Obavijesti

Sport

Komentari 5

Hrvatska Ukrajinka: Ne mogu više! Ma, igrat ću za bilo koga

Hrvatska Ukrajinka: Ne mogu više! Ma, igrat ću za bilo koga
1

Oleksandra Olinjkova (18) bila je najbolja hrvatska juniorka. Primala je potporu za sportaše izbjeglice. Sad ju je netko prijavio da nema pravo na tu potporu jer ima hrvatsku putovnicu, a HTS je ignorira

VIDEO

Oleksandra Olinjkova (18) u Hrvatsku je došla iz Ukrajine kao izbjeglica prije sedam godina. Živjela je u ruševinama sa svojom obitelji, ali uz pomoć oca i profesionalne tenisačice Sare Errani, koja je čula za njezinu priču, počela je trenirati tenis.

Zahvaljujući sjajnim rezultatima, dobila je hrvatsko državljanstvo i počela je osvajati bodove pod hrvatskom zastavom. Prošle godine osvojila je ITF u Grčkoj, a na turnir je došla bez novca za put natrag. Put su platili novcem koji je dobila za osvojeni naslov.

Ušla je u program za podršku sportašima izbjeglicama (IOCRAS), a nakon toga zatražila je dodatnu pomoć Hrvatskog teniskog saveza. Kako nije bilo odgovora iz HTS-a, izašla je u javnost, ali čim je njezina priča izašla izbačena je iz programa za podršku sportašima izbjeglicama jer je netko prijavio da ima hrvatsko državljanstvo. Uz to je izbačena i iz hrvatske U-18 reprezentacije. 

- Moji roditelji su mjesecima pokušavati kontaktirati predsjednicu teniskog saveza Nikolinu Babić, no ona nije mogla naći pet minuta za njih. Nije se, na kraju, ni radilo o novčanoj pomoći, već o pozivnicama za turnire, dostupnosti terena tvrde podloge i više sudjelovanja u aktivnostima Saveza: I onda me netko prijavio, netko jako dobro upućen. Da, hrvatska sam državljanka, ponosna sam na to. I da, dobila sam to državljanstvo na temelju programa za pomoć izbjeglicama. Znači, funkcionira - napisala je u objavi na TwitLongeru.

Saška, kako je zovu od milja, je u 2018. godini bila najbolje rangirana hrvatska tenisačica u WTA, WTA U-18 te ITF turnirima, a dugi period provela je i kao jedina hrvatska 18-godišnjakinja koja je uopće imala bodove na WTA listi. Ipak, prošlogodišnju nagradu za najbolju hrvatsku juniorsku tenisačicu, uz koju ide i novčana pomoć, nije dobila.  

- Ne treba mi potpora Hrvatskog teniskog saveza, no ne mogu se niti razvijati ako netko pokušava uništiti moju karijeru. Igrat ću za bilo koju državu na svijetu čiji me službenici neće uništavati. Jako sam tužna zbog toga jer volim Zagreb, volim Hrvatsku, no jednostavno nemam izbora. Otvorena sam za sve ponude, igrat ću za bilo koga. 

- Za moje prijatelje: Ako mi možete pomoći, roditelji imaju 100 eura za prvi tjedan u hotelu u Turskoj, treba mi samo za put do tamo. Ostatak ću zaraditi na turniru. Samo trebam kartu za Antalyju. Ne tražim novac, samo povratnu kartu - napisala je.

Čini se kako bi Hrvatska mogla ostati bez još jedne talentirane sportašice...

Cjelovitu objavu Oleksandre Oliynykove na engleskom jeziku pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica