Obavijesti

Sport

Komentari 0

Hrvatske košarkašice poražene u prvoj utakmici kvalifikacija

Hrvatske košarkašice poražene u prvoj utakmici kvalifikacija

Aktualne europske doprvakinje su u drugoj četvrtini potpuno uhvatile priključak, a od vodstva Hrvatske 27-24 su serijom 7-0 došle do svoje najveće prednosti

VIDEO

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija pružila je odličan otpor košarkašicama Španjolske na splitskim Gripama, u prvom dvoboju skupine A kvalifikacija za EuroBasket 2025., a aktualne europske doprvakinje su na kraju slavile sa 70-65 (16-19, 16-15, 15-11, 23-20).

Patricia Bura je s 15 koševa bila najefikasnija igračica u hrvatskoj reprezentaciji, a tome je dodala i osam skokova. Iva Slonjšak je ubacila 14 poena, a Mihaela Lazić i Andrijana Cvitković su postigle po 10 koševa.

Silvia Dominguez je predvodila Španjolke s 12 poena, a po 11 su ubacile Queralt Casas i Laura Gil.

Hrvatska je u kvalifikacije za EuroBasket 2025. startala s oslabljenim sastavom, bez nekolicine vrlo važnih igračica, što zbog ozljeda, što zbog neodazivanja za dvije utakmice u studenom. Unatoč tome, izabranice Stipe Bralića su odlično parirale četvrtoj reprezentaciji svijeta prema FIBA ljestvici i najbolje rangiranoj europskoj ekipi, koja je već desetljećima u vrhu.

Hrvatska po Euro bez najbolje igračice: 'Nije se odazvala...'
Hrvatska po Euro bez najbolje igračice: 'Nije se odazvala...'

Raspucana je u prvom poluvremenu bila Iva Slonjšak, koja je pogodila četiri trice iz šest pokušaja, te je s 12 poena bila najefikasnija u hrvatskoj reprezentaciji. Hrvatske košarkašice su uspjele u prvih 20 minuta spriječiti najopasnije španjolsko oružje, brze kontranapade i lake koševe. Tako je Hrvatska minutu prije kraja prve četvrtine, nakon druge trice Ive Slonjšak, došla do prednosti 19-12. Španjolke su, ipak, s dva polaganja uspjele smanjiti zaostatak do kraja prvog dijela utakmice na samo tri koša (19-16).

Ipak, aktualne europske doprvakinje su u drugoj četvrtini potpuno uhvatile priključak, a od vodstva Hrvatske 27-24 su serijom 7-0 došle do svoje najveće prednosti u tom dijelu susreta (27-31). Činilo se da će u tom trenutku Španjolke početi prelamati dvoboj na svoju stranu, ali Hrvatice to nisu dopustile i uspjele su na poluvrijeme otići s dva koša prednosti (34-32).

Split: Kvalifikacijska ženska  košarkaška utakmica Hrvatska - Španjolska

Drugo poluvrijeme je loše započelo za Bralićeve izabranice. Španjolke su u postigle prvih šest koševa u trećoj četvrtini, a onda došle do svoje najveće prednosti (36-42). Nekoliko neopreznih poteza i izgubljenih lopti pokrenulo je kontranapade gošći i činilo se da Hrvatska gubi korak. No, još jednom su se naše košarkašice uspjele pribrati i do kraja treće četvrtine su svoj zaostatak svele na samo dva poena (45-47).

Iako su na početku zadnje četvrtine hrvatske košarkašice dvaput povele (48-47, 50-49), Španjolke su serijom 8-0 u 34. minuti došle do najvećih +7 (50-57). I ponovno se Hrvatska vratila na samo dva koša zaostatka (55-57), ali do potpunog preokreta i senzacije na startu kvalifikacija Bralićeva ekipa, ipak, nije uspjela doći. Španjolke su na kraju slavile sa 70-65, što je dobro ishodište za Hrvatsku, s obzirom da je Španjolska izraziti favorit za prvo mjesto koje vodi na EuroBasket.

Stipe Bralić, izbornik hrvatske reprezentacije, nakon egal utakmice s nominalno jačim protivnikom nije imao što prigovoriti svojim reprezentativkama.

- Odigrali smo dosta dobru utakmicu, nemam što zamjeriti curama. Igrali smo protiv najbolje europske reprezentacije i četvrte reprezentacije svijeta, sve te djevojke dugi niz godina igraju Euroligu. Imali smo dobar ritam igre, cijela utakmica je bila u egalu, a na kraju su presudila jedan ili dva njihova šuta i ogromno iskustvo, njihova dva-tri skoka u napadu, par naših promašenih zicera. No, kada pogledamo u kojim klubovima igraju njihove igračice, koliko imaju osvojenih trofeja i s reprezentacijom i s klubovima, jasno je da smo zaista odigrali kvalitetnu utakmicu. Kada bi ovako igrali i u nedjelju, mogli bismo se nadati jer znamo da u ovom sustavu natjecanja i nekoliko najboljih drugih ide dalje, a mi smo izgubili minimalno. S ovakvom požrtvovnošću i s ovakvim načinom igre imamo se čemu nadati i u budućnosti.

Iva Slonjšak je u prvom poluvremenu ubacila četiri trice i skupila 14 poena:

- Bio mi je užitak igrati i znam da nitko nije očekivao da će biti -5. Tijekom cijelih priprema u reprezentaciji je super atmosfera i same smo sebi rekle da se ne bojimo nikoga. Znamo da je Španjolska prva na europskoj ljestvici, znale smo da nitko nije očekivao pobjedu, no mi smo vjerovale da možemo i ipak nam je krivo što je toliko malo nedostajalo da pobijedimo. No, to je iza nas, sada imamo fokus na nedjelju i utakmicu protiv Nizozemske.

Miguel Mendez, izbornik Španjolske nije bio zadovoljan igrom:

- Nismo igrali najbolje, a Hrvatska je igra dobru i pametnu obranu. Ipak, sretni smo zbog pobjede, zato smo i došli.

Jeste li uspjeli skautirati hrvatsku ekipu, s obzirom na mali vremenski rok od objava rostera?

- Naravno, poznajemo većinu igračica, no uvijek je drugačije igrati u gostima nego kod kuće. Za nas, ali i za sve ostale ekipe, teško je napraviti dva-tri treninga i igrati. Nemamo ravnotežu i teško je uspostaviti napad i obranu, no to nam je posao. Vrlo smo sretni zbog pobjede, ali ne i našom košarkom večeras.

Španjolska reprezentativka Alba Torrens svjesna je nedostataka u svojoj reprezentaciji, kao i činjenice da je cilj ipak postignut:

- Danas je bilo važno pobijediti, znali smo da neće biti lako i zaista je za nas to bila vrlo teška utakmica. Istina je da nismo igrali najbolje, Hrvatska je igrala vrlo dobro, no ipak smo sretni zbog pobjede i sad idemo dalje prema novim pobjedama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom
Ivanišević o raskidu s Novakom: Ne zanimaju me gotovi tenisači! A dobio sam već pet ponuda...
OTVORIO DUŠU

Ivanišević o raskidu s Novakom: Ne zanimaju me gotovi tenisači! A dobio sam već pet ponuda...

Sjeli smo na jednom divnom mjestu u Indian Wellsu. Lijepo smo popričali. O teških pet godina naše suradnje i o svemu što se događalo, od korone i svega, rekao je Ivanišević o prekidu suradnje s Novakom Đokovićem