Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Hrvatski samuraj: Mirsad jedini slijepi vlasnik crnoga pojasa

Još nije viđeno da je netko slijep savladao taj program! To je pravo čudo, to je teško videčima postići, te pokrete, elemente obrane i napada na prazno... Nedovoljno se vrednuje njegovo postignuće, kaže Brežan

slijepi
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
0 komentara

Karlovčanin Mirsad Bećirović prvi je i jedini slijepi taekwondo borac u svijetu nositelj crnog pojasa 4. DAN, priopćeno je u srijedu iz udruge USKA, a njegov trener Miroslav Brežan nazvao ga je "čudom od čovjeka".

- Ja ga podučavam i nije mi jasno kako on to uspijeva, to je svjetski fenomen - rekao je Hini u povodu najnovijeg Bećirovićeva postignuća Miroslav Brežan, grandmaster 9. DAN Kukkiwon.

DAN zvanja, stupanj je vještina koja se stječe nakon osam učeničkih, bijelog, žutog, zelenog, plavog i crvenog pojasa, za što je potrebno tri godine permanentnog vježbanja, a tada punoljetne osobe sječu pravo polaganja zvanja 1. DAN i tako dalje, do devetog.

Pojašnjava Brežan da svaki 'DAN' ima svoj program i svoj staž, tako je Mirsadu od trećeg do četvrtog DAN-a trebalo tri godine staža pa je onda polagao program.

- To je čudo od čovjeka, još nije viđeno da je netko slijep savladao taj program, od prvog učeničkog do 4. DAN-a. To je pravo čudo, to je teško videčima postići, to su pokreti, elementi obrane i napada na prazno, borba protiv jednog ili više neviđenih protivnika i teško je naučiti te sheme s puno elemenata i njegovo je postignuće pravo pravcato čudo - rekao je profesor s trideset godina staža i 50 godina bavljenja taekwondoom, te istaknuo da Bećirovićevo postignuće nije dovoljno vrednovano u sportskoj i općoj javnosti.

U priopćenju udruge Uska o ovom postignuću svog člana naglašava se da su sva Bećirovićeva polaganja za crne pojaseve održana javno, da je jednako kao i videče osobe pred cerificiranim Kukkiwon ispitivačima demonstrirao taekwondo tehnike, test snage, sparing, teaekwondo tehničke forme i tehnike samoobrane, te da je prva slijepa osoba u Hrvatskoj koja izvodi 15 taekwodno tehničkih formi i ujedno prva slijepa osoba nositelj crnog pojasa u hapkidou.

Mirsad Bećirović, u javnosti poznat kao slijepi samuraj, utemeljitelj je Udruge slijepih USKA i Sportsko-rekreativnog centra Labrador, prvi je hrvatski reprezentativac u judu za slijepe, karate reprezentativac koji je predstavljao Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Parizu 2011. godine, osvajač prve hrvatske medalje u judu za slijepe u kategoriji B1 do 66 kg. Trostruki državni prvak u parapoomsama, taekwondo tehničkim formama, i promotor borilačkog sporta, Grada Karlovca, Karlovačke Županije i Republike Hrvatske kroz svoje ranije sportske uspjehe, a sada i kao jedina slijepa osoba nosilac crnog pojasa 4. DAN u taekwondou.

Bećirović i njegova udruga upozoravaju svjetsku i europsku taekwondo federaciju da slijepi trebaju zasebnu kategoriju, jer u srazu s parasportašem kojem npr. nedostaje šaka, ali vidi, Bećirovićeva vještina ne dolazi toliko do izražaja.

- Nedovoljno se vrednuje Bećirovićevo postugnuće u vještini, ali i u natjecanju, jer on se natječe i među videčim parasportašima - zaključio je direktor Taekwodno kluba Karlovac, 'grandmaster' Miroslav Brežan.

Naši partneri pišu
Message