvom nastupu, no jedna doza nervoze sigurno je prisutna - otkrio je izbornik mlade reprezentacije za službene stranice HNS-a, te dodao: 

- Na papiru smo sigurno favoriti, no znam kao igrač dosta utakmica gdje smo bili favoriti, a na kraju izgubili. Mi respektiramo protivnika, moramo ući s maksimalnom ozbiljnošću jer će bez toga biti vrlo teško. Uvjeren sam da će naši momci biti maksimalno spremni fizički i psihički kako bismo jednim dobrim rezultatom ušli u kvalifikacije.

Uz Hrvatsku i Lihtenštajn u skupini su još Švicarska, Ukrajina i Latvija.

- Slažem se da je tu teško govoriti o snazi protivnika, no Uefa ima svoj renking, a mi smo tu trenutno ekipa pod brojem tri. To ne znači da nemamo šanse, dapače, mi želimo biti vrlo uspješni i ako možemo i iznenaditi. Tomu sigurno moraju uz stručni stožer i Savez težiti i igrači. Na kraju, jedna U-21 reprezentacija mora se pokušati plasirati na Europsko prvenstvo. Nama to nije imperativ, ali učinit ćemo sve da i Ukrajinu i Švicarsku dovedemo u totalno nezgodnu situaciju - rekao je Kovač.

Imamo puno kvalitete, ali nije sve u talentu

Mlada reprezentacija često je dobar poligon za A-reprezentaciju, a iz trenutnog Kovačevog kadra Rebić i Bubnjić već su dobili poziv Štimca.

- U Hrvatskoj zaista ima puno kvalitetnih igrača, no nije sve u talentu. Ti igrači koji dođu u reprezentaciju moraju imati i radni talent, taj radni talent drži jednog igrača na visokom nivou. Nadam se kako u ovoj reprezentaciji ima nekoliko igrača koji će doći do A selekcije, a koliko će ih biti ovisi o njima jer u A reprezentaciji završit će svi koji su kvalitetni. Sada su evo Rebić i Bubnjić u krugu A reprezentacije, to je dokaz da su momci kroz svoje igre u klubovima prvenstveno, a i u mladoj reprezentaciji, pokazali da mogu nositi dres A reprezentacije - rekao je bivši kapetan Hrvatske.

Igrači moraju shvatiti da je nogomet kolektivni sport

Na Svjetskom prvenstvu igrača do 20 godina u Turskoj bilo je dosta prigovora da su igrači sebični. Kovač smatra kako se oni od malih nogu moraju učiti podređivati kolektivu.

- Sigurno da je to bio jedan problem u Turskoj, no ne mislim da je nastao tamo. To je proces koji kreće od malih nogu, koji učite od početka. Ja sam kao igrač uvijek razmišljao o kolektivu, a nogomet je kolektivni sport, nije tenis. Uspjeh ekipe sigurno ovisi o individualnoj kvaliteti, no ona neće donijeti toliko uspjeha koliko može donijeti kolektivni pristup priči. Nadam se da će ovi mlađi momci naučiti da je nogomet jedan kolektivni sport, kao što se traži u Njemačkoj, Španjolskoj, Bayernu, Barceloni. Ti moraš podrediti svoje individualno znanje ekipi, a ne obrnuto.

Suradnja sa Štimcem je odlična

Kovač ističe kako jako dobro surađuje s izbornikom A-reprezentacije Igorom Štimcem.

- Mi smo od davnih dana bliski pa je naša komunikacija konstruktivna i intenzivna, i to je lijepo i tako treba biti. Mislim da tako mora biti ne samo između A i U-21 reprezentacije već i U-19 i U-21 reprezentacije. S porazom protiv Škotske nismo u najboljoj poziciji, no kako smo već dokazali u slavnoj povijesti, mi se sigurno možemo i s druge pozicije plasirati na SP. Dok ima teoretske nade za prvo mjesto, ja sam uvjeren da igrači i stožer vjeruju u to. A ako dođe do dodatnih kvalifikacija, siguran sam da će momci biti maksimalno angažirani da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo.

Za kraj se osvrnuo Niko na suradnju s bratom Robertom na klupi.

- Mi smo se kao igrači slagali dobro, kao braća se slažemo od malih nogu. Kao igrač sam uvijek imao njegovu podršku, ako je netko prošao mene, njega nije i drago mi je što je sa mnom u stručnom stožeru. Koliko sam do sada mogao primijetiti, ovo je nešto što ga zanima i što bi mogao nastaviti i u budućnosti - zaključio je Kovač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'