Obavijesti

Sport

Komentari 1

Hrvatska na Euru s dva para blizanki: Češće zbunimo trenere i suigračice nego protivnice...

Hrvatska na Euru s dva para blizanki: Češće zbunimo trenere i suigračice nego protivnice...
13

Nas četiri imamo akcije za koje više ne moramo ništa ni govoriti, već je samo dovoljan mig, kažu sestre blizanke Larissa i Dora Kalaus te Stela i Paula Posavec, koje, osim u reprezentaciji, zajedno igraju i u klubu

VIDEO

Možda nisu favoritkinje da osvoje Europsko prvenstvo, koje otvaraju u petak protiv Mađarske u Koldingu (18.15, Planet Sport 1), ili barem medalju, ali u jednu smo stvar prilično sigurni, nešto po čemu su hrvatske rukometašice malo posebnije od svih drugih u Danskoj. Nitko, naime, osim njih definitivno nema dva para blizanki u reprezentaciji.

POGLEDAJTE VIDEO: Ćamila Mičijević i Tea Pijević

 

- Da, nisam još čula za takav slučaj. Uvijek se možemo nadati da će nam to ići u prilog - poželjet će Larissa Kalaus (24), jedna iz križevačko-strahoninečkog kvarteta blizanki koji čine njena sestra Dora te Stela i Paula Posavec (24).

Sve su isto godište i sve, usput, igraju u istom klubu! U Lokomotivi.

- Zapravo, naši se treneri i suigračice više zbune nego protivnici, ha, ha. Mene i Doru protivnice su pokušavale razlikovati po tenisicama ili štitnicima. No oni koji nas znaju duže, više ne moraju tražiti razlike jer im je sad smiješno da smo nekad bile identične i neprepoznatljive. Znalo je biti svakakvih zamjena i smiješnih situacija, ali samo smo se u rijetkima okoristile. U školi, primjerice, kada je Dora odgovarala za mene, ali davno je to bilo. Na fakultetu su bili malo mudriji pa smo uvijek odgovarale na istom roku, ha, ha.

Glavna rukometna razlika između sestara Kalaus, usput i apsolventica psihologije, jest da je Dora ljevakinja, a Larissa dešnjakinja. Ona životna, pak, da je Larissa mlađa minutu i tu minutu...

- ...Mi Dora ne da da je zaboravim, ha, ha. Nekad joj je to glavni razlog da bude po njezinom iako kada ljudi pokušavaju pogoditi, obično misle da sam ja. Ali nas dvije imamo periode u kojima se mijenjamo koja je starija, a koja mlađa i prema tome se dogovaramo koja će koje poslove obavljati. A što se tiče rukometnog terena, nekad je bilo rivalstva među nama i brojanja koja je koliko zabila golova, ali s godinama i, nažalost, ozljedama, to se pretvorilo u međusobnu podršku i navijanje.

Kod sestara Posavec, pak, u oko će prvo upasti razlika u visini. Niža Stela je srednja vanjska, naš "kompjuter", dok je Paula lijevo krilo.

- Paula je uvijek bila viša, ali nije to baš rijetkost. U mladosti nas baš i nisu razlikovali, ali ni danas još uvijek. Zna se samo da sam ja na srednjem, a Paula na lijevom krilu i tu nema zabune. Na prvi pogled jesmo slične, ali i nas svi koji znaju godinama ne mogu nas zamijeniti - kaže starija Stela.

- I to deset minuta, no nemam zbog toga neku prednost. Sjetimo se toga jedino kad nas pitaju za to. Podjednake smo u svemu i uvijek se međusobno dogovaramo.

Hrvatska s nikad više problema doputovala na najčudniji Euro
Hrvatska s nikad više problema doputovala na najčudniji Euro

I dok se Larissa i Dora nisu razdvajale na terenu, čak ni na fakultetu unatoč drugim Dorinim željama, sestre Posavec igrale su jedna protiv druge.

- Bilo je to samo jedne sezone kada je Paula igrala u čakovečkom Zrinskom. Moramo priznati da je bio malo čudan i drugačiji osjećaj jer nismo naviknule na to. Ima li među nama rivalstva? Ma ne pratimo statistiku niti smo se ikad time opterećivale, samo je bitno da odigramo dobru utakmicu.

Hrvatske i njemačke reprezentativke odigrale prijateljsku utakmicu u Areni Zagreb

Na tim utakmicama skoro pa trener, ujedno i hrvatski izbornik, Nenad Šoštarić ne mora ništa ni reći.

- Nas četiri imamo akcije za koje više ne moramo ništa ni govoriti, već je samo dovoljan mig. Naravno da ima akcija koje su nama specifične i uvijek bolje prolaze od drugih - kaže Larissa koja će za sebe reći da je snažnija, a Dora preciznija.

Za što je možda zaslužan i taekwondo koji su trenirale u mladosti. Uglavnom, jedno i drugo bit će poželjno protiv Mađarske, Nizozemske i Srbije koje nas čekaju u skupini koju nismo na Euru prošli punih deset godina. Vrijeme je...

- Mislim da smo napredovale u odnosu na prošli Euro kad nas je većina debitirala. Iz tog razloga, a i činjenice da je veći dio nas karakterom "prava Balkanka" u smislu da ćemo svima koji nas podcjenjuju pokazati da nismo autsajderi, mislim da je vrijeme za iskorak i prolazak u drugi krug - šire za kraj potrebni optimizam naše rukometne blizanke.

Svaka dva dana testiranje

- Čim smo stigle u Kolding, testirali su nas na aerodromu i do dolaska rezultata morale smo biti u izolaciji u hotelskim sobama. Donijeli su nam ručak i večeru i morale smo propustiti prvi trening u srijedu, pa smo tek jučer osjetile teren i dvoranu. Testirali su nas i u četvrtak ujutro i tako će biti svaka dva dana - objasnila je Larissa korona-proceduru koja čeka reprezentacije tijekom Eura.

Najviše šanse protiv Mađarske

- Mislim da najviše šanse imamo upravo danas protiv Mađarske jer je dosta naših igračica igralo protiv tih cura u Mađarskoj i poznaju njihov stil igre. Nizozemke, s kojima igramo u nedjelju, klasa za sebe iako su bez Polman i Groot, dok Srbija, koja nas čeka u utorak, ima iskusnije igračice od nas. Svejedno, mislim da se i s jednima i drugima može igrati.

Polovica "lokosica" u reprezentaciji

- Prava je šteta što nema igračica Podravke koje su razvile simptome korona virusa. Međutim, smatram da je taj podatak da nas iz Lokomotive ima devet odnosno pola odraz trenutne situacije u hrvatskom prvenstvu te da naš trener u klubu ujedno i izbornik zna formu svake od nas. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima