Sport

Komentari 188

Hrvatska neće biti nositelj, a igrat će možda i u 11 sati ujutro

Hrvatska neće biti nositelj, a igrat će možda i u 11 sati ujutro

Samo su četiri europske države uspješnije nego Hrvatska u povijesti, a sve naše susjedne zemlje zajedno imaju nastupa na velikim natjecanjima koliko i 'vatreni'! Baš smo sila!

Uefa ima 55 članica. To znači da je 55 država moglo izboriti nastup na svjetskom ili europskom prvenstvu svih ovih desetljeća. E, od tih 55 samo su četiri uspješnije od Hrvatske!

"Vatreni" su izrasli u takvu nogometnu velesilu da su od 14 velikih natjecanja na kojima su od proglašenja samostalnosti mogli nastupiti izborili njih 12. Tko ima više? Samo Francuska, Njemačka i Španjolska bili su na svih 13 i potvrdili su Katar, a Englezima će, nakon što danas ne izgube od San Marina, SP u Kataru biti 13. u tom razdoblju. I Italiji i Portugalu će biti 13. ako izbore Katar, ali još nisu, pred "azzurrima" je zadnje kolo, a Ronaldo i ekipa moraju u playoff.

Hrvatska izborila SP na prepunom Poljudu

Ako ćemo baš cjepidlačiti, svi su oni osim Španjolske i Italije u tom razdoblju jedno veliko natjecanje dobili bez kvalifikacija, kao domaćini, a Francuzi čak dva.

A pogledajte sad niz nogometnih nacija koje su iza Hrvatske: Belgija, vodeća reprezentacija na Fifinoj ljestvici, od 1996. bila je na osam velikih natjecanja, kao i Češka. Danska ih je izborila deset, kao i Nizozemska, dok ih Rusija, Švedska i Švicarska imaju po devet. I svi oni ljubomorno se dive Hrvatskoj: "Pa kako vam uspijeva?!" Susjedne države zajedno imaju nastupa na velikim natjecanjima kao Hrvatska! Srbija ih je izborila šest, Slovenija tri, Mađarska dva, BiH jedno.

Hrvatska izborila SP na prepunom Poljudu

Hrvatska je i šesti put za redom od 2012. na velikom natjecanju. To su uspjeli još samo Engleska, Francuska, Portugal, Njemačka i Španjolska. Netko vam fali? Ne, to nije uspjela ni Italija, ni Nizozemska, ni Danska, pa ni Belgija.

- Plakao sam zbog svih ovih ljudi, zbog našeg naroda. Inače ne plačem puno, ali ovo mi je bio jedan od najsretnijih sportskih trenutaka u životu - rekao je Zlatko Dalić nakon trijumfa nad Rusima pa naglasio:

- Ovo su najbolje kvalifikacije u povijesti hrvatske reprezentacije!

Dobro, malo se prevario, tu titulu nosi Cico Kranjčar, koji je u kvalifikacijama za Njemačku 2006. ispustio samo šest bodova (sedam pobjeda i tri remija), dok ih je Dalić na putu do Katara prosuo sedam (šest pobjeda, dva remija i poraz). Ali koga briga!

Rusi su se ukopali kao u bitki za Staljingrad, a nakon 90 minuta muke na pljusku stariji je kolega spuštajući se niz oronule poljudske stube i brišući kišu s lica jer prokišnjava krov komentirao:

Hrvatska na Poljudu zabila gol

- Da je teren bio suh, razbili bismo ih 3-0.

- Ali ovako je slađe - otpovrnuli smo mu.

- Je, ali nije zdravo za moje srce!

Hrvatska je, dakle, izborila Svjetsko prvenstvo u Kataru. Uz domaćina, Brazil, Njemačku, Dansku, Francusku, Belgiju, Španjolsku, Srbiju i Ganu. Što slijedi?

Kad su iduće utakmice Hrvatske?

Hrvatska i Rusija na Poljudu igraju odlučujuću utakmicu za izravni plasman na SP

Na proljeće, dok će se Portugalci, Rusi, Makedonci, Šveđani, Škoti, Poljaci i ostali preznojavati u playoffu i boriti se za preostala tri mjesta, "vatreni" će igrati prijateljske utakmice. Jedine.

Naime, ožujak je termin kad će se popunjavati mjesta na SP-u, a oni koji su ga već izborili imat će priliku uigravati se. Ujesen 2022. tu priliku neće imati jer tad počinje nova sezona Lige nacija.

Tako će zapravo posljednji testovi za SP biti natjecateljske utakmice Lige nacija. A kako je Hrvatska ostala u najjačem rangu, bit će to snažne provjere.

Kad je ždrijeb SP-a u Kataru?

Skupine Svjetskog prvenstva izvlačit će se 1. travnja 2022. godine. Iako tada još nećemo znati sve sudionike jer neće biti odigrane interkontinentalne dodatne kvalifikacije.

SP se igra na krasnim novim stadionima, a najveća udaljenost između dva stadiona je 55 km. Kakva blagodat nakon Eura koji se igrao od Rima do Bakua...

Hoće li Hrvatska biti nositelj?

Hrvatska i Rusija na Poljudu igraju odlučujuću utakmicu za izravni plasman na SP

Fifa još nije objavila kriterije za postavljanje jakosnih skupina za ždrijeb. Uoči SP-a u Rusiji 2018. odlučivala je Fifina rang ljestvica u tom trenutku.

Tako je Hrvatska zauzela zadnju poziciju u drugoj jakosnoj skupini, od nositelja nam je došla Argentina (i dobro se provela...), iz trećeg smo šešira dobili Island, a iz četvrtog Nigeriju.

Trenutačno je Hrvatska 18. na Fifinoj listi i po tome bismo opet bili na rubu drugog i trećeg jakosnog razreda. I više od osam reprezentacija koje su debelo ispred nas već su se plasirale u Katar ili su jako blizu tako da Hrvatska, ako to i ovaj put bude kriterij, neće biti nositelj.

Kad se igra Svjetsko prvenstvo u Kataru?

Otvaranje je 21. studenog 2022., a finale 18. prosinca. Prvo će to biti svjetsko prvenstvo u arapskom svijetu i prvo koje se igra dok je u Europi jesen.

Također, zadnji će put sudjelovati 32 reprezentacije jer na SP-u 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku bit će ih 48.

Utakmice će se igrati u 13, 16, 19 i 22 sata po lokalnom vremenu, a u nokaut fazi u 18 i 22 sata. U Hrvatskoj je to dva manje, što znači da ćemo velike utakmice gledati u 'prime time' terminu od 20 sati, ali isto tako da bi Hrvatska mogla igrati u 11 ujutro!

Nema veze, i u nedjelju su naši protiv Rusa pokazali da im raniji termin ne smeta.

Kako Hrvatska stoji na kladionicama?

Hrvatska i Rusija na Poljudu igraju odlučujuću utakmicu za izravni plasman na SP

Prema stranim kladionicama koje su već izbacile tečajeve, favorit je Brazil, a nakon njega prilično uobičajena lista: Francuska, Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija, Belgija, Argentina. Ispred "vatrenih" su i Portugal, Nizozemska, Urugvaj i Kolumbija, koji još nisu ni izborili SP, a tek je onda Hrvatska, u društvu Danske, s omjerom 1:50.

Koliko je HNS zaradio?

Za plasman na SP svaki savez od Fife dobije 12 milijuna dolara. Dva milijuna potrošit će na pripreme, a igrači sa savezom dogovore podjelu premija.

U hrvatskom slučaju dijelilo se ili 60:40 ili 55:45 posto u korist saveza.

Najčitaniji članci