Sport

Komentari 207

Igrač Istre prerano je utrčao, a golman bio ispred linije. Zašto onda sudac nije ponovio penal?

Igrač Istre prerano je utrčao, a golman bio ispred linije. Zašto onda sudac nije ponovio penal?

Nije samo Petković (barem prema sucu Strukanu) napravio prekršaj kad je zastao prilikom izvođenja penala. Ogriješili su se i igrači Istre, ali dinamovci nisu dobili priliku ponovno ga izvesti

Bruno Petković bio je udaljen oko dva i pol metra od lopte. Krenuo je laganim korakom prema njoj, lijevom nogom stao, vagao Istrina golmana Gonzala Callaa pa pucao desnom nogom i zabio u donji desni kut.

No sudac utakmice Istre i Dinama Duje Strukan gol je poništio, a napadaču "modrih" pokazao žuti karton koji mu je bio drugi pa je, umjesto slavlja gola, u čudu otišao u svlačionicu.

POGLEDAJTE VIDEO: Petkovićev penal za crveni karton

Dakle, Petković je, prema splitskom sucu, napravio prekršaj prilikom izvođenja penala jer je zastao tako dugo da je omeo golmana pri intervenciji. Ako je tako odlučio, morao je Petkoviću pokazati žuti karton i dosuditi indirekt za Istru, što je u pravilima nogometne igre izmijenjeno 2016. Ranije se penal ponavljao za isti prekršaj.

Na društvenim mrežama počela je kružiti snimka penala na kojoj se vidi kako su prekršaj prilikom izvođenja napravili i igrači Istre i još jedan igrač Dinama. Golman Callao bio je objema nogama ispred gol-crte, a u pravilima stoji da barem jednom nogom mora dodirivati liniju.

Pula: Zaostali susret 4. kola Hrvatski Telekom Prve HNL, Istra 1961 - Dinamo

Također, vidi se i kako je igrač Puljana Luka Marin barem metar utrčao u teren prije nego što je Petković puknuo loptu, a korak u šesnaesterac napravio je i dinamovac Amer Gojak, strijelac prvog gola u pobjedi Dinama.

Je li s obzirom na te prekršaje sudac trebao ponoviti penal? Članak 32. Pravila nogometne igre kaže - ne. Naime, ako igrači obje momčadi naprave prekršaj, penal se ponavlja, ali to ne vrijedi ako je prekršaj napadača ozbiljniji. U to ulazi i ilegalno fintiranje.

Više o pravilima prilikom izvođenja penala možete pročitati ovdje.

Najčitaniji članci