Sport

Komentari 162

I kad gube i kad tuku, po Livaji uvijek tuku: Samo su jednog igrača više faulirali u HNL-u...

I kad gube i kad tuku, po Livaji uvijek tuku: Samo su jednog igrača više faulirali u HNL-u...

Livajina dominacija samo djelom se može prikazati brojem pretrpljenih prekršaja, no puno snažniji i bolji dojam dobije se gledanjem utakmica. Više od njega po nogama je dobio samo Antonio Marin

Poznata je izreka da je statistika poput bikinija, puno otkriva, no ipak ne i ono bitno. Tako nekako je i s učinkom Marka Livaje, koji je najbolji igrač Hajduka, ali i najbolji igrač lige u dosadašnjem dijelu sezone. S 13 postignutih golova drugi je na ljestvici strijelaca iza Riječanina Drmića, koji ima gol ali i utakmicu više, visoko je i na ljestvici najboljih asistenata, po broju ključnih dodavanja, uspješnih driblinga..., kao i pretrpljenih prekršaja.

POGLEDAJTE VIDEO: Livaja dijelio autograme

Upravo nam je taj detalj upao u oko tijekom zadnjeg gostovanja Hajduka kod Lokomotive, gdje blago rečeno, Livaju nisu štedjeli.  
Livaja neće ni zabiti ni asistirati - kazao je uoči utakmice trener domaće momčadi Silvio Čabraja, i od prve minute je bilo jasno da su njegovi igrači dobili upravo takav zadatak - neutralizirati Livaju.

Rijeka: Hrvatski Telekom Prva liga, 16. kolo, HNK Rijeka - HNK Hajduk

Bili su koncentrirani gotovo isključivo na njega, jer, Hajduk s Livajom i Hajduk bez Livaje definitivno nije ista momčad. U tekućem prvenstvu Livaja odigrao 17 utakmica, zabio 13 golova i četiri puta asistirao. Još je učinkovitiji kad se pogleda statistika kompletne sezone, odigrao je 21 utakmicu, zabio 17 golova i sedam puta asistirao. Propustio je svega dvije, gostovanja kod Šibenika i Tobola, i obje je utakmice Hajduk izgubio.

Livaja je dakle u Kranjčevićevoj bio meta cijele momčadi Lokomotive, uvijek je na njega motrio barem jedan igrač, a često i po dvojica, i nisu se libili zaustavljati ga prekršajima, što sudac Pejin baš i nije sankcionirao. Upozorio je na taj detalj i sudački ekspert Mario Strahonja u TV emisiji Stadion.

Što kaže statistika? Livaja u prosjeku po utakmici ima 52,2 dodira s loptom, protiv Lokomotive ih je imao četiri manje. U prosjeku ima po 15 duela po utakmici, protiv Lokomotive ih je imao 18, u prosjeku ga prekršajem protivnici zaustavljaju 2,7 puta, protiv Lokomotive je to bilo gotovo dvostruko češće, pretrpio je čak pet prekršaja, a u još nekoliko navrata Pejin je puštao igru dalje.

I što je posebno važno, većina toga se događala u zadnjoj trećini terena, tamo gdje se i kreira opasnost po suparnički gol. I unatoč tolikoj pozornosti obrane, Livaja je opet bio ključan igrač Hajduka u Kranjčevićevoj, zabio je gol i dva puta ključnim dodavanjima, famoznim "predasistencijama", izbacio obranu Lokomotive za preostala dva gola.

Koliko je Livaja moćan svjedoči i podatak kako je po broju pretrpljenih prekršaja drugi u HNL-u, u kome prosječan napadač biva zaustavljen prekršajem 1,1 puta. Prvi je Šibenikov Antonio Marin s 3,9 pretrpljenih prekršaja, Livaja je drugi s 2,7, a protiv Lokomotive ih je bilo čak 5!

No dominacija Marka Livaje može se samo djelomično prikazati statistikom, puno snažniji dojam dobije se gledanjem utakmice. Pogotovo je to izraženo kada su u pitanju dueli, u koje Livaja ulazi bez straha i jako ga je teško zaustaviti, čak i prekršajem. Iznimno je snažan i u duele ulazi s željom da prođe suparnika, a ne da iznudi prekršaj, što statistika, naravno, ne otkriva.

Najčitaniji članci