Obavijesti

Sport

Komentari 5

Hrvatska 'stotka' na Euru: Čudo usred Krakowa, Musin gol za antologiju i Linin šok niotkud

Hrvatska 'stotka' na Euru: Čudo usred Krakowa, Musin gol za antologiju i Linin šok niotkud

Bilo je svega, i sreće i suza, ali unatoč šest medalja, onu zlatnu još nismo osvojili, a imali smo tri pokušaja. Ovo je pregled najvećih utakmica hrvatske "stotke"

VIDEO

Sve se poklopilo. Pobjeda na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja hrvatske državnosti i pobjeda u 100. utakmici rukometaša na europskim prvenstvima. Utakmica protiv Srbije bila je naš mali jubilej na prvenstvima Europe koja se igraju od 1994. godine. Ovo je u Mađarskoj i Slovačkoj 15., a Hrvatska je bila baš na svakom, jedino uz Francusku i Španjolsku.

Pokretanje videa...

Navijači ispred Pick Arene prije utakmice Hrvatska Srbija VIDEO

Samo jednom (!) bili smo slabiji od osmog mjesta, one 2002. kada smo bili zadnji pa u idućih godinu i pol dana osvojili svjetsko i olimpijsko zlato. Bilo je svega, i sreće i suza, ali unatoč šest medalja, onu zlatnu još nismo osvojili, a imali smo tri pokušaja. Osvojili smo ukupno šest medalja. Ovo je pregled najvećih utakmica hrvatske "stotke".

'Pa taj dečko igra duvnjakovski! Francuzi se neće blamirati, ne mogu izgubiti od ovakve Srbije'
'Pa taj dečko igra duvnjakovski! Francuzi se neće blamirati, ne mogu izgubiti od ovakve Srbije'

1994. godine, utakmica za 3. mjesto: Hrvatska - Danska 23-22

Prvi Euro i odmah prva naša medalja. Krenuli smo u Portugalu porazom od Francuske, izgubili smo i od tada jakih Rusa, ali izborili smo polufinale kao drugi u grupi sa šest reprezentacija, kojih je ukupno bilo 12. Španjolska je potom bila bolja, prvi put od mnogih u važnim utakmicama. Perkovac, Puc, Saračević, Bilić, Ćavar, Kljaić, Jelčić i ostali dobili su priliku za broncu i popeli se na postolje.

2004. godine, prvi krug: Hrvatska - Španjolska 30-29

Došli smo u Sloveniju kao svjetski prvaci. Balić, Metličić, Kaleb, Džomba i društvo odmah su na startu priuštili dramu sa Španjolcima koju je u našu korist okončao Balić golom gotovo s centra uz istek vremena, na što su Španjolci protestirali, ali nije im upalilo. Uz onaj Pajovičev prst u oko Metličiću izgubili smo polufinale od domaćina, a onda i od Danaca za broncu.

2008. godine, polufinale: Hrvatska - Francuska 24-23

Konačno smo i mi malo vratili Francuzima za sve muke. Domagoj Duvnjak igrao je prvi Euro, a u drami u Lillehammeru ukazao se među svima Vjenceslav Somić obranivši dva sedmerca. Gubili smo u završnici, a onda se pojavio Lacković i s jedina dva gola u zadnjih pet minuta okrenuo utakmicu. Pobjednički 45 sekundi prije kraja za prvu medalju nakon 14 godina. Danci su kasnije osvojili zlato.

2010. godine, finale: Hrvatska  Francuska 21-25

Drugo veliko finale zaredom nas i Francuske, nakon onoga u našoj Areni, i druga pobjeda Francuza. Iako je Beč bio u kockicama, nismo to pretvorili u našu prednost, kao ni godinu ranije. Lino Červar izazvao je šok i nevjericu najavom je da će dati ostavku uoči polufinala s Dancima, Omeyer nam je skinuo tri sedmerca, Karabatić zabio šest golova. Nismo mogli...

2012. godine, polufinale: Srbija - Hrvatska 26-22

Pukli smo pred 20 tisuća srpskih navijača u Areni u polufinalu. Bilo je svega, najmanje pravog rukometa u čemu se nismo snašli. Vjerovali smo da bi se u Beogradu moglo dogoditi prvo zlato, ali na kraju smo se morali zadovoljiti broncom. Španjolcima smo vratili konačno za neke stvari u prošlosti iako nije bilo slične težine.

2016. godine, drugi krug: Hrvatska - Poljska 37-23

Već smo se pozdravili s Eurom, a onda usred Krakowa, pred 16 tisuća Poljaka izveli čudo za pamćenje. Za polufinale nam je trebala prvo pobjeda Norveške nad Francuskom, a onda i naša s 11 razlike. Za svaki slučaj dogurali smo i do 14. Štrlek je odigrao utakmicu života za reprezentaciju s 11 golova, Ivan Stevanović stekao kult s 13 obrana. Zaustavili su nas potom još jednom Španjolci, ali uzeli smo broncu preko Norvežana.

2020. godine: polufinale: Hrvatska - Norveška 29-28

Epska bitka u Stockholmu od 80 minuta koje su ušle u rukometnu povijest. Ostali smo bez pravog Cindrića, a to je kao da ste Norvežanima uzeli pravog Sagosena. Onda se u zadnjem napadu Željko Musa upisao u antologiju, a Luka Bulić zapjevao: Žeeljkoo Musaaa, Žeeljko Musaaaa, zabio je zaaadnji goool! Imali smo Španjolce u finalu, ali prvo zlato i dalje je ostalo nedostižno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

EHF uručio Francuzima 'drvenu' medalju. Porte: Ma to je s*anje
NOVA GLUPOST

EHF uručio Francuzima 'drvenu' medalju. Porte: Ma to je s*anje

Europska rukometna federacija je iznenadila javnost dodijelivši tzv. komemorativne medalje Francuzima, koji su izgubili u utakmici za broncu. Legendarni igrač nije bio previše oduševljen

Danski izbornik: Nadam se da je ovo zadnje ovakvo prvenstvo. Ovako stvarno više ne možemo
KORONA NATJECANJA

Danski izbornik: Nadam se da je ovo zadnje ovakvo prvenstvo. Ovako stvarno više ne možemo

Za dobro svih reprezentacija, igrača, navijača, nadam se da je ovo posljednje ovakvo prvenstvo jer ćemo inače svi poludjeti, rekao je danski izbornik Nikolaj Jacobsen nakon završetka Eura
Metličić i Šprem zakopali ratnu sjekiru: Evo što su rekli Horvatu
MIR, MIR, NITKO NIJE KRIV

Metličić i Šprem zakopali ratnu sjekiru: Evo što su rekli Horvatu

Legende hrvatskog rukometa odlučile su podvući crtu u studiju RTL-a i zaboraviti sve što se proteklih dana i tjedana događalo između njih i izbornika Hrvoja Horvata. Pružili su ruku pomirenja