Obavijesti

Sport

Komentari 11

'Htjeli smo poniziti Kukoča kako bi se Krause osjećao loše'

'Htjeli smo poniziti Kukoča kako bi se Krause osjećao loše'
1

Još čujem priču kako je Kukoč samo imao lošu utakmicu. Bio je nervozan, ali ako je tako nervozan, ne može doći igrati u NBA, rekao je Scottie Pippen...

VIDEO

ESPN i Netflix emitiraju dugo očekivanu dokumentarnu seriju 'The Last Dance' u čast Michaela Jordana i legendarne generacije Chicago Bullsa.

Priča je o Jordanu i nevjerojatnim Bullsima koji su od 1991. do 1998. osvojili šest naslova prvaka NBA lige, u noći na ponedjeljak izašle su peta i šesta epizoda ovog dokumentarca u kojem se veća pozornost dala hrvatskom košarkašu Toniju Kukoču i njegovom tretmanu kada je došao u Bullse. 

Pixsell

Toni je došao u Chicago 1993. godine, ali morao je proći kroz pravi pakao kako bi ga Jordanova družina prihvatila. GM Jerry Krause ga je obožavao i htio ga je dovesti pod svaku cijenu, a zbog toga se Scottie Pippen osjećao ugroženo jer je mislio da će mu Hrvat ukrasti mjesto u momčadi, ali bio je ljutit na Krausea jer je hrvatski košarkaš dobio veću plaću od njega. To se znalo još od 1990. godine kada su Bullsi na Draftu izabrali tadašnjeg košarkaša Jugoplastike, a godinu poslije Pippen je potpisao ugovor na sedam godine koji mu je jamčio 18 milijuna eura. Ali to je njemu bilo malo obzirom na to da je bio druga zvijezda momčadi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naravno, sve je otkrio svome 'spasitelju' Michaelu Jordanu koji je zajedno s njim htio poniziti Kukoča i tako napakostiti čovjeku koji je stvorio Bullse.

Sve je započelo na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barceloni gdje je Hrvatska igrala dvaput protiv SAD-a. Prvo u skupini, a onda i u finalu.

- Ne samo Michael i ja, već svaki igrač iz olimpijske reprezentacije gledao je tog momka i mislio nešto kao 'on neće ni razmišljati o dolasku u NBA kad bude igrao protiv nas'. Namjeravali smo učiniti sve što je moguće da Jerry zbog njega izgleda loše - rekao je Pippen u Last Danceu.

Pixsell

Prvi plan im je uspio. Amerikanci su nas pobijedili 103-70, a Kukoč je zabio samo četiri poena. Pippen i Jordan su letjeli oko njega kao bijesne ose, nisu ga puštali ni sekundu samoga. To je stvorilo i dodatnu nervozu kod njega, ali u finalu je zato pokazao pravo lice. SAD je pobijedio 117-85, ali Toni je zabio 16 poena.

- Još čujem priču kako je Kukoč samo imao lošu utakmicu. Bio je nervozan, ali ako je tako nervozan, ne može doći igrati u NBA.

Hrvatski košarkaš im je ubrzo dokazao kako su u krivu. Došao je u NBA ligu i u kratkom vremenu postao jedan od najvažnijih članova Bullsa. Osvojio je s njima three peat od 1996. do 1998., a bio je 1996. i najbolji šest igrač. Možda su ga Pippen i Jordan u početku mrzili, ali samo zato kako bi naštetili Krauseu. 

- Kukoč je postao sjajan suigrač i volim ga kao osobu. Ali nije mi se svidio način na koji je predstavljen meni i Scottieju, to mi je davalo energiju - rekao je Jordan.

Stobreè: Golf klub Split 1700 slavi 20. obljetnicu osnutka

Ubrzo su shvatili kako je Kukoč sjajan igrač, a zbog svog načina igre dali su mu i ime 'konobar'. A pamtimo i onu legendarnu izjavu: Koš usrećuje jednog čovjeka, a asistencija dvoje.

Najbolja individualna sezona bila mu je ona 94/95 kada se Jordan okušao u bejzbolu, a Toni je uz Pippena bio najbolji strijelac momčadi. Imao je prosjek od 15.7 poena u 81 utakmici uz 4.6 asistencije po utakmici. 

Kukoč je trostruki NBA prvak, jednom najbolji šesti igrač godine, peterostruki Euroscar igrač godine, odnosno najbolji igrač Europe. Tri puta osvajao je Euroligu, triput je bio njen MVP Final Foura, a s hrvatskom je osvojio tri medalje. Srebro s Olimpijade 1992., broncu sa Svjetskog prvenstva 1994. godine i broncu s Eurobasketa godinu kasnije. Impresivna karijera, i argument za reći da je Toni najbolji europski košarkaš u povijesti.

Prošao je pakao u Bullsima kako bi uopće postao član momčadi, a on je postao član jedne od najboljih košarkaših momčadi svih vremena. I imao je ogromnu ulogu u tome, a to mu nitko ne može oduzeti. Nije tražio pažnju i nije se trpao u žižu javnosti. Bio je skroman, svoj i najaktivniji tamo gdje treba biti. A to je parket. Bez ikakvog glumljenja i pretvaranja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...