Obavijesti

Sport

Komentari 17

Hrvatska na Srbiju? Ždrijeb OI donio mogući spektakl u Tokiju

Hrvatska na Srbiju? Ždrijeb OI donio mogući spektakl u Tokiju

Prođe li Hrvatska splitske kvalifikacije s Tunisom, Brazilom, potencijalno s Njemačkom, Rusijom ili Meksikom, u Tokiju će igrati s Australijom, Nigerijom i pobjednikom beogradskog turnira

VIDEO

Uspiju li se kvalificirati za Olimpijske igre na turniru u Splitu, hrvatski košarkaši će u Tokiju igrati u skupini B zajedno s Australijom, Nigerijom i pobjednikom kvalifikacijskog turnira u Beogradu, gdje je najveći favorit reprezentacija Srbije, odlučeno je ždrijebom održanim u sjedištu Međunarodne košarkaške federacije (Fiba) u švicarskom Miesu.

Hrvatsku reprezentaciju od nastupa u Tokiju dijele Tunis i Brazil kao momčadi s kojima će se susresti u grupnoj fazi kvalifikacijskog turnira u Splitu, a potom i jedna ili dvije reprezentacija iz druge skupine koje bi izabranike Veljka Mršića čekati u potencijalnom polufinalu i finalu, a to su Njemačka, Rusija i Meksiko. Splitski turnir, kao i preostala tri kojima su domaćini Beograd, Kaunas i kanadska Victoria na rasporedu su od 29. lipnja do 4. srpnja.

POGLEDAJTE VIDEO: Najava olimpijskih kvalifikacija

Pokretanje videa...

Hrvatska košarkaška reprezentacija 02:35

Za Olimpijske igre u Tokiju promijenjen je format natjecanja, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Umjesto dosadašnjeg, u kojem je 12 reprezentacija bilo podijeljeno u dvije skupine po šest, gdje su četiri najbolje iz grupne faze nastavljale natjecanje u četvrtfinalu po nokaut sustavu, novim sustavom su ekipe podijeljene u tri skupini po četiri.

Prve dvije reprezentacije iz svake od tri skupine plasirat će se u četvrtfinale, a pridružit će im se i dvije najbolje od tri trećeplasirane ekipe. Tim sustavom svaka utakmica grupne faze još više dobiva na važnosti, a za osvajanje olimpijskog odličja sada je potrebno odigrati šest umjesto dosadašnjih osam utakmica.  

Poludirigiranim ždrijebom su u Fibi nastojali ravnomjerno rasporediti kvalitetu po skupinama. Tako će u skupini A turnira za košarkaše igrati reprezentacija SAD-a koja će u Tokiju tražiti put prema četvrtom uzastopnom olimpijskom zlatu, Francuska, Iran i pobjednik kvalifikacijskog turnira u Kanadi, gdje su najveći favoriti Grci, uz domaćina Kanadu, Češku i Tursku.

U skupini C će igrati aktualni svjeski prvaci i doprvaci, Španjolska i Argentina, domaćin Japan te pobjednik kvalifikacijskog turnira u Kaunasu, gdje je najveći favorit Litva, a prijetit će joj Slovenija, ako nastupi u najjačem sastavu.

Kod košarkašica je kvalifikacijski proces završen, a ždrijebom je određeno da će se u skupini A natjecati Južna Koreja, Srbija, Kanada i Španjolska. Skupinu B činit će Nigerija, Japan, Francuska i SAD, a u skupini C su Australija, Portoriko, Kina i Belgija.

Košarkaška natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju započet će 25. srpnja, dva dana nakon svečanog otvaranja, a završit će 8. kolovoza, posljednjeg dana Igara.

Ždrijeb skupina olimpijskog turnira za košarkaše

  • Skupina A: Iran, Francuska, SAD, pobjednik KT (Victoria)
  • Skupina B: Australija, pobjednik KT (Split), pobjednik KT (Beograd), Nigerija
  • Skupina C: Argentina, Japan, Španjolska, pobjednik KT (Kaunas)

Ždrijeb skupina olimpijskog turnira za košarkašice

  • Skupina A: Južna Koreja, Srbija, Kanada, Španjolska
  • Skupina B: Nigerija, Japan, Francuska, SAD
  • Skupina C: Australija, Portoriko, Kina, Belgija
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub