Obavijesti

Sport

Komentari 34

Iduća utakmica je ključna, a i pobjeda protiv Danaca ne mora 'kaubojima' donijeti četvrtfinale

Iduća utakmica je ključna, a i pobjeda protiv Danaca ne mora 'kaubojima' donijeti četvrtfinale

U teoriji, ako Hrvatska pobijedi Dansku najmanje deset razlike, poništit će minus u eventualnom krugu i sama odlučivati o svojoj sudbini. Za neke realnije scenarije treba nam pobjeda od najmanje pet golova razlike

VIDEO

Hrvatski su rukometaši s 36-24 (15-13) pobijedili Maroko nakon lošeg ulaska u utakmicu, a to se ne smije dogoditi u drugom krugu. Tamo će 'kauboji' igrati protiv Danske, Bahreina i Belgije, a upravo će utakmica protiv Skandinavaca koja slijedi u četvrtak uvelike odrediti tijek Svjetskog prvenstva za naše rukometaše.

Ni Danci nisu znali vide li dobro, a moramo ih dobiti? Duvnjaku smo, čini se, našli novu ulogu
Ni Danci nisu znali vide li dobro,  a moramo ih dobiti? Duvnjaku smo, čini se, našli novu ulogu

Raspored nove grupe IV kaže da će pobjednik skupine H, Danska, igrati protiv drugoplasiranog iz skupine G, što je Hrvatska. Satnicu te utakmice, kao i svih drugih, potvrdit će IHF po završetku prvog kruga. Termini su 15.30, 18 sati i 20.30, a okršaj Hrvatske i Danske trebao bi biti od 18 sati. Cijene ulaznica su od 275 do 1160 švedskih kruna odnosno od 24,39 do 102,87 eura ili od 183,77 do 775 eura. Možete ih nabaviti ovdje.

Kako Hrvatska može u četvrtfinale?

S obzirom na visok poraz od Egipta, Hrvatska više ne ovisi sama o sebi. Odnosno, možda joj neće biti dovoljne sve pobjede do kraja. Primjerice, ako to bude tako, u slučaju pobjede Danske nad Egiptom (i pobjeda tih dvaju reprezentacija u drugim utakmicama) formirao bi se krug od tri reprezentacije s po osam bodova i odlučivala bi gol-razlika u tim utakmicama. A tu je onih -9 protiv Egipta već sad ogroman problem za Hrvatsku.

Croatia vs Morocco

Dakle, želi li zadržati realnu šansu da završi na prvom ili drugom mjestu, Hrvatska kao autsajder u Malmöu, gradu u kojem će Danci imati glasnu podršku navijača (45 minuta od Kopenhagena), mora ganjati pobjedu visokom razlikom. Koliko visokom? To ne može znati jer bi Danska i Egipat trebali igrati tek u posljednjem kolu u ponedjeljak, kad će znati što komu paše za prolazak, možda i birati protivnika iz druge skupine. Odnosno, izbjegavati Švedsku.

Gol-razlika kao potencijalni ključ

U teoriji, ako Hrvatska pobijedi Dansku najmanje deset razlike, poništit će minus u eventualnom krugu i sama odlučivati o svojoj sudbini. Za neke realnije scenarije treba nam pobjeda od najmanje pet golova razlike (tad bi nam vjerojatno odgovarala samo minimalna pobjeda Danske nad Egiptom). Plus šest znači da nam je prihvatljiva pobjeda Danske nad Egiptom do dva gola razlike itd.

Hrvatska osigurala drugi krug, Egipat bez milosti protiv SAD-a
Hrvatska osigurala drugi krug, Egipat bez milosti protiv SAD-a

Stoga, ako Hrvatska pobijedi Dance s manje od pet golova razlike, uz pobjede nad Belgijom, Tunisom ili Bahreinom (dvije od te tri reprezentacije proći će dalje), morat će u zadnjem kolu navijati za remi ili pobjedu Egipta koji objektivno nije favorit protiv Danske. Druga opcija je pobjeda Danske vrlo visokom dvoznamenkastom razlikom, a treća senzacionalno prosipanje bodova neke od tih dvaju reprezentacija u drugim utakmicama drugog kruga. Poraz bi nas, pak, izbacio iz većine kombinacija za prolazak dalje.

No, dok nada postoji, kao što je postojala uoči Poljske 2016., kad nam je trebalo +11, a završilo je +14 (37-23), treba vjerovati.

Što je s Olimpijskim igrama?

Svjetski prvak pridružit će se domaćinima Francuzima na Igrama u Parizu iduće godine, a četvrtfinalisti će u olimpijske kvalifikacije koje će se održati u ožujku iduće godine, nakon Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Ne uspije li Hrvatska proći među osam, to će joj najvjerojatnije oduzeti olimpijsku vizu drugi put zaredom, što nam se nije dogodilo nikad od osamostaljenja (propustili smo Sydney 2000. i Tokio 2021.). U tom slučaju ostala bi teorija osvajanja europskog naslova iduće godine ili, pak, nekog obrata u IHF-ovu sustavu. Utakmica u četvrtak, dakle, ima ogroman ulog.

Raspored utakmica

Hrvatska 19. siječnja igra protiv spomenute Danske, a dva dana kasnije, u subotu, 23. siječnja 'kauboje' čeka susret s Belgijom. Drugi krug završavaju u ponedjeljak, 25. siječnja protiv Bahreina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane
DINAMO - OLMISSUM 3-1

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane

Od prve minute nije bilo upitno tko će slaviti u Draženovom domu. Jako su dobro krenuli domaći i nastavili kroz cijeli susret, a Omišanima nisu uspjeli napraviti razliku s golmanom igračem

Marca: U Realu su preko noći promijenili odluku oko Modrića
ODLUKA ZA LUKU

Marca: U Realu su preko noći promijenili odluku oko Modrića

Hrvat je preuzeo svoju novu ulogu u momčadi, a ono što je pokazao je da u onim minutama koje ima, pa čak i kada je starter, nastavlja biti odlučujući, hvali Marca Modrića
Ivanković o Livaji na padelu i izletu igrača na Hvar: Morali su biti pametniji, pogriješili su...
TRENER HAJDUKA O AKTUALNOSTIMA

Ivanković o Livaji na padelu i izletu igrača na Hvar: Morali su biti pametniji, pogriješili su...

Livaja je i dalje ozlijeđen, Perišić će opet zaigrati u prvih 11, povratnik Melnjak mogao bi dobiti minutažu do kraja sezone, a Sahitiju je oko još bolno i propustit će Goricu. Odjidja? Najlakše sve prebaciti na mlade